Ziua Logo
  Nr. 3208 de miercuri, 29 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
La vremuri noi, baroni noi
Liberalul Ion Vranceanu, noul baron de Vaslui
-- Clanul de la Bacau vrea sa-si continue afacerile si in noul regim * Pentru asta se doreste numirea ca prefect de Vaslui a lui Paul Toderica, implicat in scandaluri uriase * Vasluiul este primul judet al Moldovei unde proiectele afaceristilor lui Iacubov ies la vedere
In campania electorala liderii Aliantei PNL-PD au marjat foarte mult pe eliminarea coruptiei si a coruptilor. Electoratului i s-a promis ca nu va mai avea a face cu traseisti politici si oameni de afaceri cu un trecut dubios. Aceasta promisiune nu este valabila si in judetul Vaslui, unde liderul liberalilor, omul care decide cine si ce post va ocupa in urmatorii patru ani este vestit pentru faptul ca a derulat zeci de afaceri oneroase. Ion Vranceanu este acuzat de comiterea unor fapte penale extrem de grave, pe numele lui fiind deschise mai multe dosare penale de catre procurorii Parchetului National Anticoruptie. Liderul liberal este asociat la o serie de firme cu baronii pesedisti, acuzati de devalizarea economiei romanesti.
Ospatarul papusar
Ion Vranceanu, liderul Partidului National Liberal din judetul Vaslui face parte din baronii locali ai noii puteri. Numele liberalului a fost pomenit de nenumarate ori alaturi de personaje vestite si controversate, care au creat prejudicii de mii de miliarde de lei statului roman. Intre altele, Vranceanu este prieten si partener de afaceri cu devalizatorul de la RAFO Onesti, Corneliu Iacubov. De asemenea, Vranceanu a reusit, prin metode specifice mafiei cu gulere albe sa puna mana pe o serie de unitati economice de mare importanta din judetele Bacau, Vaslui si Iasi. Si ca orice om de afaceri, pricopsit peste noapte, in mod dubios, cu o avere uriasa care se cifreaza la cateva milioane de euro, a intrat in politica. La inceput a fost taranist, dupa care un infocat pedeserist. Mai tarziu a devenit subalternul lui Theodor Melescanu in Alianta pentru Romania. La alegerile din 2000 a candidat pe listele acestui partid in judetul Botosani, dar fara succes. O data cu unificarea ApR cu Partidul National Liberal, Vranceanu devine un liberal infocat, ajungand in scurt timp presedintele PNL din judetul Vaslui. Dupa preluarea partidului, afaceristul a inceput o adevarata epurare, i-a eliminat de la conducerea partidului pe toti care nu s-au aliat cu el in afaceri sau au refuzat sa se implice in afaceri oneroase. In urma acestor "reorganizari", au aparut in conducerea PNL Vaslui personaje care pana atunci nici nu stiau unde este sediul partidului. Majoritatea acestora erau angajati la firmele lui Vranceanu, iar in timp record au devenit sefi peste liberalii din Vaslui, Barlad sau Husi.
Cariera de om de afaceri al lui Vranceanu a inceput ca ospatar care a luat in locatie de gestiune o cabana din Valea Uzului, pe care ulterior a reusit sa o si cumpere. Liderul liberalilor vasluieni a fost chiar si pompier la RAFO Onesti. De aici si pana la a fi omul care decide soarta unui intreg judet a fost doar un pas. Recent, el a decis ca prefect al judetului Vaslui sa fie un jurist controversat, Paul Toderica, implicat in cateva scandaluri spectaculoase, avand ca actor principal pe fostul om de afaceri Gheorghe Strungariu. Initial, Vranceanu, pentru a scapa de responsabilitatea penala pentru mai multe fapte penale, a incercat sa devina parlamentar. Liberalii vasluieni s-au opus, iar el a renuntat la acest deziderat. Dupa castigarea alegerilor de catre Alianta DA, acesta a incercat sa devina prefect al judetului, dar din motive lesne de inteles a renuntat si l-a propus pentru aceasta functie pe Toderica. Pentru a-i deruta pe membrii partidului l-a mai promovat si pe fostul lider PRM din zona, Daniel Dragan. Presa locala a relatat cu mai multe ocazii cum Dragan si-a retras candidatura la functia de primar al municipiului Barlad contra sumei de trei miliarde de lei pe care i-ar fi achitat insusi Vranceanu.
Intentiile lui Vranceanu sunt cat se poate de clare, acesta a facut chiar si un pariu pe o suta de euro cu o ziarista din Vaslui, sustinand ca "il va scoate pe Toderica prefect".
Japca Vidisamp
Ion Vranceanu, in urma unor manevre, in anul 2002 a pus mana pe una dintre cele mai importante plantatii viticole din Moldova, "Vidisamp" SA Husi. El urma sa achite contravaloarea in mai multe rate, dar in bugetul statului a ajuns doar un miliard de lei dupa care Vranceanu a sistat orice fel de plata. Intre timp a avut o recolta excelenta, valorificand-o cu aproximativ noua miliarde de lei. Pe langa prima transa achitata, Vranceanu a mai cheltuit, conform specialistilor viticoli, in jur de 1,2 miliarde de lei pentru lucrari, salarii, combustibil si pesticide. In acest fel a ajuns sa bage in buzunar aproape sapte miliarde de lei fara nici un efort, folosindu-se de un bun apartinand statului roman. Colac peste pupaza, in timp ce era "proprietarul" celor 600 de hectare de podgorii din Vaslui, printr-o serie de firme, folosind metoda "suveica", a bagat ilegal in circuitul comercial o cantitate uriasa de alcool, iar firma "Vidisamp" ar fi trebuit sa achite catre bugetul de stat fabuloasa suma de 235 de miliarde de lei, contravaloarea accizelor calculate. Suma nu a fost achitata nici pana in ziua de azi. Dupa procedurile legale de lichidare, "Vidisamp" a fost scoasa din nou la mezat. Conform unor surse din anturajul lui Vranceanu, acesta are de gand ca, printr-o firma creata in mod special pentru aceasta tranzactie, sa preia controlul firmei "Vidisamp" SA, urmand sa repete ingineria financiara din 2002.
Fratia PNL-PSD
Numele lui Vranceanu este legat si de o afacere imobiliara din centrul municipiului Vaslui. Cele mai importante firme din Moldova au infiintat o firma de desfacere a produselor viticole, "Vinburs" SA. Investitia a ajuns la cateva miliarde de lei, iar actionarul majoritar, cu 488.839.700 de lei, a fost firma "cumparata" de Vranceanu - "Vidisamp" SA. Una dintre cele mai importante miscari ale firmei de desfacere a fost realizarea unei constructii de mare anvergura in Vaslui pe un teren achizitionat pe bani grei. Dupa o perioada in mod miraculos "Vinburs" ajunge sa acumuleze datorii importante catre bugetul de stat. O parte din aceste datorii au fost stinse prin achitare, dar au mai ramas de platit 300 de milioane de lei. Fara respectarea tuturor demersurilor juridice stabilite in cazul unor executari, terenul este scos la vanzare si cumparat de catre o societate comerciala care ii are ca actionari pe vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui si Prefectul Tibulca - lider local al PSD - precum si pe fiul acestuia. Specialistii in tranzactii imobiliare sustin ca terenul avea o valoare de peste trei milioane de euro. Firmele pagubite de Vranceanu sunt SC "Vascovin", SC "Rulmentul" Barlad, SC "Vinalcool" Bacau, SC "Vascar" Vaslui, SC "Leguvas", "Bankcoop" Bucuresti si SC "Vinia" Iasi. Foarte ciudat este faptul ca nici una dintre firmele pagubite nu a protestat si nu a cerut anularea tranzactiei in instanta.
Laszlo KALLAI 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
O mare provocare   de Tanase Virgil
A r h i v a
  Ziaristii de la "Evenimentul zilei" ataca Ringier pe cale sindicala    2 comentarii
  Avocatul retinut de PNA, urmarit de doua luni    
  Demisii la Evenimentul    
  Talhar prins de politistii ilfoveni    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Liberalul Ion Vranceanu, noul baron de Vaslui (166 afisari)
 Cutermurul a modificat harta Asiei (57 afisari)
 Grupari fasciste in coalitia lui Iuscenko (27 afisari)
 Presedintele Basescu a repezit un ziarist (22 afisari)
 16% cu forcepsul (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01273 sec.