Ziua Logo
  Nr. 3248 de miercuri, 16 februarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Tsunami in Securitate
Bogdan COMARONI 
Dosarele Securitatii par sa fi pocnit pe la incheieturi. Afacerea VGB abia daca se mai tine-n balamale, iar scandalul Crescent-GRIVCO a bubuit in presa romaneasca si-n cea internationala. Fratii Iancu au fost saltati luni, din fata portii, intr-un iures al "mascatilor". Strigoii negri ai Parchetului (cum mai sunt numite, in argou, trupele de interventie) au inceput sa aresteze Fantomele Securitatii.
Stop cadru: Dupa lovitura de stat din decembrie '89, pe culoarele de informatii ale media a inceput sa circule o legenda cu mai multi samburi de adevar. Bosii fostei Securitati s-au intalnit la masa tratativelor si au impartit Romania dupa cum urmeaza: cei batrani au luat politica, iar cei tineri industria. Cele doua grupuri urmau sa se sprijine dupa un algoritm banal. Magnatii trebuiau sa asigure sprijin financiar politicienilor, iar politicienii sa acorde facilitati afaceristilor. Din ramura politicienilor s-au dezvoltat toate partidele de stanga, cu trandafirii lor cei mai de pret: PSD si PD. Din mladita afaceristilor s-a dezvoltat trunchiul gros al mafiei care sufoca azi economia Romaniei si care si-a tras seva din conturile din strainatate ale firmelor Securitatii. Bineinteles ca acest troc nu putea sa dureze o vesnicie. De fapt, n-a durat nici un an. Bine infipti in banii Securitatii, lupii tineri au inceput sa viseze la politichie. "Daca tot avem pe mana conturile Securitatii, de ce sa nu luam si puterea politica?!", a devenit principiul de functionare al factiunii mult mai rafinate si mai scolite. Lorzii Securitatii au inceput sa-si scoata capetele de prin cotloane si sa se arate lumii, zambind hollywoodian pe la posturile de televiziune. Zona lor de circulatie si influenta s-a numit PNL, cu o subtire glazura PD si, mai tarziu, PUR. E vorba, repet, de personajele care s-au emancipat pe banii Securitatii. Revolta a inceput in primavara lui '90 si a avut un maxim in perioada '94-'95, cand a culminat cu o lovitura de palat. Publicul a perceput aceste schimbari si scindari din ambele tabere: fie ca era vorba de linia CFSN-FSN (PD) - PDSR (PSD), fie de multiplele fragmentari ale PNL in diverse aripi. Fireste ca razboiul a avut si victime, au fost numeroase tradari, sau, mai bine zis, in limbaj securistic, "penetrari". Conflictul s-a purtat - si inca se mai poarta - in surdina, membrii celor doua tabere avandu-se unii pe altii la mana, prin trecutul maculat. Nici una dintre parti nu doreste distrugerea sistemului, ci doar suprematia.
Pentru a contrabalansa forta finaciara a "lupilor", securistii din FDSN-PDSR-PSD au trecut la imbogatiri frauduloase pe banii statului, dezvoltand sistemul baronilor locali.
Intre cele doua foarfece cel mai ciuntit a iesit PNTCD, singurul partid care a avut, in '96, sansa de a decima Securitatea. Numai ca PNTCD a fost la randu-i "penetrat" si ridiculizat. Emil Constantinescu nu bate campii cand spune ca a fost infrant de fosta Securitate. Daca ne uitam azi la configuratia politica si la noile aliante, mai ca ne vine sa credem ca legenda Bunicutei da semne de realitate.
Merge banda: Ziarul nostru a relatat pe larg afacerile scandaloase ale fratilor Marian si Octavian Iancu. (Nu putem trece cu vederea ca marii afaceristi ai Romaniei sunt, mereu, niste frati.) Acestia, impreuna cu Constantin Margarit - administratorul VGB - reprezentau doar fata vazuta a unei structuri de tip mafiot. In spatele lor, isi intindeau tentaculele firmele lui Ovidiu Tender, care alaturi de Frank Timis - artizanul de la Rosia Montana - si de Dan Iosif, fost consilier prezidential, sufocau piata zacamintelor. Intre altele, Iosif, impreuna cu fratiorii VGB au mascarit o cariera de caolin prin Dobrogea, jonglerie in urma careia s-au evaporat 200.000 de dolari. Liderul acestui esalon tampon este considerat Tender. Urmeaza grangurii: Corneliu Iacobov si Viorel Hrebenciuc. Si-un mic valet: Dumitru Sechelariu. Bine infiltrati in politica, acestia au devenit combinatorii "grupului de la Bacau", in urma carora s-au nascut marile scandaluri judiciare, cel din urma si cel mai important: VGB-RAFO. Iar peste toti, ZIUA l-a descoperit pe marele "guru" al ingineriei: Ioan Talpes. Legat de Tender prin scandalul "Matser", consilierul de taina al lui Ion Iliescu a mai fost implicat in cursul vremii in numeroase fumigene politice, intre care povestea Kurt Treptow - Larry Watts a fost doar una de adormit copiii. Talpes a fost bine infipt atat in regimul comunist, cat si in cel cripto-comunist. Ca fost sef al SIE, Talpes a stiut tot timpul pe unde s-au scurs banii Securitatii. Talpes a avut habar atat de KGB, cat si de CIA. Cand catelandrii PSD au inceput sa clantane sa ia puterea, tot Talpes a fost cel trimis sa-i puna cu botul pe labe. Dupa ce "il consigliere" a fost infiltrat, anul trecut, in Palatul Victoria, n-a mai marait nimeni.
Schimbam locatia: "Dan Voiculescu a pus mana pe banii firmei DUNAREA, iar firma sa, CRESCENT, e continuatoarea firmei DUNAREA.", avea sa declare generalul Plesita, fostul sef al DIE, pe undeva, antecesorul lui Ioan Talpes. Presa a dezvaluit in repetate randuri ca Voiculescu, prin firmele sale, mai ales prin GRIVCO si INTACT a acaparat afacerile pe piata materiilor prime, comert exterior, terenuri, firme ale statului. Voiculescu si-a construit un imperiu media prin firma INTACT. Tot ziarul ZIUA a facut cu cateva numere in urma dezvaluiri capitale despre cum s-a creat colosul financiar al lui Voiculescu, pe baza afacerilor firmei fostei Securitati, DUNAREA. Astazi, Dan Voiculescu este presedintele PUR, un partid care se afla la guvernarea PNL-PD, un partid care, alaturi de UDMR, a evoluat si pe filiera PSD. Dan Voiculescu joaca si astazi rolul pe care-l stie cel mai bine, acela de "cal troian". Baletul lui Voiculescu are un singur scop, sa-i puna afacerile la adapost. Pana si doctrina partidului sau e una duplicitara: PUR se autodefineste ca "social-liberal". Daca e nevoie, merge si cu socialistii, si cu liberalii. Bani sa iasa...
Epilog: Cine trage sforile?, se pune intrebarea. Intr-o Romanie cladita pe afacerile fostei Securitati, cine are interesul de a provoca o unda de soc atat de mare si in ce scop? Legenda spune ca ramura PNL vrea sa inlature ramura PSD! Nu stiu daca in Justitia Monicai Macovei slagarul "S-au ofilit toti trandafirii..." va redeveni hitul anului, dar un singur lucru e cert: cu arestarea fratilor Iancu, cutremurul s-a produs. Apele au inceput sa se agite, dar valul devastator- tsunami-ul - abia acum urmeaza.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Val devastator ?!   de Costescu
Cool, Comaroni... 8)   de roma nati
Radule Timofte cind pleci ? nu vrei sa te duci in Irak ca specialist , sa-i inveti   de ionion
ce bine e sa fii aici si acum   de nea iauncu
Legaturi puternice: Securitate - Biserica Catolica via Iasi! Dosarele CEANGAII!   de iancu ion
De cand e lumea, serviciile secrete (atat cat au fost !) s-au ocupat numai de chestii d-astea !   de cicibebe
Incaiera-i drace.........{!!}   de Marius Adrian Porojnicu
Ce bine e sa fii la mii de mile distanta de toate nenorocirile astea.   de Mihaita
A r h i v a
  Presedinte versus presedinte    25 comentarii
  Rusia-Romania: trecut, prezent, viitor    13 comentarii
  Romania mitologica si culpabila    3 comentarii
  Politica instinctului national este si una a interesului national    
  Radu Berceanu, vicepresedinte PD    
  La judecata zilei    1 comentariu
  Terminatorii lui Bush    2004-11-18
  Asta-i prea de tot!    2004-11-15
  Sub semnul cifrei 11    2004-11-12
  Furtul, ca sport national    2004-11-03
  Precedentul "Carabulea"    2004-10-14
 Top afisari / comentarii 
 Principiul Dominoului (58 afisari)
 Implementarea sistemului informatic Oracle va aduce Intreprinderii Electroaparataj o importanta crestere a cifrei de afaceri (48 afisari)
 Miss Litoral (31 afisari)
 Rusia-Romania: trecut, prezent, viitor (29 afisari)
 Ministrul Sanatatii confirma contrabanda cu ovule (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.37643 sec.