Ziua Logo
  Nr. 3212 de miercuri, 5 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Se intampla in ianuarie
Ovidiu BANCHES 
Au romanii nesansa, o data la patru ani - daca se schimba puterea - sa astepte cu sufletul la gura instituirea noilor reguli dupa care trebuie sa joace. Ce ordonante va emite Executivul, ce legi va adopta Parlamentul, ce decrete va semna Presedintele? Sunt intrebari care rascolesc, in aceste zile, breasla analistilor, dar si lumea oamenilor simpli. Pe primii ii framanta, conceptual, chestiuni precum stabilitatea legislativa, indeplinirea criteriilor de aderare la UE, politicile fiscale. Insa cei multi se intreaba, "la concret", daca introducerea cotei unice - prima masura luata de Cabinetul Tariceanu - ii arde sau nu la buzunar. Iar clanul proprietarilor de masini, aflat la coada la rovinieta, injura in surdina. Cum sa interpretam aceste semnale? La ce sa ne asteptam? Ce urmeaza?
Primele anunturi venite dinspre Cabinetul Tariceanu inspira liniste. Cota unica se traduce prin faptul ca "nici un salariat din Romania nu va pierde nimic", iar termenul pentru achitarea taxei de drum ar putea fi prelungit. Acestea sunt semnalele proaspat emise din Palatul Victoria. Insa dincolo de perdelele de catifea se intampla si alte lucruri. Noii ministri distribuie, la telefon, in teritoriu, promisiuni legate de numele viitorului tartor al administratiei locale - prefectul.
Descrierea starii de fapt seamana, pana la un anumit punct, cu momentul ianuarie 2001. Cand, imediat dupa Anul Nou, Cabinetul Nastase a purces la prefaceri si impliniri marete. Intr-o singura zi, Guvernul pedeserist a suspendat 18 ordonante emise de "defunctul" Isarescu. Cu acel prilej, au ramas in aer norme importante, privitoare la monopolul de stat, fondurile de pensii, regimul proprietatii, Codul penal si Codul de procedura civila, regimul drumurilor, facilitatile pentru IMM-uri. Efectul a fost devastator. O vreme, magistratii din tara nu au mai stiut dupa care reguli sa judece: pe "stil vechi" sau pe "stil nou". Proprietarii de IMM-uri au plans initial dupa facilitatile pierdute dupa anularea Legii, pentru ca mai apoi sa rasufle "usurati", luminati de noile inlesniri - aceleasi, de fapt - oferite de aceasta data de Guvern, prin ordonanta. Prefacerile nu s-au oprit aici. Serviciile secrete - SRI, SIE - si-au pierdut capul, Costin Georgescu si Catalin Harnagea parasind conducerea acestor institutii dupa o discutie cu presedintele Ion Iliescu, potrivit cronicilor. Pe 11 ianuarie au fost desemnati prefectii, iar primul-ministru a promis, in domeniul administratiei publice, o "descentralizare inteligenta". Despre prima luna a guvernarii Nastase ne mai amintim doar ca Europa se uita la noi ingaduitor.
A! Sa nu uitam! In acea vreme au izvorat, la Focsani, celebrele teze iliesciene referitoare la proprietate, care au facut inconjurul lumii: "E un moft chestiunea aceasta cu sfanta proprietate privata care sta la baza vietii sociale". Afirmatia a fost dreasa, apoi, cu "formularea pe care am facut-o nu a fost fericita" si, mai spre sfarsitul mandatului, cu statistici guvernamentale gen "procesul de retrocedare a proprietatilor este aproape finalizat". In aceste conditii, fostei puteri n-ar trebui sa-i dea fiori angajamentul noului ministru al Agriculturii. "Trebuie sa restituim tot. Pentru noi nu exista faza intermediara", a subliniat Gheorghe Flutur, in prima iesire publica avuta dupa preluarea postului. Legandu-ne de chestiunea proprietatii, am facut pasul in actualitate. Promisiunea lui Flutur nu face doi bani fara efortul Ministerului Justitiei - condus acum de Monica Macovei - in gradina caruia sunt ingropate mii de procese privind retrocedarea. Iar proprietarii, dupa ce isi vor recupera pamantul sau padurea, vor face cunostinta cu impozitele puse de seful Finantelor, Ionut Popescu. Daca "reteaua" nu functioneaza, totul se naruie.
Este greu de prevazut daca actuala guvernare va putea lua masurile asteptate de cetateni, mai ales in conditiile in care s-a intrupat, acolo sus, un conglomerat politic compus din elemente refractare la planurile anti-coruptie si pro-normalizare asumate. Din aceasta situatie se desprind doua scenarii, unul mai posibil decat altul. Primul tine de targuiala cu prefectii, care are loc in aceste zile. Daca PNL-PD, care au chemat UDMR si PUR in ajutor la formarea Guvernului, accepta desemnarea unor prefecti care corespund sablonului "baron local", isi pot lua adio de la reforma "profunda" in administratie, promisa la instalare. Un amanunt: Legea prefectului adoptata sub administratia PSD subliniaza, incepand cu 1 ianuarie 2005, rolul de ordonator de credite al reprezentantului guvernului in teritoriu. Sa ne imaginam acum viitorul unui judet "neinsemnat" ca Brasovul, condus de un prefect PUR, coleg de partid cu George Copos, proprietar in Poiana. Drumul pentru reforma ar fi inchis.
Al doilea scenariu, desi mai vechi, nu este inca depasit. El va fi reanimat de Alianta la prima neintelegere majora cu partenerii umanisto-udemeristi. Deja se lucreaza pentru maximizarea succesului acestei variante. Vezi sedinta de guvern "neoficiala" tinuta de noul Cabinet la Sinaia, calatoria premierului Tariceanu cu Sageata Albastra, descinderea pompieristica a Monei Musca la Teatrul cuprins de flacari. Bonus: baia de multime de Revelion si dusca de sampanie data peste cap de Basescu in Piata Universitatii. "Aproape de oameni, impreuna cu ei". Sloganul PSD, pus in practica de adversar. Fara a gresi prea mult, putem spune ca actuala putere a atins varful sustinerii publice. Este momentul luarii unor decizii revolutionare sau al pregatirilor pentru anticipate.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Asteptarile   de cosor ion
A r h i v a
  Sarac de cinstit. Dar baron de Scrovistea    100 comentarii
  Invataminte pentru Moldova din alegerile din Ucraina si Romania    3 comentarii
  Primul examen    1 comentariu
  Societatea civila brasoveana    
  Visurile imperiale ale lui Putin    3 comentarii
  La judecata zilei    1 comentariu
  O dorinta fireasca, da' extrem de fireasca    7 comentarii
  Vremea anticorpilor    2004-12-29
  Doza de risc    2004-12-15
  Fara scapare    2004-12-03
  Ciuhandu, fara manusi    2004-11-17
  Suspendatii de serviciu    2004-11-10
 Top afisari / comentarii 
 Razbunarea Mafiei (53 afisari)
 "Ochii Beatricei. Cum arata cu adevarat lumea lui Dante?" (49 afisari)
 Toma Neclintitul (45 afisari)
 Sarac de cinstit. Dar baron de Scrovistea (21 afisari)
 Stiri pe scurt (18 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.38091 sec.