Ziua Logo
  Nr. 3211 de marti, 4 ianuarie 2005 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Baronul liberal de Vaslui vrea sa mituiasca presa
-- Liderul PNL Vaslui Ion Vranceanu a vrut sa "negocieze" oprirea anchetei ZIUA * Numele lui este legat de afacerea RAFO Onesti si Corneliu Iacobov * Liberalul sustine ca a fost pacalit de Viorel Hrebenciuc intr-o afacere in domeniul turismului
Ion Vranceanu, liderul Partidului National Liberal din judetul Vaslui, face parte din baronii locali ai noii puteri. Numele liberalului a fost pomenit de nenumarate ori alaturi de personaje controversate, care au creat prejudicii de mii de miliarde de lei statului roman. Vranceanu este prieten si partener de afaceri cu "demolatorul" de la RAFO Onesti, Corneliu Iacobov. De asemenea, Vranceanu este implicat intr-o serie de afaceri oneroase cu baronii PSD din zona. Desi este un "venetic" in judetul Vaslui, Vranceanu a pus mana pe conducerea partidului liberal de unde in scurt timp de la preluarea puterii a reusit sa alunge toti membri marcanti ai formatiunii respective. In locul celor izgoniti au fost instalate personaje dubioase, toate din anturajul noului lider. Recent, el a decis ca prefect al judetului Vaslui sa fie un jurist controversat, Paul Toderica, implicat in cateva scandaluri spectaculoase avand ca actor principal pe fostul om de afaceri Gheorghe Strungariu. Initial Vranceanu, sa scape de responsabilitatea penala, pentru mai multe fapte penale, a incercat sa devina parlamentar. Liberalii vasluieni s-au opus, iar el a renuntat la acest deziderat. Dupa castigarea alegerilor de catre Alianta DA, acesta a incercat sa devina prefect al judetului, dar din motive lesne de inteles a renuntat si a propus pentru aceasta functie pe Toderica. Pentru a deruta membrii partidului a mai promovat si pe fostul lider PRM din zona, Daniel Dragan.
In cursul lunii decembrie ZIUA a facut o serie de dezvaluiri despre afacerile baronului liberal din Vaslui. Imediat dupa aparitia primului episod, Vranceanu a contactat telefonic reporterii nostri cerand o intalnire de urgenta "pentru a negocia si opri publicarea" unor noi episoade despre afacerile ilegale. Vranceanu a insistat zeci de minute in sir oferind o serie de avantaje materiale jurnalistilor. Jurnalistii revoltati, au refuzat orice negociere cu liderul PNL Vaslui, publicand a doua zi noi dezvaluiri prin care Vranceanu a reusit sa puna gaj bunurile apartinand primariei Targu Ocna. Cu aceasta ilegalitate liberalul a sustinut mai multe tranzactii cu deficit ale lui Iacobov. Primaria a pierdut astfel mai multe bunuri imobile. Ion Vranceanu a contactat jurnalistii oferind avantaje materiale la doar cateva ore dupa ce la instalarea noului ministru de Interne, Vasile Blaga, presedintele Basescu a declarat in fata conducerii Politiei Romane "va cer in mod categoric distrugerea structurilor de tip mafiot care au sustinere politica. Va repet ca nu am nici un fel de toleranta, indiferent din ce partid provin cei care sustin clanurile mafiote", a mai spus Traian Basescu, adaugand: "M-as bucura sa incepeti cu un membru al Aliantei". In ajunul noului an, Vranceanu a mai revenit o data, solicitand o intalnire cu ziaristii "pentru a rezolva problema pe cale amiabila".
Caracatita Vranceanu
Afacerile lui Vranceanu se extind in mai multe judete. In Vaslui, liberalul a reusit sa puna mana pe o podgorie cu o suprafata de 600 de hectare, cunoscuta sub numele de SC "Vidisamp" SA Husi. In urma acestei afaceri Vranceanu a reusit sa obtina un beneficiu de aproximativ sapte miliarde de lei, dupa care a refuzat sa achite datoriile angajate - contravaloarea viei si a combinatului de prelucrare a viei si vinului - catre bugetul de stat. Ba mai mult, a reusit performata de a lasa societatea "Vidisamp" cu peste 230 de miliarde de lei, reprezentand accizele pe o cantitate mare de alcool care a existat si a fost prelucrata doar pe hartie. O alta afacere prin care s-au imbogatit, cu ajutorul lui Vranceanu, cativa lideri PSD din Vaslui a fost falimentarea firmei "Vinburs". Cu aceasta ocazie familia prefectului Tibulca si cea a vicepresedintelui Consiliului Judetean Vaslui, Dumitru Buzatu au intrat, printr-o licitatie masluita, in posesia unui teren in buricul orasului Vaslui. Firmele pagubite prin aceasta afacere sunt SC "Vascovin", SC "Rulmentul" Barlad, SC "Vinalcool" Bacau, SC "Vascar" Vaslui, SC "Leguvas", "Bankcoop" Bucuresti si SC "Vinia" Iasi. Afaceristul liberal a fost implicat si intr-o tranzactie cu mai multe unitati de turism din statiunea Slanic Moldova. O mare parte din firma patronata de Vranceanu si un anume Adi Serban a fost vanduta fostului secretar general al Guvernului Viorel Hrebenciuc. Vranceanu sustine ca aceasta din urma ar fi luat cu japca hotelurile si nu a achitat nici un leu din contravaloarea activelor. Despre toate aceste afaceri, Vranceanu sustine ca nu are nici o legatura. Dupa enumerarea unor date concrete, acte si documente, liberalul a recunoscut ca a fost implicat in cateva dintre afaceri, dar nu ar fi castigat nici un leu, ci dimpotriva a pierdut. El a negat ca ar fi gajat terenurile Primariei din Targu Ocna sau ca ar avea afaceri in judetele Iasi si Bacau. Numai ca, datele din baza de date a Camerei de Comert si Industrie a Romaniei infirma declaratia lui Vranceanu.
Laszlo KALLAI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
HALAL INCEPUT   de Sam
A r h i v a
  Politistii antipetarde s-au trezit    2 comentarii
  Crima din cauza unei petarde    
  Politia este incapabila in cazul VGB    
  AMR denunta: "CSM a devenit Clubul Sefilor din Magistratura"    
  Se reia procesul liderului sindical de la SNP Petrom    
  Scafandru britanic ingropat de viu in epava Rostok    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Dihonia prefectilor (49 afisari)
 Femeile inteligente se marita mai greu (28 afisari)
 Stiri pe scurt (28 afisari)
 "Mi-am jurat ca daca intru la Arhitectura, eu daram scoala" (22 afisari)
 Baronul liberal de Vaslui vrea sa mituiasca presa (17 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2005 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01311 sec.