Ziua Logo
  Nr. 3222 de luni, 17 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernul Bush este de neatins in scandalul torturilor din Irak
-- Singurul care va plati cu zece ani din viata in puscarie este soldatul Charles Graner. El a declarat senin ca nu regreta nimic
Justitia militara a Statelor Unite a hotarat ca soldatul american Charles Graner va sta 10 ani dupa gratii pentru ca a abuzat anul trecut mai multi prizonieri irakieni inchisi la centrul de detentie Abu Ghraib de langa Bagdad. Sentinta in acest caz a fost data sambata de catre o Curte Martiala din Texas, soldatul Graner fiind cel de-al cincilea militar american care este condamnat pentru abuzurile comise la Abu Ghraib si cel care a comis cele mai grave abuzuri. Pe lista acuzatilor in scandalul "Abu Ghraib" mai raman trei militari americani. Nici un inalt oficial al Armatei SUA si nici un membru al Administratiei Bush nu se afla insa pe lista acuzatilor, cu toate ca exista numeroase acuzatii potrivit carora abuzurile comise la Abu Ghraib au fost rezultatul unei strategii specifice redactate la cel mai inalt nivel la Washington. Aceste acuzatii au fost confirmate chiar de catre militarii americani care au comis aceste abuzuri, care au raspuns senini ca nu au facut altceva decat sa indeplineasca ordinele date de superiori. In sprijinul acestei acuzatii la adresa conducerii Armatei SUA si la adresa Administratiei Bush sta si memorandumul redactat in 2002 de fostul consilier al lui Bush, Alberto Gonzales - actual ministru al Justitiei in SUA (!) - care considera ca numai torturile cele mai dure ar trebui interzise, iar prevederile Conventiei de la Geneva privind drepturile detinutilor ar fi "depasite". Cu toate acestea, procurorii americani nu au de gand sa ceara explicatii pentru abuzurile de la Abu Ghraib nici conducerii US Army si nici Administratiei Bush.
10 ani pentru abuzuri fizice
Soldatul american Charles Graner a fost gasit vinovat sambata de catre Curtea Martiala din Fort Hood, Texas, de cele 10 capete de acuzare care se refera la abuzuri fizice comise in anul 2004 impotriva cetatenilor irakieni detinuti la Abu Ghraib. Acuzarea a avut o sarcina relativ simpla, deoarece a prezentat judecatorilor fotografiile arhicunoscute in care Charles Graner comitea abuzuri fizice impotriva prizonierilor irakieni. Fotografiile in care Graner abuza de prizonieri si batjocorea cadavrele acestora au fost date publicitatii in primavara anului trecut si au circulat in mass-media de pe tot mapamondul. Soldatul Charles Graner a recunoscut ca a comis actele prezentate in fotografii si ulterior a ascultat impasibil sentinta de 10 ani de inchisoare formulata de acuzare, iar la scurt timp dupa aceasta a avut un comentariu socant pentru CNN: "Nici un regret. Nici o scuza." Ulterior, el a continuat catre agentiile americane de stiri: "Poate nu v-ati dat seama ca e un razboi in desfasurare. In razboi se mai intampla si lucruri rele".
"Am indeplinit un ordin"
Soldatul Charles Graner a incercat sa isi micsoreze din responsabilitate declarand ca nu a fost ideea lui sa abuzeze detinutii irakieni. "Am indeplinit un ordin care se pare ca era ilegal", a incercat sa se justifice Graner. De altfel, in fata celor 10 jurati Charles Graner a continuat sa incrimineze conducerea Armatei americane. Astfel, Graner a sustinut ca si-a intrebat in repetate randuri superiorii militari privind actele pe care le comitea, insa acestia i-au ordonat sa continue. "Noi nu tratam prizonierii asa cum ar fi trebuit, asa ca am raportat de mai multe ori. Am raportat fara oprire". Charles Graner a nominalizat mai multi inalti ofiteri ai Armatei SUA pe care i-ar fi informat despre aceste abuzuri, ale caror nume nu sunt dezvaluite insa de catre agentiile de stiri. "Ei mi-au zis mereu: "Indeplineste ordinul, continua", a precizat soldatul american.
In apararea lui Charles Graner a venit si mama acestuia, Irma Graner, care a declarat ca responsabilitatea pentru aceste abuzuri se afla la un nivel de comanda foarte inalt, transmite BBC. "Fiul meu a fost condamnat in ziua in care presedintele George W. Bush a aparut la televizor si a declarat ca sapte poame rele au facut aceasta tara de rusine (opt militari americani sunt acuzati de abuzuri la Abu Ghraib, n.red.). Stiti si dumneavoastra ca superiorii lui ar trebui sa se afle in boxa. Dar ei ii lasa pe cei mici sa fie pedepsiti", a declarat mama lui Graner, citata de BBC.
Tortura ca sistem organizat
In cazul abuzurilor de la Abu Ghraib, comisia americana de ancheta a considerat anul trecut ca numai militarii americani de la inchisoarea Abu Ghraib sunt responsabili de aceste abuzuri, nici un membru al conducerii Armatei SUA sau al Administratiei Bush nefiind considerati vinovati. Comisia americana de ancheta a criticat atunci conducerea Departamentului american al Apararii, considerand ca ministrul Donald Rumsfeld si conducerea Departamentului ar fi putut actiona pentru evitarea acestor abuzuri.
In prezent, in SUA, noul ministru al Justitiei, Alberto Gonzales, este puternic contestat de grupurile de protectie a drepturilor omului, fiind acuzat ca este unul din membrii influenti ai Administratiei Bush care au incurajat aplicarea unor tratamente inumane prizonierilor aflati in custodia SUA. In anul 2002, pe cand era consilier personal al presedintelui George W. Bush, Gonzales a redactat un memorandum in care scria ca numai torturile cele mai dure ar trebui interzise, iar prevederile Conventiei de la Geneva privind drepturile detinutilor ar fi "depasite".
Pe de alta parte, un raport al Comitetului International al Crucii Rosii (CICR) dat publicitatii la scurt timp dupa evenimentele de la Abu Ghraib dezvaluia ca actele de tortura de la acel centru de detentie nu au reprezentat incidente izolate, ci au facut parte dintr-un sistem aplicat de militarii americani in Irak. Astfel, Crucea Rosie a dezvaluit ca militarii americani au folosit in mod organizat mai multe metode dure cu scopul de a obtine cooperarea detinutilor cu anchetatorii. De asemenea, Crucea Rosie a dezvaluit si faptul ca i-a informat acum cu mai multe luni inainte pe inalti oficiali din Administratia de la Washington despre abuzurile care au avut loc la inchisoarea Abu Ghraib din Bagdad. Directorul de operatiuni al CICR, Pierre Kraehenbuehl, a explicat ca abuzurile asupra prizonierilor nu au reprezentat acte izolate si aceste abuzuri nu au existat numai la inchisoarea Abu Ghraib. "Am avut de-a face cu un tipar extins, si nu cu acte individuale. Au fost un tipar si un sistem", a dezvaluit reprezentantul Crucii Rosii.
Casa Alba a stiut
Ulterior, Comitetul International al Crucii Rosii a dezvaluit ca i-a informat, in ianuarie 2004, pe inalti oficiali americani despre abuzurile de la inchisoarea Abu Ghraib. Astfel, presedintele CICR, Jackob Kellenberger, s-a intalnit la Washington cu secretarul de stat american, Colin Powell, cu ministrul-adjunct al Apararii, Paul Wolfowitz, si cu consilierul Casei Albe pe probleme de securitate nationala, Condoleezza Rice. "Am mers pana la varf, si le-am facut cunoscute preocuparile noastre in legatura cu situatia din inchisorile irakiene", a explicat purtatorul de cuvant al CICR.
SUA, "logica rasturnata a torturii"
Cea mai puternica organizatie americana de protectie a drepturilor omului, Human Rights Watch (HRW), a dat publicitatii zilele trecute raportul privind abuzurile asupra drepturilor omului inregistrate in anul 2004. In acest document, HRW critica printre altele politica dura de la varful Administratiei SUA care a dus la abuzurile inregistrate la inchisoarea Abu Ghraib administrata de SUA in Irak. "Abuzurile de la Abu Ghraib nu au erupt spontan la cel mai mic nivel al comandei militare americane. Ele nu au fost numai un esec de "administrare". Aceste abuzuri au fost de fapt efectul direct al unui mediu lipsit de reguli, un mediu creat de decizii politice adoptate la cele mai inalte nivele ale Administratiei Bush, multe din aceste decizii fiind adoptate inainte de inceputul razboiului din Irak", avertizeaza raportul Human Rights Watch. "Aceste abuzuri reflecta o hotarare (a Washingtonului, n.red.) de a lupta impotriva terorismului fara constrangerile reprezentate de principiile fundamentale ale drepturilor omului si de legile umanitare - desi SUA si statele lumii s-au angajat sa respecte acele principii chiar si pe timp de razboi si in timpul unor amenintari de securitate severe. Deciziile Administratiei Bush au beneficiat in SUA de sprijinul important al unor intelectuali si academicieni partizani, care au pretins ca o amenintare de securitate fara precedent justifica masuri de securitate fara precedent si au fost nerabdatori sa abandoneze principiile fundamentale pe baza carora s-a fondat natiunea lor", dezvaluie Human Rights Watch.
Gandirea periculoasa a Administratiei Bush
"In spatele refuzului Administratiei Bush de a respinge aplicarea interogarii coercitive se afla o logica periculoasa si stramba. Multi dintre oficialii americani care se ocupa de securitate par sa considere ca interogarea coercitiva este necesara pentru protejarea americanilor si a aliatilor acestora de un atac terorist catastrofal. Ei sustin ca tortura si tratamentele inumane pot fi incorecte, dar a ucide in masa este un lucru si mai rau, asa ca raul mai mic trebuie tolerat pentru prevenirea raului mai mare. Dar deoarece sunt constienti ca interzicerea torturii este fundamentala in civilizatia moderna, chiar si cei care propun abordarea interogatoriilor dure ezita sa recomande utilizarea torturii sistematice", aminteste raportul Human Rights Watch, care avertizeaza insa ca astfel de strategii sunt extrem de periculoase pentru drepturile omului. (D.E.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
traiasca Pitestiul, reeducarea , demascarea ...   de iri
Asa e, e de neatins ! Acuma ia repede niste Zyban si asteapta primavara!   de tjmaxxi
Acest articol   de zdapi
Administratia americana da cu piciorul in democratie   de omida vesela
Off topic: Robine, Robine....:)   de Pacuraras
A r h i v a
  Miracol    30 comentarii
  Donatie record la teledonul Realitatea TV    4 comentarii
  Justificarile lui Iliescu in cazul Cozma    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Gheorghe Radulescu si reforma in invatamant (95 afisari)
 Nasul, din nou la B1 TV (83 afisari)
 Carte despre Iosif Hertea (59 afisari)
 Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" - o poarta deschisa catre viitor (39 afisari)
 Donatie record la teledonul Realitatea TV (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01415 sec.