Ziua Logo
  Nr. 3208 de miercuri, 29 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Ziua si replica
Asociatia "Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta" a cerut publicarea unui drept la replica fata de "articolul calomnios si plin de minciuni la adresa noastra semnat de domnul Victor Roncea in ziarul ZIUA de miercuri 22 decembrie". Autorul editorialului "Presedintele, Patriarhul si Catedrala Neamului" in care era prezentata situatia disputei actuale pe marginea Catedralei Mantuirii Neamului, Victor Roncea, isi mentine toate afirmatiile si informeaza pe aceasta cale ca are la dispozitia sa toate dovezile necesare pentru a-si sustine afirmatiile, inclusiv pe cea privind colaborarea unor membri fondatori ai Asociatiei "Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta" cu fosta Securitate.
Publicam integral materialul semnat de Remus Cernea, director executiv al Asociatiei "Solidaritata pentru Libertatea de Constiinta":
"In ziarul de miercuri, 22 decembrie, ziaristul Victor Roncea a publicat editorialul "Presedintele, Patriarhul si Catedrala Neamului" pentru a-si exprima opiniile cu privire la Catedrala, raporturile dintre BOR, presedintele Romaniei si alte autoritati publice, istoria Parcului Carol s.a. In plus fata de prezentarea propriei viziuni, domnul Roncea face mai multe afirmatii mincinoase si calomnioase la adresa asociatiei "Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta" (SLC) cu scopul evident de a ne afecta imaginea publica. Astfel, pentru a mentiona doar cateva dintre cele mai bizare:
1. Asociatiei noastre i se atribuie ca obiectiv sanctificarea mausoleului comunismului, afirmatie nu doar gratuita, ci contrazisa de pozitiile publice ale SLC.
2. Membrii asociatiei sunt identificati cu "versatii atei", iar asociatia ca atare, adversara inversunata a religiei. Chiar sursele invocate de catre ziaristul cotidianului Ziua afirma contrariul. Asociatia noastra este o organizatie umanista in a carei Declaratie de principii sta scris: "Respectand constiinta religioasa si sustinand, aparand manifestarea ei libera, Asociatia "Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta" va promova, in actualul context, valorile umanismului secular".
3. Domnul Victor Roncea "citeaza" Manifestul Umanist III, o declaratie de principii umanista de referinta, nascocind insa pasaje care nu fac parte din acest text (a se consulta versiunea engleza si traducerea pe www.humanism.ro). Mentionam ca asociatia noastra este membra a Internationalei Umaniste care grupeaza partide si fundatii umaniste.
4. Se afirma ca unul dintre "ideologii" SLC ar fi "comisarul bolsevic Silviu Brucan", ceea ce reprezinta o presupunere fara nici un temei real. De asemeni, intr-un mod cu totul aiuritor se sugereaza ca l-am manipulat pe insusi presedintele Romaniei, Traian Basescu, caruia i-am fi plasat bomba anti-catedrala si "soptit" propozitia privind homosexualitatea.
5. Cea mai aberanta afirmatie dintre toate, care da masura lipsei de onestitate a autorului, este urmatoarea: "...printre membrii fondatori ai asociatiei se afla colaboratori directi ai Securitatii comuniste din Romania si nu numai". Or, intre membrii asociatiei se afla fie opozanti ai regimului comunist activi in afara granitelor, (precum Dinu Zamfirescu), ori in tara (Liviu Antonesei, Wiliam Totok, Gabriel Andreescu, Dan Petrescu), fie tineri care au fost la baricada din Piata Universitatii, pe 21 decembrie 1989, fie altii si mai tineri care nu aveau cum sa colaboreze cu Securitatea la varsta pe care o aveau in 1989 (10-15 ani). Cata credibilitate poate avea ziaristul care ii califica pe fostii opozanti anticomunisti drept sustinatori ai simbolurilor comuniste si colaboratori ai Securitatii?
In plus fata de aceste minciuni si calomnii care ne privesc, domnul Roncea face consideratii menite sa-i insele, pur si simplu, pe cititorii cotidianului Ziua. Domnia sa sustine, citam, "Religia umanismului nu este departe de religia comunismului", enunt care reprezinta un derapaj intelectual compromitator. In sfarsit, ideea ca respingerea proiectului Catedralei ar fi un mijloc "prin care se actioneaza pentru erodarea statului roman si a natiunii romane" intra in limbajul "Romaniei Mari", nu in cel al ziarului Ziua".
A r h i v a
  Dinu Sararu nu mai e director la TNB    
  La 15 ani de la Revolutie, fictiunea Timisoara    
  Concertul vienez de Anul Nou la radio    
  "Razboaiele cu arabii"    
  Stiri pe scurt    
  SFANTUL DIN MANHATTAN    
  Orlando Bloom s-a facut actor din admiratie pentru Hasselhoff    
 Top afisari / comentarii 
 Liberalul Ion Vranceanu, noul baron de Vaslui (166 afisari)
 Cutermurul a modificat harta Asiei (57 afisari)
 Grupari fasciste in coalitia lui Iuscenko (27 afisari)
 Presedintele Basescu a repezit un ziarist (22 afisari)
 16% cu forcepsul (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.02173 sec.