Ziua Logo
  Nr. 3283 de marti, 29 martie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Un an de NATO cu activistii Stefan Gheorghiu
Intr-un moment in care Romania are nevoie de o curatire in profunzime, la toate nivelele administratiei, insusi presedintele Traian Basescu exprimandu-se in favoarea unei necesare legi a lustratiei, Ministerul de Externe comite o noua gafa regretabila, dupa parerea noastra. Un specialist in problematicile de securitate si de aparare a Romaniei, reprezentant al societatii civile preocupate de integrarea tarii in structurile euro-atlantice, ne trimite o scrisoare deschisa pe aceasta tema, adresata ministrului Afacerilor Externe, Mihai Razvan Ungureanu, pe care o publicam integral. Maine vom raspunde si unor drepturi la replica venite din partea unor angajati controversati ai MAE roman. (D.E.)
Stimate domnule ministru,
O recenta invitatie primita din partea ministerului pe care il conduceti ma determina, din motive de comoditate, sa va raspund pe aceasta cale.
Este laudabila initiativa de a marca, printr-o masa rotunda la MAE, trecerea unui an de la ratificarea aderarii Romaniei la NATO. Numai ca modul in care organizati aceasta activitate este de natura, din punctul meu de vedere, a aduce prejudicii imaginii Romaniei de membru al Aliantei Nord-Atlantice.
In primul rand, observ in randul celor invitati sa rosteasca alocutiuni, dupa dumneavoastra si reprezentantul NATO, persoane din Romania, cunoscute de mine din relatarile presei, ca fosti activisti ai defunctei academii comuniste "Stefan Gheorghiu", ce a reprezentat multa vreme tocmai antiteza euro-atlantica. Dati-mi voie sa exprim nedumerirea mea pentru faptul ca invitati astfel de persoane sa fie alaturi de dumneavoastra, de data aceasta in calitate de reprezentanti ai "Centrului de Studii NATO". Aceste persoane pot fi astazi mai mult decat onorabile, dar nu in calitate de purtatori ai imaginii NATO.
In al doilea rand, din partea asa-numitei "societati civile" euro-atlantice, invitati sa vorbeasca persoane care se afla in fruntea unor organizatii ce se plaseaza la limita legii. Dupa opinia mea, comunitatea NATO nu poate fi reprezentata in Romania de organizatii precum "Casa NATO", care functioneaza cu bani publici dupa un statut de organizatie nonguvernamentala, cu un colegiu de conducere eminamente politic, fara ca aceasta organizatie sa fi prezentat un raport de activitate sau sa fi organizat o singura adunare generala. Asa cum a fost gandita si functioneaza, Casa Nato nu este o solutie pentru comunitatea euro-atlantica din Romania. Este chiar problema.
A fi membru NATO inseamna, dupa toate canoanele scrise si nescrise ale Aliantei, a promova valorile si simbolurile euro-atlantice si nu a le denigra prin activitati de felul celei organizate de MAE. Personal, nu ma pot asocia unei manifestari care poate aduce prejudicii imaginii NATO si Romaniei.
Ma declar oricand disponibil de a sustine, cu mijloacele modeste de care dispun, eforturile de politica externa ale Romaniei. Insa, la activitatea din 4 aprilie a.c., la care am fost invitat, pentru motivele mentionate, ma vad nevoit sa declin invitatia subordonatilor dumneavoastra.
Cu deosebita stima,
Conf. Univ. Dr. Ionel N. Sava Centrul de Geopolitica al Universitatii Bucuresti 
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Nu legat de subiect , ci doar de imaginea Romaniei in lume   de IonCA
NATO si UE ne-au tot avertizat .....   de Marcu Arcasu
NATO=SCHIAVO.   de George W. Bush
Toashu' Conf. Univ. Dr. Ionel N. Sava !   de Aberescu
Felicitari   de retail
A r h i v a
  Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii    3 comentarii
  Rebelul oranj din Biskek recunoscut de Parlament    
  Manifestatii in Ingusetia    
  "Rolul jurnalistului roman in democratizarea Moldovei"    
  Ivantoc exploatat politic de Serebrian    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ivantoc exploatat politic de Serebrian (72 afisari)
 AUGUSTIN CUPSA (36 afisari)
 TREI ZIARISTI ROMANI RAPITI IN IRAK (34 afisari)
 Patriarhul Romaniei a binecuvantat Proiectul Unirii (29 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00894 sec.