Ziua Logo
  Nr. 3204 de miercuri, 22 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Ipoteza: Submarinul Kursk, torpilat de SUA
Scufundarea submarinului atomic rus Kursk (august 2000) a dus la pierderea a 118 vieti, familiile acestora asteaptand si astazi un adevar pe care nu-l vor cunoaste niciodata. Adevarul este insa cunoscut de catre Bill Clinton si Vladimir Putin, care au cazut de acord sa nu il dea publicitatii, scrie publicatia italiana La Stampa in numarul sau de ieri, articolul fiind preluat de Rompres. Un fragment din acest adevar niciodata dezvaluit s-ar putea ascunde intr-o stire de maximum zece randuri, care a aparut la 22 august 2000 pe site-ul unui ziar, dar care nu a existat niciodata in versiunea tiparita si a disparut si de pe Internet la numai cateva ore. Potrivit acestei informatii citate de La Stampa, "sambata, 12 august, un incident produs in Marea Barent ar fi putut duce la declansarea celui de-al treilea Razboi Mondial. Timp de cateva zile lumea a fost suspendata de un fir si orice pas politic gresit ar fi putut declansa un schimb de lovituri nucleare. Din fericire, incidentul a fost reglementat pe cale diplomatica". Astfel, conform stirii din 22 august, "presedintele Federatiei Ruse Vladimir Putin si presedintele SUA Bill Clinton au reusit, dupa multe convorbiri telefonice confidentiale, sa cada de acord asupra reglementarii pasnice a problemei".
Ziarul "La Stampa" considera ca aceasta "problema" era soarta submarinului rusesc Kursk, despre care publicatia italiana scrie ca ar fi fost lovit de submarinul american "Memphis" si nu ar fi fost scufundat, dupa cum a acreditat varianta oficiala a Moscovei, de catre o explozie accidentala care ar fi avut loc la bordul aparatului. Acest scenariu este creionat de mai multi jurnalisti francezi care au investigat trei ani incidentul "Kursk", si care au realizat un film care va fi difuzat de France TV in primele zile ale lunii ianuarie. Potrivit investigatiilor jurnalistilor francezi, in timp ce submarinul Kursk testa armament nou, acesta era spionat de doua submarine americane, printre care si "Memphis". La un moment dat, dintr-un motiv neidentificat, unul din submarinele americane a lansat catre Kursk o torpila MK48, arma conventionala, dar cu varf din uraniu saracit, care are capacitatea de a strapunge metalul. Submarinul rusesc s-a aratat a fi mult mai vulnerabil decat se credea: torpila a provocat doua explozii interne si cea mai performanta nava ruseasca a cazut pe fundul marii. In timpul acestui incident a fost avariat si submarinul Memphis, deoarece cele doua submarine s-au ciocnit pur si simplu. "Memphis" a fost fotografiat cateva zile mai tarziu la o baza de reparatii norvegiana, situata nu departe de locul incidentului, aminteste ziarul "La Stampa".
Dupa cum se vede, Moscova si Washingtonul au avut ce ascunde, dar Putin si Clinton au rezolvat "problema", aminteste sursa italiana. Nici o informatie despre ce s-a intamplat in realitate pe Kursk nu se va afla vreodata, caci submarinul a fost ridicat la suprafata, dar sectorul in care s-a produs explozia a fost retezat de corpul navei. "Amin fierului vechi si celor 118 tineri rusi, a caror agonie a zguduit lumea", conchide La Stampa. (D.E.)
 Comentarii: 5 Afiseaza toate comentariile  
Asta se canta pe melodia "Yellow Submarin" prin tineretze   de roy
AIUREA ! USS Memphis (SSN 691) nu are nimic de-a face cu explozia din interiorul submarinului Kursk !   de CONU
Probabil nu voi afla niciodata.   de octaaa
Nu prea aveti ce scrie. Cam saracutz numarul de azi. Presh-ul pupa mana popiietc.   de Aladin
Fugiti bai cu ursu si cu vechiturile astea!   de Mos Grigore
A r h i v a
  Putin i-a dat unda verde lui Iuscenko    4 comentarii
  Chemare la rascoala pentru israelienii din Gaza    7 comentarii
  Sharon negociaza la sange cu Peres    2 comentarii
  PPCD vrea sa scoata Basarabia de sub influenta Rusiei    1 comentariu
  Blair, in Zona Verde din Bagdad    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ipoteza: Submarinul Kursk, torpilat de SUA (205 afisari)
 'Ndrangheta lovita la varf (152 afisari)
 Nicu Covaci: "Mesajul sincer al pieselor misca multimile" (69 afisari)
 Teapa la Primaria Sectorului 4 (63 afisari)
 Dialog despre sexul ingerilor (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00923 sec.