Ziua Logo
  Nr. 3208 de miercuri, 29 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Stiri pe scurt
-- National la Sibiu
Teatrul "Radu Stanca" din Sibiu isi schimba denumirea in Teatrul National "Radu Stanca", potrivit unei Hotarari de Guvern publicate recent in Monitorul Oficial. Institutia de spectacole ramane sub autoritatea Consiliului Local, iar teatrul sibian se alatura altor sase institutii cu titulatura de Teatre Nationale: din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Craiova si Targu Mures. Statutul de Teatru National este, potrivit directorului Constantin Chiriac, o recunoastere a performantelor ambelor sectii ale teatrului sibian: cea romana si cea germana. Acest statut are si o conotatie financiara: salarii cu 20% mai mari pentru actori, transmite Mediafax. "Schimbarea statutului din teatru de importanta regionala in Teatru National este o dreapta recunoastere a tot ceea ce a insemnat teatrul german in Sibiu, incepind de la 1788, si, totodata, a performantelor sectiei romane, mai ales in ultimii patru ani, cand a adunat multe premii si turnee", a declarat Chiriac. (D.L.M.)
Festival la Vatra Dornei
Zeci de ansambluri folclorice din tara, dar si un grup din strainatate, participa la cea de a VII-a editie a Festivalului National "Porniti Plugul Feti Frumosi" care a inceput ieri la Vatra Dornei. Manifestarea cuprinde o suita de reprezentatii ce vizeaza obiceiurile si datinile romanesti de iarna. In cadrul acestui festival va evolua si un grup folcloric din Scotia. (D.L.M.)
Fotografii elvetiene
Cele mai bune fotografii de presa din Elvetia sunt expuse, pana in data de 27 ianuarie 2005, la Muzeul Elvetian din Zurich. Selectionate in cadrul concursului "Swiss Press Photo 04" (Fotografia de presa a anului '04), ele vor fi, in continuare, expuse la Berna si la Geneva. Expozitia de la Muzeul Elvetian din Zurich prezinta o selectie de fotografii din concurs, oferind, astfel, o idee despre ceea ce a putut emotiona populatia Tarii Cantoanelor in anul 2004. Aceasta cronica in imagini are o paleta diversa - de la Ziua federala de lupta si pana la spectacolul "Wilhelm Tell" de la Teatrul Grutli din Geneva, fara a uita, insa, nici conflictele sociale. Si formatul fotografiilor este la fel de variat, clasica fotografie alb-negru stand alaturi de cea digitala si de imaginea video. Expozitia itineranta va fi prezentata, in continuare, la Saloanele Cartii de la Geneva si de la Berna. (A.R.)
Bani pentru Manastirea Snagov
Ministerul Culturii si Cultelor a anuntat, in urma unei adrese a ziarului ZIUA referitoare la salvarea Manastirii Snagov, vechi locas de spiritualitate romaneasca, aflat intr-o avansata stare de deteriorare, ca se examineaza posibilitatea ca in anul 2005 sa fie alocata suma de 1.250.000.000 de lei pentru continuarea restaurarii picturii. "Prin Planul National de Restaurare (PNR) 2005, acestui obiectiv istoric i se vor aloca, probabil, fondurile necesare pentru restaurarea picturii din pronaos", se arata intr-un comunicat al Ministerului, semnat de Razvan Theodorescu. In aceeasi adresa, MCC arata ca, din 1991 "a contribuit permanent la consolidarea si restaurarea Manastirii Snagov" cu sume care au fost alocate prin Programul National de Restaurare, in afara sumelor alocate prin Hotarare de Guvern de prim-ministrii diverselor guverne. In plus, conducerea MCC subliniaza faptul ca la biserica a avut loc receptia la terminarea lucrarilor de consolidare-restaurare in data de 21 noiembrie 2003, iar in 8 decembrie 2004 s-a facut receptia finala. (D.L.M.)
A r h i v a
  Dinu Sararu nu mai e director la TNB    
  La 15 ani de la Revolutie, fictiunea Timisoara    
  Ziua si replica    
  Concertul vienez de Anul Nou la radio    
  "Razboaiele cu arabii"    
  SFANTUL DIN MANHATTAN    
  Orlando Bloom s-a facut actor din admiratie pentru Hasselhoff    
 Top afisari / comentarii 
 Liberalul Ion Vranceanu, noul baron de Vaslui (166 afisari)
 Cutermurul a modificat harta Asiei (57 afisari)
 Grupari fasciste in coalitia lui Iuscenko (27 afisari)
 Presedintele Basescu a repezit un ziarist (22 afisari)
 16% cu forcepsul (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00865 sec.