Ziua Logo
  Nr. 3204 de miercuri, 22 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Blair, in Zona Verde din Bagdad
-- Explozie ucigasa la o baza americana din Mosul
O explozie de amploare s-a produs, ieri, la cantina unei baze militare americane (foto) de langa Mosul (nordul Irakului), provocand moartea a cel putin 22 de persoane si ranirea altor 51, conform unui bilant provizoriu, difuzat de postul american de televiziune CNN. Deflagratia a avut loc la ora locala 12:00 (11:00 ora Romaniei). Un comunicat al Fortei multinationale informeaza ca a fost initiata o ancheta pentru stabilirea circumstantelor tragicului incident. Miscarea integrista Ansar Al-Sunna, grupare terorista care are legaturi cu reteaua Al-Queda, a revendicat atentatul.
Mosul, al treilea oras ca marime din Irak, situat la 370 kilometri nord de Bagdad, este, de cateva saptamani, scena unor violente intre rebelii arabi suniti, pe de o parte, si politia locala si fortele SUA, pe de alta parte.
Cu putin timp inaintea exploziei, aproximativ 400 de studenti se adunasera in centrul orasului, in semn de protest fata de tinerea in detentie a unor civili (inclusiv clerici) si a descinderilor operate de militari americani in casele irakienilor si in moschei.
Premierul britanic mobilizeaza Irakul la vot
In timp ce echipele de salvare incercau sa salveze ranitii de la Mosul, premierul britanic, Tony Blair, care a descins la Bagdad intr-o vizita-surpriza, la ora locala 11:00, a spus in conferinta de presa comuna sustinuta alaturi de omologul sau irakian, Iyad Allawi, ca isi "exprima speranta" ca irakienii vor participa in masa la alegerile generale programate pentru 30 ianuarie 2005. "Oricare ar fi sentimentele si credintele oamenilor despre rasturnarea lui Saddam Hussein, este sigur ca acum se desfasoara o batalie intre democratie si teroare si ca numai una din ele va castiga", a declamat Blair, partenerul lui Bush in declansarea razboiului impotriva Irakului. Iyad Allawi a apreciat ca Forta Multinationala condusa de SUA, si in care Marea Britanie contribuie cu al doilea contingent ca marime, nu serveste numai pentru instaurarea democratiei in Irak, dar si pentru asigurarea pacii si stabilitatii in acea regiune a lumii. El a declarat ca Guvernul sau este decis sa organizeze la data anuntata alegerile generale, in ciuda apelurilor pentru amanarea scrutinului din cauza perpetuarii violentelor.
Mai tare ca Bush
Vizita dlui Blair in Zona Verde din centrul Bagdadului pare un act de bravada. Cand presedintele George W. Bush, cel care a lansat moda vizitelor-surpriza in Irak, a sosit la Bagdad pentru a incuraja trupele americane, in noiembrie 2003, de Ziua Recunostintei, el nu a trecut dincolo de baza militara din aeroportul international. Mai mult, stirea despre scurta prezenta a liderului SUA pe solul irakian a fost difuzata dupa ce avionul sau decolase.
In cadrul Forumului dedicat observarii electorale in Irak, desfasurat, duminica si luni, in capitala canadiana, experti internationali au aprobat crearea unei misiuni multinationale, condusa de Canada, care sa evalueze echitatea scrutinului prevazut pentru 30 ianuarie, a anuntat directorul general al alegerilor din aceasta tara, Jean-Pierre Kingsley.
Ileana CORNEA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
alegerile in Irak   de cosor ion
A r h i v a
  Putin i-a dat unda verde lui Iuscenko    4 comentarii
  Chemare la rascoala pentru israelienii din Gaza    7 comentarii
  Ipoteza: Submarinul Kursk, torpilat de SUA    5 comentarii
  Sharon negociaza la sange cu Peres    2 comentarii
  PPCD vrea sa scoata Basarabia de sub influenta Rusiei    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ipoteza: Submarinul Kursk, torpilat de SUA (205 afisari)
 'Ndrangheta lovita la varf (152 afisari)
 Nicu Covaci: "Mesajul sincer al pieselor misca multimile" (69 afisari)
 Teapa la Primaria Sectorului 4 (63 afisari)
 Dialog despre sexul ingerilor (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00825 sec.