Ziua Logo
  Nr. 3222 de luni, 17 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Legitimitatea si alegerile
Ralf DAHRENDORF 
Asadar, Ucraina are acum un Guvern legitim. Oare lucrurile stau chiar asa? Viktor Iuscenko a fost ales cu 52% din votul popular. Contra-candidatul sau a obtinut 44%. Observatorii au confirmat faptul ca au existat incalcari ale legii electorale, insa acestea au fost minore. Totusi, semnele de intrebare raman. Candidatul invins, Viktor Ianukovici, contesta rezultatul. Tara este profund divizata. Minerii din Donetk vor initia urmatoarea revolutie, de data aceasta rosie, in contrast cu cea portocalie a sustinatorilor lui Iuscenko, care au protestat impotriva alegerilor initiale si a rezultatelor lor ilegitime la modul evident? Va exista o miscare de secesiune in partea de est a Ucrainei?
Legitimitatea reprezinta o caracteristica delicata, insa deosebit de importanta a politicii democratice stabile. Este si complicata, de asemenea. George W. Bush a fost ales in mod legitim in calitate de presedinte al Statelor Unite in cazul primului sau mandat, avand in vedere atat faptul ca si-a castigat functia numai dupa ce Curtea Suprema americana a dispus incheierea renumararii voturilor din Florida, cat si ca Bush obtinuse voturile unei parti infime din populatie? Presedintii unor foste republici sovietice care, dupa toate aparentele, comanda 90% din votul popular, sunt alesi in mod legitim? Alegerile planificate din Irak vor fi vazute drept legitime atat la nivel intern, cat si la nivel extern?
Este vital sa ne amintim faptul ca alegerile in sine nu garanteaza legitimitatea, chiar si in cazul in care sunt vazute drept libere si cinstite. Aceasta li se pare greu de inteles americanilor, dupa cum si altii inteleg cu greu democratiile norocoase ale lumii anglo-saxone. Pentru ei, legitimitatea pur si simplu inseamna ca votul si numararea votului se desfasoara conform unor reguli nedisputate. Ei considera ca ceea ce este legal este si legitim, deopotriva.
In Canada, de exemplu, ignorarea intereselor speciale ale Quebec-ului ar fi riscanta. In Ucraina, interesele divergente ale vestului si ale estului trebuie sa fie recunoscute daca se doreste instaurarea legitimitatii. In Irak, existenta unei majoritati teoretice in cadrul unor alegeri pe deplin legale este aproape lipsita de sens daca pozitia musulmanilor suniti si a kurzilor nu este recunoscuta in mod explicit. In aceste conditii, puterile ocupationiste sunt indreptatite sa fie ingrijorate de perspectiva unor alegeri in cadrul carora absenteismul in masa al sunitilor ar avea drept rezultat la o majoritate larga siita.
Asadar, legitimitatea este mai mult decat legalitate. Ea se sprijina pe ceea ce persoanele implicate considera ca este real. Cel putin, trebuie ca opozitia violenta, inclusiv amenintarea secesiunii, sa fie absente.
In tarile vestice si, mai ales, in SUA, populatia tinde sa faca prea multe supozitii cand vine vorba de instaurarea democratiei - vazuta din perspectiva alegerilor imediate - in alte state. In special, presupunem ca exista un electorat omogen, astfel incat o prezenta la vot scazuta nu va dezavantaja anumite grupuri etnice sau culturale. De asemenea, presupunem acceptarea automata a unor reguli care, de fapt, si-au castigat recunoasterea in timp, chiar si in SUA.
In absenta legitimitatii nu poate exista stabilitate in nici un sistem politic, iar in absenta alegerilor - cu alte cuvinte, a unei expresii explicite a consimtamantului popular acordat detinatorilor puterii - nu poate exista legitimitate. Insa, in vreme ce alegerile libere reprezinta o conditie necesara a legitimitatii, ele nu sunt nici pe departe suficiente pentru a o asigura. In mod egal, statul de drept, pus in practica de un corp juridic independent si respectat, reprezinta un imperativ.
Ar trebui sa ne reamintim toate acestea de vreme ce urmarim obiectivul alunecos al democratiei din Irak, astfel incat sa nu fim surprinsi in cazul in care iminentele alegeri vor da gres in alcatuirea unui Guvern legitim.
Ralf Dahrendorf, scriitor respectat si fost membru al Comisiei Europene din partea Germaniei, este in prezent membru al Camerei Lorzilor, fost rector al London School of Economics si fost custode al St. Antony's College, Oxford.
Copyright: Project Syndicate/Institute for Human Sciences, ianuarie 2005.
A r h i v a
  O utopie, o prostie sau un proiect periculos?    31 comentarii
  Tentatia populara si oportunismul politic    4 comentarii
  Gheorghe Radulescu si reforma in invatamant    2 comentarii
  Popularul Basescu    9 comentarii
  La judecata zilei    
  Democratie de cuirasat?    2004-12-01
  Dupa asimilare    2004-09-22
  Incurajari pentru modelul renan    2004-08-26
  Constitutia Europei    2004-07-20
  Constitutia Europei    2004-07-12
 Top afisari / comentarii 
 Gheorghe Radulescu si reforma in invatamant (95 afisari)
 Nasul, din nou la B1 TV (83 afisari)
 Carte despre Iosif Hertea (59 afisari)
 Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" - o poarta deschisa catre viitor (39 afisari)
 Donatie record la teledonul Realitatea TV (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.41165 sec.