Ziua Logo
  Nr. 3212 de miercuri, 5 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Invataminte pentru Moldova din alegerile din Ucraina si Romania
Serban ORESCU 
Alegerile din Ucraina si Romania au confirmat tendinta electoratului din Europa de Est de indepartare de tipul post-comunist de economie si societate. Alta analogie este ca, in ambele cazuri, partidele post-comuniste la carma au incercat sa falsifice rezultatele dar s-au lovit de rezistenta societatii civile, in crestere, mai ales in Ucraina.
Dupa prabusirea Uniunii Sovietice, in 1991, am intrebat pe colega mea ucraineana de la Radio "Europa Libera" in ce masura crede ca nou constituita Ucraina va fi viabila in viitor... Raspunsul, reflectand un oarecare scepticism, a fost cam asa: cei 70 de ani de viata in cadrul URSS au facut sa dispara in mare parte particularismul ucrainean... Am revazut, din intamplare, aceeasi persoana. "Ce este cel mai important - imi spunea ea deunazi - este ca, odata cu marile manifestatii dinainte si dupa alegerea lui Viktor Iuscenko, constiinta nationala ucraineana a renascut atat in partea de vest, unde se foloseste mai ales limba ucraineana, dar si (aceasta e important!) in partea de est, rusofona, a statului ucrainean. Si aceasta, in ciuda lentoarei cu care se dezvolta clasa mijlocie - obisnuita purtatoare a constiintei nationale, peste tot in lume. Fara sa vreau m-am gandit, fireste, la moldovenii nostri de peste Prut, care bat pasul pe loc din punct de vedere politic si economic, nereusind sa treaca, precum ucainienii, peste bariera post-comunismului. Ce rezulta de aici? Rezulta ca alegerile din Romania si mai ales cele din Ucraina trebuie sa fie, pentru ginta moldoveneasca de la est de Prut, un exemplu de urmat. Spun aceasta pentru ca suntem confruntati cu unele paradoxuri... Unul dintre ele este simpatia multor romanofoni din Republica Moldova pentru Iliescu si Nastase, adica pentru doi politicieni carora, pe langa unele merite, le revine raspunderea intarzierii cu care se apropie tara lor - din punct de vedere structural - de Occident. Aceiasi simpatizanti moldoveni ai lui Nastase si Iliescu nu pregeta insa sa caute Occidentul, platind pretul ridicat al expatrierii - mai scump, desigur, decat al democratizarii...
Sub raportul intereselor pe termen lung, nu ar trebui sa existe insa divergente nici intre rusofoni si romanofoni... Si unii si altii pot contribui in Moldova de la est de Prut la formarea paturii mijlocii necesare unei modernizari rapide. Aceasta este - din punct de vedere sociologic - semnificatia cuvintelor lui Iuscenko privind dezvoltarea de relatii prrivilegiate cu Romania si Polonia sau apropierea de Uniunea Europeana si NATO. Caci, in ultima analiza, criteriul de evaluare a politicienilor in partea post-comunista a Europei tebuie sa fie acelasi: viteza indepartarii de trecut.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
"Cetatenie sau diplomatie?"   de initiativacivica10
Invataminte pentru Moldova   de Mihai Bradu
Inainte de 90 am facut o excursie la Cernauti.   de balota
A r h i v a
  Sarac de cinstit. Dar baron de Scrovistea    100 comentarii
  Se intampla in ianuarie    1 comentariu
  Primul examen    1 comentariu
  Societatea civila brasoveana    
  Visurile imperiale ale lui Putin    3 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  O dorinta fireasca, da' extrem de fireasca    7 comentarii
  Perspectivele Guvernului Tariceanu    2004-12-30
  Guvernul Tariceanu    2004-12-29
  Alegeri anticipate sau pareza guvernamentala cronica?    2004-12-22
  Puterea si adevarul    2004-12-21
  O piesa in trei acte - gratierea lui Miron Cozma    2004-12-18
 Top afisari / comentarii 
 Razbunarea Mafiei (53 afisari)
 "Ochii Beatricei. Cum arata cu adevarat lumea lui Dante?" (49 afisari)
 Toma Neclintitul (45 afisari)
 Sarac de cinstit. Dar baron de Scrovistea (21 afisari)
 Stiri pe scurt (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.36550 sec.