Ziua Logo
  Nr. 3204 de miercuri, 22 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Stiri pe scurt
-- Olanda, bilant european
Olanda, care exercita in prezent presedintia semestriala rotativa a UE, isi incheie acest mandat la 31 decembrie, urmand sa predea stafeta Luxemburgului. Presedintia olandeza a UE a constituit in primul rand presedintia "Celor 25", semnaleaza un comunicat dat publicitatii la Haga si citat de Rompres. In cursul acestui semestru au fost inaugurate noi metode de lucru, adaptate la noile circumstante: un nou Parlament European, o noua Comisie Europeana si semnarea, la Roma, a tratatului constitutional, conditie necesara pentru buna desfasurare a integrarii noilor state membre in procesul de decizie al UE. In timpul mandatului prezidential olandez s-au incheiat definitv negocierile de aderare a Romaniei si Bulgariei. UE a dat celor doua tari ex-comuniste unda verde pentru intrarea in blocul comunitar in 2007 si si-a exprimat acordul pentru semnarea Tratatului de aderare cu Bucurestiul si Sofia, in aprilie 2005. In privinta Croatiei, "Cei 25" au convenit ca negocierile de aderare sa fie deschise in martie 2005, daca va fi confirmata cooperarea deplina a Zagrebului cu Tribunalul Penal International pentru fosta Iugoslavie. "Cei 25" au convenit si in privinta deschiderii in octombrie 2005 a negocierilor de aderare cu Turcia. (D.E.)
Norvegia amana aderarea
Norvegia va amana probabil pentru a doua jumatate a legislaturii viitoare orice noua dezbatere referitoare la eventuala aderare la Uniunea Europeana, a declarat ieri premierul norvegian Kjell Magne Bondevik, relateaza Rompres. "Nu este un subiect presant", a spus premierul Bondevik, care, la referendumul organizat in 1994, a pledat pentru un vot negativ, dar s-a pronuntat ulterior in favoarea unui nou "proces de reflectie". In opinia sefului Guvernului norvegian, problema europeana nu va fi o tema centrala in campania pentru alegerile generale din septembrie 2005, care va fi dominata de subiecte sociale. Premierul Bondevik a mai explicat ca, inainte de a lua o decizie, Norvegia are nevoie de mai mult timp pentru a evalua impactul valului de extindere a UE din mai 2004. "Trebuie sa vedem experientele noilor state membre. Multe sunt tari mici, la fel ca Norvegia", a afirmat el, mentionand si unele dintre incertitudinile legate de viitorul Uniunii Europene, intre care intrarea in vigoare a Tratatului constitutional si aderarea Turciei. Norvegienii au respins in doua randuri, la referendumurile organizate in anii 1972 si 1994, aderarea tarii lor la UE. Cele mai recente sondaje indica insa un usor avans al eurofililor. (G.D.)
Putin si Schröder fac planuri
Presedintele rus, Vladimir Putin, si gazda sa, cancelarul german, Gerhard Schröder, au discutat, in cadrul vizitei de doua zile intreprinse de liderul Kremlinului pe teritoriul german, relatiile bilaterale, pozitia fata de alegerile din Ucraina, o initiativa privind Cecenia, dar si situatia companiei petroliere Iukos. In privinta Ceceniei, "propunerile Germaniei sunt minutios analizate la Moscova", a declarat Putin. Potrivit unui oficial al Cancelariei berlineze, este vorba despre "un proiect de dialog" intre Rusia si Europa, initiat in noiembrie. In problema ucraineana, Putin si Schröder au convenit ca trebuie asteptate si respectate rezultatele repetarii celui de-al doilea tur de scrutin al prezidentialelor, ce se va desfasura duminica. Cei doi lideri au decis sa intensifice dialogul privind democratia si lupta impotriva terorismului. Putin a declarat, ieri, ca Rusia este dispusa sa coopereze cu candidatul opozitiei ucrainene la presedintie, Viktor Iuscenko, in cazul in care acesta va castiga alegerile. (D.E.)
Controversa Constitutiei ue
Parlamentul maghiar a ratificat luni Constitutia Uniunii Europene, la sapte luni de la aderarea Ungariei la UE, informeaza RADOR. Votul a ridicat obiectii in randul parlamentarilor maghiari, reprezentantii Opozitiei in Adunarea Nationala refuzand sa participe la ratificarea documentului inaintea Summitului Uniunii Europene, organizat la Bruxelles. Constitutia Uniunii Europene a fost votata fara a obtine unanimitate in cadrul Parlamentului maghiar. Documentul, care propune extinderea zonelor de decizie in tarile care nu beneficiaza de dreptul de veto si instituirea functiei de ministru de Externe european, urmeaza sa fie votat in urmatorii doi ani de catre cele 23 de tari-membre ale UE prin vot parlamentar sau prin referendum, fiind privit cu scepticism in randul Comunitatii Europene. (D.E.)
Groapa comuna la Kirkuk
In apropiere de Kirkuk a fost descoperita, luni, o groapa comuna continand 50 de corpuri, de un grup de irakieni, care a informat armata americana. Este doar unul din numeroasele osuare existente in Irak. Pe 13 decembrie, un antreprenor care impartea un teren in loturi a descoperit alta groapa, continand 500 de corpuri, intre care cele ale unor femei si copii, in apropiere de orasul kurd Suleimaniyah, in nordul Irakului. Coalitia condusa de SUA numarase, pana in luna martie, 259 gropi comune continand, in total, aproximativ 300.000 de corpuri ale unor persoane executate de catre regimul baasist sau ucise in timpul razboaielor lansate de Irak dupa sosirea la putere a lui Saddam Hussein in 1979, noteaza Rompres. Amploarea exacta a abuzurilor comise de fostul regim nu este cunoscuta inca, dar, potrivit unor estimari, numarul celor ucisi se ridica la peste un milion. (D.E.)
A r h i v a
  Putin i-a dat unda verde lui Iuscenko    4 comentarii
  Chemare la rascoala pentru israelienii din Gaza    7 comentarii
  Ipoteza: Submarinul Kursk, torpilat de SUA    5 comentarii
  Sharon negociaza la sange cu Peres    2 comentarii
  PPCD vrea sa scoata Basarabia de sub influenta Rusiei    1 comentariu
  Blair, in Zona Verde din Bagdad    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Ipoteza: Submarinul Kursk, torpilat de SUA (205 afisari)
 'Ndrangheta lovita la varf (152 afisari)
 Nicu Covaci: "Mesajul sincer al pieselor misca multimile" (69 afisari)
 Teapa la Primaria Sectorului 4 (63 afisari)
 Dialog despre sexul ingerilor (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01088 sec.