Ziua Logo
  Nr. 3222 de luni, 17 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
O utopie, o prostie sau un proiect periculos?
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Vice-veritabila bomba, care si-a produs din plin efectele in ultimele zile. Fruntasul PD care, de curand, ocupa a doua functie in Guvern, preconizeaza un sistem prin care fiecare cetatean roman sa fie obligat sa-si declare averea. Teoretic, ar putea fi asa-numitul punct zero al aplicarii unui sistem coerent de incasare a darilor de la populatie. Si o baza mai realista, care sa permita identificarea de catre autoritati a celor care dobandesc averi incalcand legile statului. Dar, cel putin deocamdata, proiectul lansat de Videanu este la nivel de intentie. Poate, sau nu, sa fie implementat in Romania? Si, daca da, in cat timp? Si, daca stim si in cat timp, va fi el cu adevarat eficient? Si nu cumva ce castigam pe mere vom da pe pere? In sensul ca vom avea mai multi bani la buget, dar cu pretul diminuarii unor drepturi si anularii unor valori ale democratiei?
Dezbaterea pe care a gazduit-o presa in aceste zile, inclusiv ziarul Ziua, ne demonstreaza ca, in mod cert, Romania nu este pregatita pentru un asemenea moment. Nu exista o infrastructura adecvata a administratiei financiare. Nu exista un sistem informatic corespunzator. Si nici posibilitatea de a organiza bazele de date. Si nici conditiile pentru a le secretiza. Lipseste potentialul minim care sa permita investigatii de o asemenea amploare, incat administratiile financiare sa-i poata identifica pe cei care si-au falsificat declaratiile de avere. Si, fiindca nimeni nu s-a gandit pana acum ce anume va trebui declarat si cum, chiar si intrebarile pe care si le pun cetatenii privitor la acest aspect creeaza un stres. Care, probabil, nu va fi de bun augur pentru initiatorul acestei idei.
Eu voi fi mai transant. Si voi face urmatoarea afirmatie: atunci cand ne referim la o masura de o asemenea importanta, care influenteaza viata fiecarui om si cand cei care o initiaza nu au raspunsuri la o serie intreaga de intrebari esentiale, se poate spune ca ea este pur si simplu periculoasa. Si voi demonstra de ce. Relativ recent, in Romania, efortul de combatere a criminalitatii financiare s-a concretizat, intre altele, prin adoptarea unor acte normative care, pe de-o parte, ii permit functionarului public sa scoata din unitate documente compromitatoare pentru un coleg si, pe de alta parte, care incurajeaza orice persoana sa faca delatiuni despre orice alta persoana banuita ca ar insela fiscul. Sa combinam aceasta dubla legislatie a delatiunii cu obligativitatea ca fiecare persoana sa-si faca o declaratie de avere si sa vedem ce iese. Sa ne imaginam ca, in scurt timp, un colectiv de specialisti ar gasi o forma adecvata si cat de cat coerenta pentru formularul declaratiei de avere. Care trebuie inteles cu usurinta de fiecare roman, indiferent de pregatirea sa si care poate fi completat in conditii in care sa nu il expuna pe omul de buna-credinta riscului de a face, fara sa vrea, declaratii mincinoase, care il pot trimite in inchisoare. Si sa mai admitem ca, dupa ce i-a chinuit pe acesti oameni cativa ani la rand cu declaratiile de venit global, la care tocmai s-a renuntat, Guvernul reuseste, printr-un miracol, sa-i determine sa completeze cu entuziasm noile chestionare. Ce urmeaza? Primul lucru care s-ar intampla e ca peste cincisprezece milioane de asemenea declaratii, fiecare cuprinzand zeci, daca nu cumva chiar sute de rubrici, vor ajunge la administratiile financiare. Pot sa-mi imaginez si un miracol prin care, in scurt timp, Romania ar beneficia de infrastructura pe care o invocam la inceputul analizei, si ar avea si personalul adecvat, compus din zeci de mii de specialisti. Cetatenii, insa, trebuie nu numai controlati, ci si protejati. Intr-un mod asemanator cu cel de care ei beneficiaza din partea sistemului bancar. Care garanteaza, pentru cel de buna-credinta, secretul operatiilor. Si al depunerilor. Si al transferurilor. Si al contului, in sine. Dubla lege a delatiunii va face ca fiecare om sarac sa fie expus, intr-un fel, oprobriului public, pentru ca nu va avea nici o sansa sa ascunda adevaratele dimensiuni ale situatiei dramatice in care se afla. Si fiecare om cu venituri mai mari - ma refer la cei cinstiti - va fi expus tuturor riscurilor generate de faptul ca oricine va putea sa afle ce are, cat are si, mai ales, unde are. Pentru unii si pentru altii, declaratia de avere se va transforma in cosmar. Si daca asa stau lucrurile, nu vad, pana la urma, cu ce s-ar alege statul dintr-un asemenea proiect, pentru moment cu totul si cu totul inadecvat.
Maximum pe care l-ar putea face, in urmatorii patru ani, Guvernul este sa perfectioneze si sa extinda obligativitatea declaratiei de avere, pe care o au in prezent politicienii si asupra tuturor categoriilor de functionari publici. Iar Legislativul sa puna capat stimularii si garantarii sustragerii documentelor in vederea delatiunii si instrumentului prin care cetatenii sunt incurajati sa se toarne unii pe altii.
 Comentarii: 31 Afiseaza toate comentariile  
acuma stiu..   de !!!!
declaratia pe avere   de craciun florin
cum sa fuck sa nu-mi pierd averea ? Pey o ascund si zic ca nici nu poa' sa fie declarata ca nu am hirtie ...   de re_creatie
de ce declaratia de venit anual trebuie   de !!!!
De ce la Scrovistea i s/a dat voie lui Iliescu sa foloseasca si adapostul din fier/armat ?   de ionion
out of sub ! Pe tine Dumitru Sorescule te intreb unde ai pitit sapunul facut din timisoreni in 1989 ?   de ionion
SaRS , lasa-te !   de trinity
"Nu ma intreba cum am facut primul milion de dolari !!!"   de S
Lasa SRS, nu suferiiiiii ....... :->>   de Pinkie
Aici gresheshti Stanescule !!   de Nicolau
SRS   de cosor ion
O buna initiativa !   de S
Stanescule   de musin
Moderatorii de la Ziua, iar sinteti in pauza?   de Elena-Elly
Wearing skirt, not pants, in the Queendom...   de Livius Chilian
Declaratzie de saracie Videne. Ce ai vrea sasi declare romanii? Paduchii?ndc   de Gore
PROIECT DEOSEBIT DE PERICULOS !   de Marius Adrian Porojnicu
Guvernant cretin, nici o surpriza, Romania un Bangladesh european !   de ubu
Proiectul Videanu   de Vasile Teodorovici
O CHESTIUNE ,GRESIT INTELEASA si greu de aplicat.   de pcr-istu
Cine n-are pic de rusine....   de tjmaxxi
Si oricum in final se va ajunge la controlul total: se va sti ca ai cumparat si un prezervativ...   de romanul
EU propun altceva: La cumpararea de bunuri imobiliare, si masini sa se ceara provenienta banilor...   de romanul
Lia Robert - cand a intrebat-o un reporter cati bani are a spus ca in america asa ceva nu se intreaba...   de romanul
Proprietarii pe cladiri terenuri si automobile deja sunt inregistrati la fisc, pentru ca platesc impozite... pe ele..   de romanul
O idee....   de akimote
Categorig domnule Rosca 3 Puncte principale cu care iai terminat   de Marchizul
in sfarsit un articol bun   de andro
O utopie, o prostie sau un proiect nascut mort?   de marianaduval
Controlul averilor   de GGane
Este singura solutie.....   de Gotcu
A r h i v a
  Tentatia populara si oportunismul politic    4 comentarii
  Legitimitatea si alegerile    
  Gheorghe Radulescu si reforma in invatamant    2 comentarii
  Popularul Basescu    9 comentarii
  La judecata zilei    
  Plesneste coarda anticipatelor?    2005-01-15
  Furtuna schimbarii bate de la dreapta la stanga    2005-01-14
  Cum sa ne furam mai bine caciula?    2005-01-13
  Face cine tace    2005-01-12
  Partidul popular nu mai e Fata Morgana    2005-01-11
 Top afisari / comentarii 
 Gheorghe Radulescu si reforma in invatamant (95 afisari)
 Nasul, din nou la B1 TV (83 afisari)
 Carte despre Iosif Hertea (59 afisari)
 Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" - o poarta deschisa catre viitor (39 afisari)
 Donatie record la teledonul Realitatea TV (36 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.34806 sec.