Ziua Logo
  Nr. 3222 de luni, 17 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Donatie record la teledonul Realitatea TV
-- Cea mai ampla actiune de strangere de fonduri pentru sinistratii din Asia a avut succesul scontat * Mii de persoane au sunat pe telefoanele puse la dispozitie de Realitatea TV pentru a dona bani * Mai multi oameni de afaceri au donat suma record de cinci milioane de euro * Presedintele Romaniei, primul-ministru, politicieni, artisti si oameni de afaceri au ajutat la strangerea fondurilor
Realitatea TV a organizat, ieri, cea mai ampla actiune de strangere de fonduri pentru sinistratii din Asia. Pe parcursul intregii zile, prin intermediul teledonului, romanii au avut posibilitatea sa ii ajute pe cei care pana la tragedia de la sfarsitul anului trecut erau in Paradis iar acum au ajuns in Infern. In premiera in Romania, fondurile colectate vor fi folosite "adoptarii" de catre "familia Realitatea" a unor familii sinistrate din Indonezia, reprezentand comunitatea cel mai grav afectata. Astfel, corespondentul Realitatea TV, Cristian Zarescu, s-a aflat in orasul Banda Aceh pentru documentare si transmisiuni directe de la fata locului. La teledon au raspuns cele mai importante si mai cunoscute personalitati ale Romaniei: de la politicieni la cei mai indragiti actori si cantareti, precum si oameni de afaceri. Familia Realitatea si-a propus sa demonstreze ca solidaritatea umana nu are nici un fel de frontiere, iar a da o picatura de speranta intr-un ocean de lacrimi si durere este lucrul cel mai bun si mai frumos pe care il putem face.
Donatii prin telefon
Teledonul de ieri a fost o campanie de solidaritate a romanilor care se alatura astfel initiativelor mondiale luate pentru intrajutorarea celor ramasi fara nimic. Pe tot parcursul zilei, Mihai Tatulici a fost amfitrionul unei editii speciale ai carei invitati au raspuns la telefonul pus la dispozitie de Realitatea TV pentru colectarea de fonduri. In programele Realitatea au fost prezentate cele mai importante personalitati politice, cele mai cunoscute persoane publice din Romania, importanti donatori. A fost de ajuns ca romanii sa ridice telefonul si sa formeze unul dintre cele trei numere, 0900 9000 20-pentru o donatie de 2 euro; 0900 9000 40-pentru o donatie de 4 euro; 0900 9000 60 - pentru o donatie de 6 Euro, pentru ca ajutorul lor sa ajunga la cei loviti de soarta. De asemenea, s-au putut face donatii si in urmatoarele conturi: la Citibank Romania -
- in lei: RO64CITI0000000825019057;
- in dolari: RO95CITI0000000825019081;
- in euro: RO83CITI0000000825019103.
Printre cele mai importante donatii amintim:Agro Alim Distribution-300 de milioane de lei, Argirom International-100 de milioane de lei, Natur Medica-100 de milioane de lei, Biff International-50 de milioane de lei, Trustul de Presa Agenda din Timisoara-50 de milioane de lei, Petromservice-500 de milioane de lei, Fundatia angajatilor Connex-5.000 de euro. De asemenea, mai multi oameni de afaceri care au dorit sa ramana anonimi au donat 5 milione de euro. Totodata, multi oameni s-au prezentat in studioul Realitatea Tv pentru a dona bani.
Cruda realitate
Reporterul Realitatea Tv aflat in Indonezia a prezentat, pe parcursul zilei, imagini apocaliptice din zonele afectate de tsunami. "Totul este distrus, zeci de cadavre zac pe strazi, iar cei care au supravietuit lupta pentru vietile lor. Aceasta realitate cruda se vede cel mai bine in orasul Banda Aceh, din nordul insulei Sumatra, Indonezia. Dupa ce apele s-au retras, in regiune au mai ramas doar cladirile cu structuri mai rezistente, de peste doua nivele. Numarul acestora este destul de mic, iar putine mai pot fi locuite. Armata australiana, implicata in operatiunile umanitare din regiune, precum si autoritatile din Indonezia ocupa acum aceste cladiri. Cei care au pierdut tot in dezastru traiesc la marginea orasului Banda Aceh, pentru ca aici riscul de a se declansa o epidemie este mai scazut. Tabara de refugiati din regiune a fost amenajata imediat dupa cutremur pentru zecile de copii orfani, care cautau disperati protectie. Pentru cei mici, ramasi fara parinti, au fost adusi mai multi psihologi, care incearca sa-i faca sa uite clipele de cosmar prin care au trecut. Reconstructia provinciei Aceh va dura foarte mult timp, iar fiecare familie de sinistrati a primit un cort in care va locui. In regiune nu mai exista apa si alimente, iar din singura piata pot fi cumparate doar fructe", a relatat trimisul Realitatea Tv in Indonezia.
Politicieni, artisti si oameni de afaceri au ajutat la strangerea fondurilor
Pe tot parcursul zilei, in studioul Realitatea s-au aflat mari nume ale vietii politice, culturale, sociale, sportivi, oameni de afaceri. Stela Popescu, Florin Iaru, Mircea Vintila, Romanita Iovan, Liza Panait, Gabi Szabo, Razvan Exarhu, Elisabeta Lipa, Alexandru Arsinel, Cozmin Gusa, Sam E Marentek, prim secretar al Ambasadei Indoneziei, Violeta Moisa, coordonator World Vision, conf.dr. Nicolae Ticleanu, catedra de geologie-paleontologie, Lamia Beligan, Florin Piersic jr., Razvan Mazilu, Corina Dumitrescu (prima balerina la Opera Romana), Vlad si Mihaela Radescu, Corina Cretu, Mihai Albu (designer), Elena Serban, presedintele Fundatiei Connex, care a facut o importanta donatie, Emil Vespremeanu, presedintele Asociatiei Geomorfologilor din Romania, Catalin Dicu, coordonator interventii operative World Vision, Marian Alecu, directorul general McDonalds Romania, Marius Bodochi, Catalin Botezatu, Diana Lupescu, Victor Rebengiuc, Mariana Mihut, Aurora Liiceanu, Rodica Culcer. familia Marinescu, martori ai evenimentelor, colonelul Bebe Dobre de la Protectia Civila, specialist in cutremure si alunecari de teren, Adrian Ursu, Andreea Rosca (Capital), Razvan Theodorescu, Mihai Dobrovolschi, Petre Roman, Mioara Roman, Ion Iliescu, care a intervenit telefonic, Ludovic Orban, Mona Musca, Cristian Diaconescu, Ion Cristoiu s-au aflat in studiou si au ajutat la strangerea de fonduri pentru sinistrati. La teledon a participat si presedintele Romaniei, Traian Basescu, primul-ministru Calin Popescu Tariceanu, Sorin Rosca Stanescu, Cristian Tudor Popescu, Petre Mihai Bacanu. Adrian Halpert, Victor Ponta, Daciana Sarbu, Anca Boagiu, Emil Hurezeanu, Andreea Raicu, Titus Corlatean, Bogdan Stelea si Lili, Sandu, Catinca Roman, Ada Teslaru, Radu Varia, Teodora Enache (interpreta jazz). Dan Ostahie, presedintele Altex, care a donat 5000 euro.
"Un tsunami pe care il putem opri"
In urma cu cateva zile, la restaurantul McDonald's Unirea, in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, precum si a ambasadorilor tarilor din Asia de Sud - Est acreditati la Bucuresti, a avut loc lansarea oficiala a campaniei nationale de strangere de fonduri pentru ajutorarea populatiei afectate de tragicul cataclism. Campania "Un tsunami pe care il putem opri", a fost initiata de compania McDonald's Romania si Realitatea TV, sub patronajul presedintelui Romaniei. Traian Basescu a fost primul care a donat suma de zece milioane lei. Seful statului a facut un apel la toti romanii cu posibilitati materiale, la companii si la toti cei care pot contribui sa doneze orice suma. In conturile deschise de Crucea Rosie Romana pentru ajutorarea populatiei din Asia de Sud-Est au fost depusi aproximativ 30.000 de euro. De asemenea, Posta Romana a lansat un apel catre cei peste 34.000 de salariati pentru a face donatii in bani pentru postasii asiatici din tarile afectate de valurile seismice.
Mobilizare internationala
Puternica unda seismica produsa in Oceanul Indian a ucis aproximativ 170.000 de persoane si a provocat disparitia altor cateva zeci de mii in opt tari din sudul si sud-estul Asiei. Numarul persoanelor obligate sa-si abandoneze caminele din cauza valurilor uriase s-ar putea ridica la sapte milioane, a anuntat Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Potrivit unui oficial al OMS, intre un milion si trei milioane de persoane se afla in aceasta situatie in Indonezia, un milion in Sri Lanka, iar restul in India, insulele Maldive si celelalte tari din regiunea afectata de calamitati.
Presedintele american, George W. Bush, a anuntat crearea unei coalitii internationale de ajutorare a victimelor valului seismic din Asia, coalitie formata din Statele Unite, India, Australia si Japonia. Secretarul american de Stat, Colin Powell, a avut intrevederi, in acest sens, cu omologii sai din tarile mentionate. Statele Unite au decis deja acordarea a 35 de milioane de dolari ca ajutoare pentru tarile afectate de seism si au trimis in regiune mai multe nave, avioane si unitati militare pentru a lua parte la operatiuni. Bush sustine idea crearii unui sistem mondial de alerta impotriva fenomenului tsunami. Pentagonul a anuntat ca a trimis 20 de avioane si 12 nave spre Asia de Sud: sase avioane de transport C-130 incarcate cu alimente si apa, cinci avioane de realimentare KC-135, noua avioane de recunoastere P3, port-avionul Abraham Lincoln insotit de patru nave si port-elicopterul Bonhomme Richard, cu sase nave. Seful diplomatiei franceze, Michel Barnier, a propus formarea unei noi coalitii internationale impotriva saraciei si pentru dezvoltare, care sa functioneze in paralel cu cea propusa de presedintele SUA, George W. Bush. Ministrul francez s-a referit la vizitele pe care le-a intreprins in zonele afectate de cutremur si a subliniat ca "aceste catastrofe sunt si mai catastrofale pentru tarile sarace, care nu au nimic, asa cum este cazul Sri Lanka sau Indonezia". (B.C.G.)
Ultima ora
Pana la inchiderea editiei, la teledonul organizat de Realitatea TV se stransesera peste 4,5 miliarde de lei si 135.000 de euro.
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
putin...   de alexneagu
Felicitari Realitatea !!!   de bbbb
Realitatea TV-"donatie"   de sofian
Donatie record   de Jean Froissart
A r h i v a
  Miracol    30 comentarii
  Guvernul Bush este de neatins in scandalul torturilor din Irak    5 comentarii
  Justificarile lui Iliescu in cazul Cozma    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Gheorghe Radulescu si reforma in invatamant (95 afisari)
 Nasul, din nou la B1 TV (83 afisari)
 Carte despre Iosif Hertea (59 afisari)
 Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" - o poarta deschisa catre viitor (39 afisari)
 Donatie record la teledonul Realitatea TV (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01289 sec.