Ziua Logo
  Nr. 3206 de vineri, 24 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Nastase si-a facut-o cu mana lui
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Urmand aceeasi miscare de dute-vino pe care a practicat-o in ultima vreme si UDMR, Dan Voiculescu si Partidul Umanist Roman au fost, pe rand, gropari si salvatori. In cazul ambelor tabere. Pana la urma, se pare ca cel care a pierdut din toata afacerea este PSD. Respectiv Adrian Nastase, care a fost vehiculul prin care, in cele din urma, PUR a intrat in Parlament. Dupa pierderea alegerilor prezidentiale de catre Adrian Nastase si ca urmare a cerbiciei de mare jucator politic cu care Traian Basescu a inteles sa duca o lupta aproape nebuneasca si aproape de unul singur, iata ca liderul PSD se vede parasit pe rand de aliati. Exista o expresie celebra in Marea Britanie, si anume "paiul care a rupt cocoasa camilei". Bietul animal este impovarat pana la refuz, astfel incat o ultima greutate infima il poate tranti la pamant. Pentru Adrian Nastase, transformat in camila si adus in situatia sa traverseze desertul dupa acest furtunos an electoral, tradarea Partidului Umanist Roman reprezinta paiul de pe cocoasa camilei. Ultima lovitura. Si care poate fi decisiva. Sa vedem de ce si cum s-a intamplat.
Spre deosebire de UDMR, care intra oricum in Parlament si nu a avut nevoie de vreun sprijin din partea PSD - cu exceptia blocarii accesului in alegeri a Uniunii Civice Maghiare - Partidul Umanist Roman era sortit sa ramana in afara Parlamentului. Jucator inteligent, Dan Voiculescu a scos ultima carte pe care o mai avea in maneca, imperiul sau mediatic, si a folosit-o in mod stralucit. A incercat sa isi liciteze aceasta carte si cu Alianta si cu PSD. A obtinut un pret urias de la Adrian Nastase. Acesta i-a oferit 30 de locuri eligibile in Parlament si a promis marea cu sarea intr-o viitoare guvernare. Respectiv, un post de vice-prim-ministru, doua portofolii de ministri si inca multe altele. Am scris atunci ca lovitura data de Voiculescu este magistrala. Cu atat mai mult cu cat, asa cum era de asteptat, o buna parte dintre membrii PUR, in frunte cu noul primar al Bacaului, a parasit acest partid in semn de protest, trecand de partea Aliantei. Nastase a oferit imens si a primit doar o parte din ceea ce trebuia sa primeasca. Dar nebunia era abia la inceput.
Desi Partidul Umanist Roman, in general, si profesorul Dan Voiculescu, in special, se plaseaza ca doctrina mult mai aproape de liberali decat de un partid de stanga cum este PSD, interesul de a intra in Parlament i-a facut sa accepte practic un compromis. Apoi, iluzia ca langa PSD ii poate astepta o guvernare, i-a determinat pe umanistii lui Voiculescu ca, dupa o serie de oscilatii, sa voteze alaturi de partidul lui Nastase pentru presedintia celor doua Camere, lasand practic Alianta in minoritate. Abia in momentul in care a devenit clar ca Traian Basescu va merge pana in panzele albe - conform unei teze pe care o lansase Adrian Patrusca, redactorul sef al ziarului Ziua, intr-o polemica cu subsemnatul - Dan Voiculescu si-a facut bagajele si s-a mutat ieri la Alianta. Pentru ca aici a crezut el ca are sanse mai mari de acces la osul guvernarii.
Despre ministrul sau de Externe, faimosul Talleyrand, care schimbase cu mare lejeritate mai multi regi si imparati, Napoleon Bonaparte a spus: "Acest tradator isi vinde cumparatorul". Cam asta ar putea spune contemporanii si despre Dan Voiculescu. Morala, in cazul PUR, este simpla: cine tradeaza o data, va mai trada o data. Si inca o data. Dar, dincolo de morala - si oare cate alte lucruri nu sunt imorale in politica? - este interesant de vazut care sunt efectele acestui senzational transfer.
Alianta DA castiga la schimb si la limita o majoritate parlamentara care ii permite sa aiba un alt fel de guvern decat unul minoritar, expus in orice secunda fie invalidarii, fie debarcarii. Totusi, noul Executiv va fi algoritmic si lipsit de o baza solida parlamentara. Sacii nu sunt inca in caruta Aliantei. Dincolo, insa, la PSD, situatia poate deveni dramatica. Schimbarea de balanta in Parlament poate conduce si la schimbarea presedintilor celor doua Camere. Vacaroiu si Nastase isi vad pozitiile amenintate. Dar, in special Nastase are de suferit. Pentru ca, de acum incolo, exista un risc major ca PSD sa piarda chiar si putinul pe care l-a castigat prin negocieri in urma alegerilor parlamentare. Iar toti adversarii sai ii vor varsa zoaiele in cap. Pentru ca, in ceea ce priveste PUR, cu certitudine, a calculat gresit. Cu sau fara umanisti, PSD si Nastase ar fi obtinut acelasi punctaj. Si fara a pierde 30 de locuri de parlamentari. Si fara a pierde acum majoritatea. Asta nu i-o vor ierta-o dusmanii sai din PSD. De acum incolo, razboiul lui Nastase cu gruparea Iliescu va deveni fatis. Si necrutator. Nastase si-a facut-o cu mana lui. Otravit cadou a primit de Craciun.
 Comentarii: 34 Afiseaza toate comentariile  
Se zvoneste ca Stanescu e in concediu in Maledive...   de neamtu tiganu
Hm, onania dupa cum se scrie in carti se face in general cu mina proprie !   de ionion
SaRS , lasa-te !   de trinity
Si tu fiul meu Brutus?????   de molnar attila
Re + (Oberstabsgefreiter Kreuzfeld)   de Harbuzache
Absurd, sau perfect normal?   de bibicu
Nastese si-a facut-o, ca de obicei, cu mana lui Iliescu !!!   de castrulroman
Domnule Sorin   de Karinna
Nastase si-a facut-o cu mana lui!!!!!   de Karinna
"Draga" Dle Sorin Rosca Stanescu ! Azi este Invierea Domnului !!   de costy
Repet, o sa-mi dati dreptate cand Iliescu va prelua conducerea PSD-ului. Cu toate ca acum ma contraaziceti toti.   de octaaa
Domnule Sorin Rosca Stanescu,   de balota
Justitia romaneasca   de Vasile Teodorovici
Pt Harbuzache - copiat de pe pag 2   de motanul incaltat
Si-a facut-o cu mana lui si Dumnezeu l-a ajutat un pic   de observator36
Ce si-a facut Nastase nu ma intereseaza ! A fost o figura istorica prea   de ionion
Societateacivila2005 saluta pe domnul ziarist SRS!   de societateacivila2005
Iliescu domn? Nastase om integru?   de RazvanM
Daca tot ne supervizati mesajele, atunci cel putin dati-le drumu mai repede   de Ochi limpede
Masonerie, PUR si chibitzi politici   de Ochi limpede
Vasile Teodorovici are dreptate. Domnul Voiculescu a fost negustor cinstit.   de balota
Sorinele: "paiul care a rupt cocoasa camilei"...   de Scorilo
Domnul Voiculescu nu avea de ales.   de balota
PSD - Iliescu castiga clar!   de octaaa
Cica si-a facut-o cu mina lui....   de traktorist
A tradat o data...   de IonCA
De 15 ani s-a toooot stricat orzul pe gashte !   de motanul incaltat
PSD   de cosor ion
Talleyrand-Voiculescu ramane de monitorizat 2 ani........   de Gotcu
Nastase, Voiculescu, Iliescu, Iliescu   de Vasile Teodorovici
Calul troian   de Iancu Motu
PUR - Calul Troian al lui Caracatitei Mafiote Nastase   de adlisita
Acum o sa vedem lupta anticoruptzie !   de +
Ce vrea sa ne spuna SRS   de Sobru
A r h i v a
  Despre Opozitie, numai de bine...    40 comentarii
  Cui i-e frica de anticipate?    10 comentarii
  Ce sa astepte Basarabia de la Basescu?    13 comentarii
  Revolutia - intre smirghel si catifea    4 comentarii
  La judecata zilei    5 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Istoria UM 02544 (414 afisari)
 SIE pacalit de "Vulpe" in cazul Gheara (240 afisari)
 S.C. REBU S.A. a oferit cadouri copiilor cu ocazia Sarbatorilor de Iarna (54 afisari)
 Panteonul romanesc (42 afisari)
 "Noua Ordine Mondiala" contra Rusiei (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.84780 sec.