Ziua Logo
  Nr. 3209 de joi, 30 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Cutremurul asiatic ucide in continuare
-- In zona celor 11 tari riverane lovite de valul seismic exista un risc ridicat de izbucnire a unei epidemii de holera * Pe listele cu cei 70.000 de morti si sute de mii de spitalizati si disparuti nu apar romani
Cel mai puternic cutremur din ultimii 40 de ani, produs duminica in Oceanul Indian, care a lovit 11 tari riverane, a ucis aproximativ 70.000 de persoane, au anuntat ieri oficiali guvernamentali si surse mass-media din statele afectate de calamitate, precizand ca numarul final al mortilor ar putea fi dublu, informeaza Rompres.
In Tailanda, destinatie preferata de romani, numarul strainilor morti a depasit cifra de 700. In ceea ce priveste situatia romanilor care se gaseau in zonele calamitate, Ministerul de Externe de la Bucuresti afirma ca doar cu zece persoane nu s-a luat inca legatura. Ambasadorul Romaniei la Bangkok, Cristian Teodorescu, a declarat ca in ceea ce ii priveste pe cetatenii romani, se desfasoara compararea si centralizarea unor liste de persoane cu autoritatile locale. Pana in prezent, in listele de morti, spitalizati sau disparuti nu apar cetateni romani.
Peste 2000 de scandinavi se afla printre cei 3500 de straini disparuti in urma undei seismice produse, duminica, in Oceanul Indian, care a lovit 11 tari riverane si a ucis aproximativ 70.000 de persoane, relateaza Reuters. Potrivit sursei citate, cel putin 473 de straini si-au pierdut viata doar in Thailanda. Printre cei disparuti se numara 1500 de suedezi, 800 de norvegieni, 214 danezi, 200 de finlandezi, 200 de cehi, 188 de israelieni, 100 de germani si 100 de italieni. De asemenea, este posibil ca peste 3000 de persoane sa-si fi pierdut viata doar in regiunea Khao Lak, foarte populara printre turistii proveniti din tarile nordice si din Germania.
"Numarul final al strainilor morti ar putea ajunge la 2500 sau 3000", a declarat seful politiei din Khao Lak, Aroon Klawvatee. Pe de alta parte, agentia de presa Hina a relatat miercuri, din Zagreb, ca un copil din Croatia in varsta de doar trei ani a fost gasit mort pe plajele din Thailanda, fiind prima victima croata inregistrata in dezastru. Conform ultimelor informatii, aproximativ 40 de croati se aflau in Asia de Sud in momentul producerii calamitatii.
Temeri fata de o epidemie de holera
Un oficial al Agentiei americane pentru Dezvoltare (USAID) a avertizat in privinta riscului de izbucnire a unor epidemii, in special de holera, in regiunile de pe coasta Asiei devastate de valuri uriase. "Suntem ingrijorati, pentru ca, atunci cand se produc fenomene tsunami, sistemele de evacuare a apelor uzate si cele de apa potabila se intrepatrund", a declarat Andrew Natsios pentru canalul de televiziune CNN. "Acest lucru are drept consecinta faptul ca apa de baut este contaminata cu dejectii, ceea ce reprezinta un mare risc de izbucnire a holerei si a altor boli contagioase ce pot fi sursa unor epidemii", a adaugat Natsios.
El a subliniat, pe de alta parte, ca asigurarea unui adapost pentru persoanele sinistrate este un element important in cadrul ajutorului care le va fi furnizat. "Nu este iarna si oamenii nu risca sa intre in hipotermie, dar au nevoie de un adapost si de paturi pe durata noptii", a adaugat el. "Oamenii sunt traumatizati, fizic si psihologic, si trebuie sa le asiguram adaposturi", a explicat Natsios.
Mobilizarea comunitatii internationale
Comunitatea internationala s-a mobilizat incercand sa usureze suferintele oamenilor afectati de dezastrul din Asia de sud-est. Germania a trimis ieri in Thailanda o echipa de 27 de experti criminalisti care vor ajuta la identificarea cadavrelor gasite in statiunile Phuket si Kaho Lak, unde sute de turisti, intre care numerosi germani, sunt inca dati disparuti. Trei echipe ale securitatii civile germane sunt mobilizate in Indonezia, Sri Lanka si Thailanda, pentru a participa la cautarea celor disparuti si a examina necesitatile de apa potabila si infrastructura.
Rusia intentioneaza sa trimita un al treilea avion cu ajutoare in Sri Lanka, a anuntat miercuri Ministerul rus pentru Situatii de Urgenta. Un Il-76 cargo, avand la bord corturi militare mari, apa potabila, instalatii de purificare a apei si dezinfectante va pleca joi din Moscova spre capitala sri-lankeza Colombo, a precizat purtatorul de cuvant al ministerului Serghei Vlasov.
Inaltul comisariat al ONU pentru refugiati a insarcinat echipa de salvare din Rusia cu coordonarea actiunilor de salvare din Sri Lanka si administrarea ajutoarelor umanitare internationale care ajung in aceasta tara, a spus un alt purtator de cuvant al ministerului mentionat, Viktor Beltov. El a precizat ca echipa ruseasca de salvare actioneaza in zona orasului Trincomalee si utilizeaza elicoptere usoare pentru cautarea victimelor. Pe de alta parte, Crucea Rosie din Rusia a anuntat miercuri ca, drept raspuns la numeroasele oferte de ajutoare, a deschis un cont unde se primesc donatii.
George DAMIAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Guvernul Romaniei suplimenteaza donatia de 32 000 de Euro !   de CONU
A r h i v a
  Iuresul lu' Nelu    67 comentarii
  Iliescu, decis sa ramana In Opozitie    2 comentarii
  "Ceea ce ati implinit anul acesta reprezinta un mare progres"    2 comentarii
  Umbra lui Basescu peste ministere    8 comentarii
  Ministrul Dobre, contestat vehement de victimele mineriadei    4 comentarii
  Basescu: SIE nu va suferi schimbari care sa-i zdruncine structura    1 comentariu
  Parlamentul a intrat in vacanta    1 comentariu
  Ministrii au jurat la Cotroceni    2 comentarii
  Rumsfeld socheaza in dosarul "11 septembrie"    2 comentarii
  Apogeul crizei de la Kiev    4 comentarii
  16 la suta de la 1 ianuarie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Topul profesorilor din Liceul "Mihai Eminescu" (80 afisari)
 A murit Vasile Chinschi (71 afisari)
 Romania are o problema cu terorismul kurd (32 afisari)
 Samson incearca sa puna mana pe "Fruvimed" (28 afisari)
 Sarbii demoleaza unica biserica romaneasca (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.03337 sec.