Ziua Logo
  Nr. 3207 de marti, 28 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Stiri pe scurt
-- Ultima zi de taxe
Directia de taxe si impozite locale a Sectorului 3 anunta ca astazi este ultima zi de lucru cu publicul din acest an. Contribuabilii isi pot achita darile catre stat la cele trei sedii ale Directiei, situate in Str. Lucretiu Patrascanu nr. 3-5, Str. Campia Libertatii nr. 36 si Str. Sf. Vineri nr. 32. Dupa aceasta data, taxele si impozitele locale pot fi achitate la agentiile CEC din Sectorul 3, precum si la toate oficiile postale din Bucuresti. Directia de taxe si impozite locale isi reincepe activitatea luni, 3 ianuarie 2005. (M.S.)
Hidromecanica privatizata
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a vandut, recent, pachetul de 50,9% din actiunile detinute la societatea Hidromecanica Brasov. Potrivit unui comunicat al institutiei, cumparatorul este persoana fizica Lucian Neculae Garbacea. Valoarea totala a tranzactiei este 9,9 milioane de euro, reprezentand pretul pachetului de actiuni, investitiile de dezvoltare, cele pentru protectia mediului si aportul de capital de lucru. La aceasta suma se adauga datoriile comerciale preluate de noul proprietar, in valoare de aproximativ 1,3 milioane de euro. Comunicatul AVAS precizeaza ca, la 31 octombrie 2004, Hidromecanica inregistra datorii totale de aproximativ 467 miliarde de lei, necesitand, de asemenea, un program intensiv de investitii tehnologice si de mediu pentru a redeveni competitiva. Prin contractul de privatizare, noul proprietar s-a mai angajat sa mentina numarul de salariati existenti la data semnarii contractului. (A.G.C.)
Electroputere de vanzare
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) va scoate la privatizare pachetul de actiuni al societatii Electroputere Craiova, reprezentand 62,8% din capitalul social al producatorului de motoare electrice, se arata intr-un comunicat al autoritatii. La negociere vor putea participa ofertantii cu o experienta de cel putin zece ani in cel putin una dintre activitatile cuprinse in obiectul de activitate al societatii doljene si care "nu au inrautatit in mod vadit situatia economico-financiara a societatilor privatizate anterior", ca urmare a neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiilor asumate prin contractele de vanzare-cumparare de actiuni incheiate cu AVAS. Potentialii cumparatori vor depune ofertele finale pana la data de 10 februarie 2005. Pentru achizitionarea dosarului de prezentare, cei interesati vor achita o suma de 196,35 milioane lei, in timp ce garantia de participare este de 15,6 miliarde lei. (A.G.C.)
Finantare pentru Volksbank
Volksbank Romania a semnat ieri un acord de finantare cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) in valoare de 10 milioane de euro, pentru sustinerea proiectelor derulate de intreprinderile mici si mijlocii. In anul 2002, cele doua parti au semnat o conventie cu valoare si destinatie similare, de care au beneficiat peste 320 de antreprenori. Creditul BERD a fost acordat pentru o perioada de 7 ani si este insotit de finantare nerambursabila de 1,2 milioane de euro, acordata bancii de Uniunea Europeana sub forma de asistenta tehnica. Beneficiarii imprumutului pot fi companiile cu capital majoritar privat, cu mai putin de 100 de angajati permanenti, o cifra de afaceri sub 40 milioane de euro si active totale de pana la 27 milioane de euro. In plus, societatile respective trebuie sa nu aiba datorii la Bugetul statului si sa fi obtinut profit in ultimii doi ani de activitate. Creditul poate fi acordat in euro sau dolari si poate avea ca destinatie fie sustinerea investitiilor in cladiri si echipamente, caz in care durata va fi de cinci ani, cu o perioada de gratie de 6 luni, fie pentru finantarea capitalului de lucru, situatie in care rambursarea va avea loc in 12 luni. Valoarea maxima a unui credit este 100.000 euro. Dobanda variaza in functie de bonitatea clientului, intre 2% - 7% peste EURIBOR (media dobanzilor pe piata europeana). (A.M.V.)
Recalculare cu probleme
Procesul de recalculare a pensiilor se deruleaza mai dificil si mai lent decat se astepta, a declarat directoarea Casei Judetene de Pensii Olt, Silvia Draghici, citata de Rompres. "Pentru anul 2004, CJP a avut in program recalcularea a aproximativ 5.000 de dosare, insa nu vom putea realiza ceea ce ne-am propus decat in proportie de 70 la suta, desi s-a lucrat uneori si peste program", a precizat Silvia Draghici. Pana in prezent, 2.691 de pensionari au primit de la CJP buletine de caz, in care li se prezinta situatia punctajului acumulat dupa reevaluarea dosarelor. Cei care au primit buletinele respective trebuie sa le verifice si acolo unde este cazul sa aduca la CJP actele ce nu au fost inregistrate dar care pot dovedi faptul ca perioada de cotizare este mai mare decat cea aflata in evidentele CJP. Cele 2.691 dosare analizate sunt cele mai vechi. (C.S.)
Poluare cu petrol
Paraul Peta din Oradea a fost poluat ieri, din neglijenta, cu 150 de litri de produse petroliere, infornmeaza Rompres. Comisarii Garzii de Mediu Bihor au fost avertizati ca in albia paraului, in apropierea hotelului President, s-a produs o poluare. O echipa formata din comisari ai Garzii de Mediu si din specialisti de la Directia Apelor Crisuri Oradea a constatat, la fata locului, ca produsele poluante proveneau de la centrala termica a hotelului. Specialistii considera ca poluarea s-a produs din cauza neatentiei in serviciu a persoanei care deservea centrala. La iesirea din tura de noapte, salariatul hotelului nu a inchis o vana, combustibilul scurgandu-se in albia paraului. Angajatul a fost amendat cu 15 milioane de lei. Tot el va suporta si costurile interventiei echipei de la Directia Ape Crisuri, care a recuperat o parte din combustibilul deversat. (L.M.)
A r h i v a
  Euro mai bate un record in raport cu dolarul    2 comentarii
  "Deficitul comercial se va adanci in 2005"    1 comentariu
  Veniturile AVAS se vor reduce de cinci ori in 2005    
  Privatizare cu garantii    
  Calamitatile au scazut productia de struguri    1 comentariu
  Incepand cu 1 februarie 2005, RomTelecom rebalanseaza tarifele    
 Top afisari / comentarii 
 Componenta Cabinetului Tariceanu (202 afisari)
 Regele Cimitirelor, pus in libertate (38 afisari)
 Harta Puterii in miscare (27 afisari)
 Guvernul pe sarma (23 afisari)
 Romania condusa de la Cotroceni (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01370 sec.