Ziua Logo
  Nr. 3204 de miercuri, 22 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Teapa la Primaria Sectorului 4
-- Primarul Sectorului 4, Adrian Inimaroiu, se remarca prin tot felul de ilegalitati, manuind dupa bunul plac banul public * Noii edili nu vor sa plateasca lucrarile efectuate la scolile si gradinitele din sector * SC Filip SRL a fost rugata sa isi continue lucrarile, ca apoi sa fie "tepuita" cu peste un milion de dolari
De indata ce s-a vazut inscaunat la carma Sectorului 4 al Capitalei, primarul Adrian Inimaroiu a pus Directia de Audit Intern a Primariei sa-i gaseasca nod in papura fostului primar Mihalache si echipei sale, ca apoi sa sesizeze Curtea de Conturi a Romaniei. In urma serviciilor aduse de directoarea de audit Luminita Costache, Inimaroiu a recompensat-o cu o prima de 32.000.000 de lei, in ciuda faptului ca se plangea ca Mihalache a lasat vistieria goala - lucru total neadevarat, de altfel. Directoarea Elena Hojda s-a aflat si ea pe lista celor care trebuiau sa plece de la conducerea Directiei pentru Administrarea Unitatilor de Invatamant si Sanitare (DAUIS), asa ca si-a dat demisia, in urma presiunilor care au fost exercitate asupra sa. Culmea este ca, sesizata, Curtea de Conturi s-a prezentat la controlul solicitat de Inimaroiu, la data de 1 septembrie anul curent, dar a plecat dupa numai trei zile, constatand ca un control similar fusese efectuat in luna mai 2004. La acea data, prin Incheierea nr. 36 si adresa nr. 678 s-a dispus: "Descarcarea de gestiune pentru activitatea privind gestionarea resurselor financiare si a patrimoniului public pe anul 2003..."(vezi facsimil).
Mascarada concursului
Locul de la conducerea DAUIS ramanand vacant, postul a fost scos la "concurs". Ghilimelele atrag atentie asupra faptului ca numai concurs n-a fost acela, de vreme ce a existat un singur candidat in persoana consilierului local proaspat ales, generalul in rezerva Dimitrie Lisnic. Si daca s-a inscris un singur pretendent la ocuparea acelei functii de director, nu s-a mai dat concurs, ci Lisnic a sustinut un simplu examen organizat de colegii de partid, pe care l-a trecut - cum altfel?! - cu brio. In continuare, ca sa se confere o oarecare legitimitate acestei mascarade, noul director a renuntat la calitatea de consilier local al Sectorului 4, in aceeasi zi fiind uns director al DAUIS.
Teapa edilitar-gospodareasca
La instalarea noului ordonator de credite in fruntea DAUIS existau mai multe contracte in derulare, iar altele fusesera finalizate, firmele asteptand sa se efectueze receptia acestora si sa isi primeasca banii. Cum iarna era aproape, noii edili se grabeau ca toate lucrarile sa fie terminate cat mai repede, astfel incat copiii sa nu inghete de frig in anotimpul rece. Cateva dintre contractele invocate era necesar sa fie reactualizate, deoarece expirasera. Conducerea primariei si a DAUIS au asigurat firmele ca isi vor primi banii pentru lucrarile efectuate, astfel incat sa isi continue treaba si fara contracte semnate in regula, ca acestea vor veni din urma. SC "Filip International Company" SRL este una dintre societatile comerciale de prestari servicii pe care Primaria Sectorului 4, recte DAUIS, a "tepuit-o" in cel mai marsav mod cu putinta.
Scoli cu probleme
Inca de la inceputul acestui an, Inspectia de Stat pentru controlul cazanelor, recipientelor sub presiune si instalatiilor de ridicat a dispus ca instalatiile de incalzire ale mai multor scoli sa fie scoase din functiune datorita riscurilor enorme pe care le prezentau. Directoarea Scolii nr. 100 "Andrei Saguna", Esmeralda Tretinescu, ne-a declarat ca lucrarile SC "Filip" SRL erau executate in proportie de 75-80% cand au fost oprite fara sa i se dea vreo explicatie. In prezent, scoala a fost bransata peste noapte la RADET, costurile pentru incalzire devenind de opt, noua ori mai mari decat ar fi costat cu centrala proprie. Bani publici, fara indoiala.
Georgeta Burlacu, directoarea Gradinitei nr. 243, s-a plans ca in unele sali de clasa ploua si multe lucrari de reparatii nu au fost finalizate. Firmele care lucrasera la gradinita nu si-au primit banii si au refuzat sa mai munceasca pe gratis. Directoarea a incercat sa ajunga in fata primarului, pentru a-i explica problema, dar a fost trecuta pe lista cu audiente a cetatenilor sectorului, urmand sa-i vina randul undeva in primavara viitoare. Asta in cazul in care Inimaroiu va avea chef sa-si tina audientele, fiindca in ultima perioada n-a mai facut-o, asa cum s-a angajat in campania electorala.
Directoarea Scolii nr. 113 a recunoscut ca centrala termica are o vechime de 30 de ani, dar stie de la conducerea primariei ca nu sunt bani pentru reabilitarea ei pana la jumatatea anului viitor.
Banul public la cheremul lui Lisnic
In mod cu totul ciudat, DAUIS a organizat la un moment dat o selectie de oferte, privind o asa-zisa "Renominalizare centrale termice" pentru unele scoli si gradinite din sector. Culmea este ca SC "Filip" SRL detinea la acea ora proiectele de executie, avizate si autorizate de Primarie, dar lui Lisnic nu i-au fost pe plac, jucandu-se dupa bunul plac cu banul public. Si mai incolo vom arata de ce. La aceasta a doua mascarada s-au prezentat cinci firme, nici una dintre ele nefiind autorizate sa execute lucrari de bransari gaze. Dar cum "Filip" SRL a contestat selectia de oferte, directorul DAUIS s-a pus in garda. Lisnic i-a comunicat contestatarului ca, intre timp, SC "Consis Proiect" SRL s-a asociat cu SC "Andra Impex" SRL pentru executarea unui asemenea gen de lucrari, iar SC "Viotop" SRL s-a asociat cu SC "Confort" SRL, ultimele detinand autorizatii ANRGN. Dupa cum e de inteles, "Consis" si "Viotop" sunt firmele agreate de Lisnic.
Vizita in barlogul ursului
La data la care l-am vizitat pe generalul de brigada Dimitrie Lisnic (r), fost director medical la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulatoriu din Bucuresti, pe cand era doar colonel (r), scolile nr. 74, 100, 111, 113, 190, Colegiul Tehnic "Miron Nicolescu", Gradinita 243, 265 si Seminarul Teologic Ortodox riscau sa intre in iarna fara caldura.
Imediat dupa aceea, brusc, s-a renuntat la centralele termice, optandu-se pentru bransarea la RADET a catorva scoli, o solutie de cateva ori mai costisitoare. Dar cui sa-i pese de banul public, cand la mijloc era vorba despre interese personale si de partid, dupa cum vom arata in continuare.
Directorul Dimitrie Lisnic - de altfel un om amabil si foarte jovial - ne-a spus ca firmele care s-au apucat de anumite lucrari, printre care si SC "Filip" SRL, au dorit sa intre in legalitate. Si cum lui i-a trebuit o luna de zile pentru a se obisnui cu noua functie, n-a avut incotro, lasand societatile comerciale sa-si vada de treaba in continuare. Cand a vazut ca iarna bate la usa, a dispus ca scolile nr. 100, 111 si 190 sa fie bransate la RADET, ca sa nu plateasca vreun ban celor care inca nu intelesesera cine era acum stapanul. Ce nu ne-a mentionat directorul este faptul ca el si conducerea Primariei au dat unda verde firmelor sa execute lucrarile pentru instalatiile de incalzire, la unele angajamente asistand numerosi martori, inclusiv cateva fete bisericesti din fruntea Patriarhiei Bucurestiului si a Seminarului Teologic Ortodox. Iar cand s-a decis bransarea la RADET, stadiul lucrarilor pentru centrale termice individuale era foarte avansat.
"In sectorul nostru exista 71 de unitati de invatamant si sanitare - ne-a declarat directorul DAUIS. Pana acum le reparau peste 40 de firme. Eu vreau sa lucrez doar cu patru, cinci societati serioase si puternice din acest sector. S-a facut o greseala ca, pana acum, licitatiile erau organizate de directorii si contabilii de scoli, iar noi doar asistam. Incepand cu data de 28 octombrie, selectiile de oferte vor fi organizate de DAUIS, iar directorii de scoli vor fi asistenti." Asta inseamna ca painea si cutitul au incaput pe mana noilor edili, iar profesorii au fost dati deoparte. Lisnic s-a mai laudat ca, de cand a fost inscaunat, a adus sponsorizari de la "firme serioase" in valoare de trei miliarde de lei. A uitat, insa, sa ne precizeze ca in acesti bani sunt incluse aerul conditionat montat in cadrul directiei, verificarile si tot felul de revizii ale usilor, ferestrelor, instalatiilor de apa, si mai deloc efectuarea vreunor lucari efective care implica costuri materiale importante.
Firme-fantoma si plati "in cascada"
In cadrul unei emisiuni difuzate pe un post privat de televiziune, patronul SC "Filip International Company" SRL a avut curajul sa dezvaluie cum a ajuns in situatia de a avea de incasat de la Primaria Sectorului 4 peste un milion de dolari. Conducerea acestei institutii i-ar fi propus sa accepte plata "in cascada" a unor devize, astfel: pentru o lucrare in valoare de 200.000 de dolari, sa semneze ca a primit 500.000, prin intermediul unor firme-fantoma ale noilor edili alesi. Cum omul nu a fost de acord sa se implice intr-un asemenea rapt din banul public, a fost amenintat ca va ajunge in incapacitate de plata si va da faliment in timp record.
Firme de apartament agreate in Sectorul 4
Una dintre firmele "serioase" pe care Lisnic a vrut sa o promoveze, pentru a obtine un contract frumusel este SC "Viotop" SRL, cu sediul in Calea Serban Voda nr. 232, bl. 1, sc. 2, et. 3, ap. 41, avand un capital social de doua milioane de lei. Aceasta apartine exclusiv doamnei Viorica Adriana Gherghinescu si are ca principal obiect de activitate: cafenele si baruri fara spectacol. Infiintata in anul 2000, aceasta "serioasa" firma de apartament a inregistrat consecutiv urmatoarele pierderi: in 2001 - 1,006 miliarde de lei, in 2002 - 70,07 milioane de lei, iar in 2003 - 57,7 milioane de lei. O alta, care la inceputul lunii a fost desemnata direct de Dimitrie Lisnic, fara nici o licitatie, sa se ocupe cu bransarea la RADET a scolii nr. 100, apartine lui Alexandru Noaptes si se numeste "Europractic" SRL. Sediul acesteia se afla in str. Justinian nr. 4, a fost infiintata anul trecut, capitalul social se ridica la "fabuloasa" suma de doua milioane de lei, iar principalul obiect de activitate se refera la "fabricarea articolelor din material plastic pentru constructii".
"Generalul" joaca tare
De cand a venit Lisnic, mai multi angajati din directie, in special din compartimentul juridic, si-au prezentat demisiile ori au intrat in concediu, deoarece n-au acceptat sa semneze unele contracte aranjate de "general" prin atribuire directa, deci cu incalcarea legii. In acest timp, noul potentat foloseste in dispret pentru banul public o Leganza de serviciu, B-45-CLB gri metalizata, care consuma peste 15 la suta combustibil. La nivelul aceleiasi DAUIS a fost emisa chiar o circulara, prin care reprezentantii numeroaselor societati comerciale care vin sa ceara banii pentru lucrarile executate, nu mai au dreptul de a pasi in directie. Tertipul pe care il utilizeaza Lisnic pentru a nu plati, cu stiinta conducerii Primariei, este acela ca lucrarile nu au fost receptionate. Dar nici nu trimite pe cineva pentru a le receptiona, cu intentia vadita de a se sustrage de la datorii evidente, care vor atrage dupa sine raspunderi civile insemnate si o sumedenie de penalitati.
Aici este cazul sa mentionam faptul ca SC "Filip International Company" SRL i s-a atribuit anul acesta, de catre Camera de Comert si Industrie a Romaniei, locul I la categoria "Prestari servicii IMM" pe tara, pe Bucuresti si Sectorul 4, diploma fiind inmanata chiar de noul primar, Adrian Inimaroiu. Cu toate acestea, edilul si clica sa au trecut societatea "la index", pentru a nu mai plati lucrarile si a aduce in locul lor firme dubioase de apartament.
Dan COSTE 
A r h i v a
  Gheara a prins coada Vulpii    3 comentarii
  Presiuni in cazul Tatulici-Molodetiu    
  Ultimul gratiat, reincarcerat    
  Membrul unei retele internationale de trafic de droguri, dupa gratii    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Ipoteza: Submarinul Kursk, torpilat de SUA (205 afisari)
 'Ndrangheta lovita la varf (152 afisari)
 Nicu Covaci: "Mesajul sincer al pieselor misca multimile" (69 afisari)
 Teapa la Primaria Sectorului 4 (63 afisari)
 Dialog despre sexul ingerilor (39 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01588 sec.