Ziua Logo
  Nr. 3209 de joi, 30 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Apogeul crizei de la Kiev
-- Manifestantii condusi de castigatorul alegerilor prezidentiale, pro-europeanul Viktor Iuscenko, au blocat ieri cladirea Executivului ucrainean
Peste 1000 de sustinatori ai castigatorului alegerilor prezidentiale din Ucraina - pro-europeanul Viktor Iuscenko - au blocat ieri dimineata accesul in sediul Guvernului de la Kiev, transmite BBC. Manifestantii au incercat si au reusit sa paralizeze activitatea Executivului ucrainean, condus inca de premierul Viktor Ianukovici, invins in alegerile prezidentiale. In fata intrarilor in sediul Guvernului, demonstrantii au amplasat vehicule si au amenintat ca nu ii permit accesul in cladire prim-ministrului inca in functie, Viktor Ianukovici, care pana ieri nu isi recunoscuse inca infrangerea in alegerile prezidentiale. In urma actiunii protestatarilor, sedinta de Guvern programata pentru ieri a fost anulata, desi manifestantii au permis accesul in cladire a restului echipei guvernamentale.
Actiunea de protest a fost lansata la chemarea castigatorului alegerilor prezidentiale, Viktor Iuscenko, acesta fiind nemultumit ca premierul Viktor Ianukovici nu a acceptat inca sa isi recunoasca infrangerea in alegerile prezidentiale si ca Ianukovici nu a demisionat inca din functia de prim-ministru. Viktor Iuscenko le-a cerut marti seara sustinatorilor sai sa blocheze sediul Guvernului de la Kiev, pentru a impiedica desfasurarea primei reuniuni de dupa alegeri a Cabinetului "nelegitim" condus de Ianukovici. "In ce tara este posibil ca un Guvern demis sa spuna ca nu vrea sa renunte? Nu vom permite activitatea unui Guvern ilegitim", a avertizat ieri Viktor Iuscenko in fata manifestantilor din fata cladirii Guvernului.
Ianukovici contesta scrutinul
De luni, premierul Viktor Ianukovici s-a reintors la sefia Guvernului de la Kiev, dupa ce s-a aflat trei saptamani intr-un concediu pe care si l-a luat pentru a participa la campania electorala. Parlamentul ucrainean a votat, in timpul crizei ucrainene de la sfarsitul lunii noiembrie, o motiune de cenzura impotriva Guvernului lui Viktor Ianukovici, document pe care presedintele inca in exercitiu, Leonid Kucima, refuza sa il semneze.
Curtea Suprema de Justitie din Ucraina a anuntat ieri ca premierul Viktor Ianukovici a depus patru plangeri in care acuza comiterea de fraude majore la scrutinul de duminica, unde a candidat impotriva liderului Opozitiei, Viktor Iuscenko, transmite Mediafax.
Cele patru plangeri au fost depuse marti seara, a precizat purtatorul de cuvant al Curtii Supreme, Liana Slaposnikova, care nu a furnizat alte amanunte. Comisia Electorala Centrala nu poate anunta rezultatul definitiv al scrutinului de duminica decat dupa ce Curtea Suprema se va pronunta in legatura cu plangerile depuse de Ianukovici. Taras Ciornovil, directorul echipei de campanie a lui Viktor Ianukovici, si-a exprimat scepticismul in legatura cu posibilitatea obtinerii unui verdict favorabil din partea Curtii Supreme. "Totul este absolut programat, nu va fi o decizie favorabila noua", a declarat reprezentantul lui Ianukovici.
Observatorii occidentali - inclusiv OSCE -, Ministerul ucrainean de Externe si prim-vicepremierul ucrainean Mikola Azarov, au apreciat ca alegerile de duminica s-au desfasurat in mod corect si liber si ca nu au avut loc fraude majore. Aceeasi apreciere a avut-o ieri, pentru ZIUA, reprezentantul Parlamentului Romaniei trimis sa monitorizeze alegerile din Ucraina, senatorul Ilie Ilascu. "La alegerile din Ucraina nu au avut loc fraude majore", a declarat ieri senatorul roman. La Kiev s-a aflat zilele trecute si liderul principalei formatiuni anti-comuniste din Basarabia, Iurie Rosca - presedintele Partidului Popular Crestin Democrat. Iurie Rosca s-a deplasat la Kiev in semn de solidaritate cu partenerii din blocul politic "Ucraina Noastra" condus de Viktor Iuscenko, informeaza un comunicat al crestin-democratilor basarabeni.
Castigatorul alegerilor prezidentiale din Ucraina, democratul Viktor Iuscenko, a confirmat ieri ca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeana va constitui "principalul obiectiv" al sau ca sef al statului si al viitorului nou Guvern de la Kiev, relateaza Mediafax.
George COMAN 
 Comentarii: 4 Afiseaza toate comentariile  
Ptr. Basarab: sa avem grija sa nu cadem din lac in put !   de Scorilo
Iurie Rosca s-a deplasat la Kiev in semn de solidaritate cu EI. MOLDOVA VA URMA   de basarab
Russia GO HOME. rusia= criminal   de basarab
Ce bataie le-as da lor....   de traktorist
A r h i v a
  Iuresul lu' Nelu    67 comentarii
  Iliescu, decis sa ramana In Opozitie    2 comentarii
  "Ceea ce ati implinit anul acesta reprezinta un mare progres"    2 comentarii
  Umbra lui Basescu peste ministere    8 comentarii
  Ministrul Dobre, contestat vehement de victimele mineriadei    4 comentarii
  Basescu: SIE nu va suferi schimbari care sa-i zdruncine structura    1 comentariu
  Parlamentul a intrat in vacanta    1 comentariu
  Ministrii au jurat la Cotroceni    2 comentarii
  Rumsfeld socheaza in dosarul "11 septembrie"    2 comentarii
  Cutremurul asiatic ucide in continuare    1 comentariu
  16 la suta de la 1 ianuarie    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Topul profesorilor din Liceul "Mihai Eminescu" (80 afisari)
 A murit Vasile Chinschi (71 afisari)
 Romania are o problema cu terorismul kurd (32 afisari)
 Samson incearca sa puna mana pe "Fruvimed" (28 afisari)
 Sarbii demoleaza unica biserica romaneasca (26 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00916 sec.