Ziua Logo
  Nr. 3205 de joi, 23 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Domnule Basescu, scoateti SIE din Colentina!
Radu TUDOR 
Un nou caz Terasa Anda. Agenti de filaj ai unui serviciu secret sunt prinsi in flagrant de cel pe care il urmareau, afaceristul Nicu Gheara. O deconspirare cu efecte grave, un act de neprofesionalism ce dezvaluie lupta subterana dintre serviciile secrete romanesti. Daca in cazul Terasa Anda, jurnalisti de la ZIUA erau cei supravegheati de SRI, in cazul acesta, ZIUA despica in patru firul noului scandal. Autoturismul si agentii apartin UM 02544, o unitate militara din structura Serviciului de Informatii Externe. Ofiterii, niste ageamii notorii, s-au lasat atrasi in jocul de contrafilaj al oamenilor lui Nicu Gheara si au picat in plasa ca niste gaini la boabe. Se nasc o serie de intrebari extrem de importante din acest scandal. Ce cautau agentii SIE prin Colentina pe urmele lui Nicu Gheara? De cand are spionajul atributii de filaj si culegere de informatii pe teritoriul Romaniei? Pentru asta avem SRI si alte structuri. Daca insa e adevarat ca alte doua autoturisme prezente in zona, ale fostei "Doi si-un sfert" au sters-o la timp, avem de-a face cu o facatura.
SIE este un organism desemnat sa culeaga informatii din exteriorul tarii, pentru a preveni situatii ce ar dauna intereselor de securitate, politice sau economice ale Romaniei. E adevarat ca Nicu Gheara, un om de afaceri controversat, este considerat de unele autoritati drept "cap al lumii interlope", implicat in retele transnationale de crima organizata - in special trafic de droguri si carne vie. Pana in momentul de fata, Politia Romana nu a reusit sa probeze nici una din aceste acuzatii. Se vorbeste de mai bine de 10 ani despre Nicu Gheara ca despre un Al Capone al Romaniei. Extrem de periculos, foarte bogat, cu relatii in cercurile puterii, cu generali si colonei aflati pe statele sale de plata. Gheara a devenit o legenda mai degraba decat un caz. In mediile serviciilor secrete se vorbeste despre complicitatea anchetatorilor cu cel acuzat. Despre faptul ca toti cei ce au incercat sa demareze o investigatie in legatura cu afacerile lui Gheara, au fost amenintati, mituiti ori au devenit clienti permanenti prin cluburile lui si beneficiari filmati de favoruri sexuale ale fetitelor din uriasul harem al lui Gheara. Pana la proba contrarie, totul e un zvon.
Nici un organism de stat, competent in domeniul aplicarii legii, nu a adus vreo dovada. Nici un dosar nu a plecat de la Politie spre Parchet si mai departe in instanta. Sa aiba SIE informatii din exterior privind activitatile lui Gheara? Poate au dus actiunea pe cont propriu in interiorul tarii dupa ce s-au fript cu SRI sau DGIPI. Sa ne amintim ca serviciul chestorului Ardelean a mai arestat impreuna cu PNA un general din MApN fara stirea ministrului Apararii. Asta pentru ca nu se poate atinge, din anumite complicitati, de chestorii corupti din MAI.
Din pura prostie sau poate impinsi intr-o diversiune, agentii SIE l-au pus practic in garda pe Nicu Gheara ca se afla sub urmarire. Si ca face obiectul unor investigatii din partea unui serviciu de informatii. Gheara stia acest lucru, iar acum are dovada. Va pleca din tara si va avea timp sa stearga toate urmele pentru eventuale acuzatii. A jucat cineva biliard cu tacul SIE, sa-l previna pe Gheara?
Intr-un stat de drept, un astfel de esec ar trebui sa atraga dupa sine masuri drastice. Daca nu a fost victima unei diversiuni, calculul probabil facut de conducerea spionajului romanesc a fost acela al realizarii pe cont propriu a dosarului Gheara, pentru a raporta presedintelui nou ales un succes de proportii. Si sa aiba astfel o bila alba. Trebuia sa apeleze, asa cum era firesc si legal, la SRI sau DGIPI (fosta Doi si-un sfert), dar, astfel, eventuala victorie era impartita. Si nu asta era miza.
Presedintele Traian Basescu ar trebui sa studieze cu atentie acest caz ce dezvaluie mentalitatile gaunoase din randul unor servicii de informatii.
Din ambitia de a fi remarcati si mentinuti in functie de noua putere, sefii serviciilor secrete comit gafe si se intrec in diversiuni, unii la adresa altora.
SIE poate fi o victima, dar asta nu ii absolva de vina. Cand nu poti sa gestionezi o elementara actiune de filaj, iti asumi raspunderea pentru esec si iei masuri drastice.
Cazul Gheara poate sa fie punctul de plecare pentru reformarea din temelii a serviciilor secrete. Fundamentale pentru securitatea nationala, pentru interesele politice si economice ale tarii noastre in plan extern. Si pentru axa Washington-Londra-Bucuresti, pe care Traian Basescu o doreste drept pilon al intereselor strategice romanesti. SIE trebuie scos din Colentina si trimis la treaba. Adica de la periferia informativa spre adevaratele centre de interes strategic pentru Romania.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Cazul "Gheorghe Unghiutza" da foarte mult de gindit !   de ionion
De la Caraman la ageamiii cu pile   de Deceanu Ovidiu
Pacat ca Gheara n-a trecut si pe forum, la Ziua ! :-))   de Pinkie
A r h i v a
  Trei argumente false    129 comentarii
  Ucraina intre nationalism si rusianism    6 comentarii
  Cele doua argumente (plus anticipatele)    3 comentarii
  Traian Basescu si reforma institutionala (II)    2 comentarii
  La judecata zilei    3 comentarii
  Terorism multimedia    2004-09-24
  Bastro, Bastroe!    2004-09-02
  Sa faci ce zice, nu ce face Tenet    2004-06-05
  Incredibila prabusire a spionajului american    2004-05-28
  Reincepe razboiul serviciilor secrete    2004-05-18
 Top afisari / comentarii 
 Cazul "Terasa Anda" (387 afisari)
 Fane Spoitoru audiat de procurori (49 afisari)
 Rovinieta de balamuc (28 afisari)
 Ageamiii spionajului romanesc (27 afisari)
 Domnule Basescu, scoateti SIE din Colentina! (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.43688 sec.