Ziua Logo
  Nr. 3209 de joi, 30 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Micii eroi din Tighina petrec Anul Nou in tara
Din cei 100 de copii romani orfani din Transnistria, aflati sub asediul militiilor separatiste filo-ruse in aceasta vara, autoritatile romane au reusit sa aduca in tara 50 de elevi ai internatului din Tighina. Insotiti de cinci din dascalii lor, adevarati luptatori pentru cauza romaneasca in Basarabia, micutii eroi de la Tighina petrec Sarbatorile de Craciun si Anul Nou in tara, intr-o tabara scolara, urmand sa viziteze cateva din centrele turistice, istorice si culturale ale Romaniei. Copiii basarabeni napastuiti de soarta si vremuri au primit in tabara putin din dragostea Romaniei mici, reprezentata prin cadouri de Craciun oferite de o tanara echipa a Ministerului de Externe, condusa de secretarul de stat Bogdan Aurescu, carti transmise prin aportul Departamentului Romanilor de Pretutindeni, materiale informative despre libertatea de expresie precum si lucrari fundamentale ale patrimoniului cultural national din partea ziarului ZIUA si a Asociatiei Civic Media.
Autoritatile de la Tiraspol au declansat in luna iulie 2004 criza scolilor cu predare in grafie latina printr-o incalcare flagranta a celor mai elementare norme de drept, provocand o criza umanitara fara precedent in care au fost implicati, fara voia lor, sute de copii care nu doreau altceva decat sa-si exercite dreptul la educatie in limba materna, aminteste MAE roman. Imediat dupa declansarea crizei, societatea civila romaneasca - mai ales presa - si autoritatile romane s-au implicat activ, pentru apararea drepturilor copiilor, aflati sub un asediu de tip terorist.
Vizibil emotionati, copiii din ne-au incantat cu colide si ne-au recitat chiar si cateva versuri despre tragedia traita in vara: "La Tighina azi e jale mare / Internatu-i plin de teroristi/ Scoala-i transformata-n inchisoare/ De calaii rai, separatisti./ Stau copiii inchisi in inchisoare/ Chinuiti, jigniti si speriati/ Fara apa, fara de mancare/ Si paziti de caini cei turbati./ Dar va veni timpul si o data/ Vom scapa de voi haini dusmani/ Veti fi judecati in lumea toata/ Ca ati lovit si in copii orfani". Cei 50 de copii din Transnistria si dascalii lor, adevarate exemple pentru intreaga tara, sunt asteptati pe 3 ianuarie la Bucuresti pentru organizarea unei conferinte de presa. Societatea civila este invitata sa contribuie cu noi ajutoare prin anuntare la civicmedia21@europe.com.
Victor RONCEA 
A r h i v a
  Vanatoarea de comori    
  O femeie a fost supusa la 50 de operatii estetice    
  Ziua pacalelilor in Mexic    
  Hitler frauda fiscul german    2 comentarii
  Comedie cu Sararu la National    1 comentariu
  O bunica si-a purtat nepotii in pantec    
  A murit Vasile Chinschi    1 comentariu
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Topul profesorilor din Liceul "Mihai Eminescu" (80 afisari)
 A murit Vasile Chinschi (71 afisari)
 Romania are o problema cu terorismul kurd (32 afisari)
 Samson incearca sa puna mana pe "Fruvimed" (28 afisari)
 Sarbii demoleaza unica biserica romaneasca (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00963 sec.