Ziua Logo
  Nr. 3203 de marti, 21 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Politica
Stiri pe scurt
-- Nichitean, inlocuit de Prodan
Plenul Senatului a validat ieri mandatul de senator al lui Tiberiu Aurelian Prodan, candidat al Aliantei PNL-PD in circumscriptia electorala Suceava. El l-a inlocuit pe Brandusel Nichitean, al carui mandat a fost invalidat saptamana trecuta. Nichitean a fost contestat dupa ce a votat de mai multe ori la alegerile legislative. Potrivit presedintelui Comisiei de validare, Antonie Iorgovan, Brandusel Nichitean a depus o contestatie legata de invalidarea mandatului sau, care insa i-a fost respinsa, fiind considerata ca neintemeiata. Aceeasi contestatie a fost depusa si la Avocatul Poporului si la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Seful Comisiei de validare, Antonie Iorgovan, a sustinut ca "nu exista text legal care sa blocheze validarea urmatorului inscris pe lista". Plenul Senatului a invalidat, la sfarsitul saptamanii trecute, mandatul de senator al lui Brandusel Nichitean, pe numele caruia exista un dosar de urmarire penala, fiind acuzat de incalcarea legii electorale dupa ce, la alegerile generale, a votat de cinci ori, in mai multe sectii de votare din Suceava. (R.A.)
CNCD, dat in judecata
Liga Pro Europa de la Targu Mures a dat in judecata Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), pe motiv ca acest for nu ar fi rezolvat o reclamatie administrativa legata de cazul unui student rom, caruia nu i s-a permis accesul intr-un local din Sibiu, informeaza Rompres. Presedintele Biroului pentru Drepturile Omului din cadrul Ligii Pro Europa, Istvan Haller, a declarat ieri ca incidentul in care a fost implicat tanarul rom a avut loc in urma cu mai multe luni, iar LPE considera ca a fost vorba in mod evident de discriminare. "Tanarul rom, student la Universitatea Transilvania, a iesit in ultima zi de curs, impreuna cu niste prieteni, sa sarbatoreasca in oras. Pentru ca era imbracat in tinuta specifica gaborilor cu palarie si pentru ca a ramas ultimul care a incercat sa intre in localul din Sibiu, bodyguarzii i-au interzis accesul. Incidentul a fost observat de prietenii tanarului, care au chemat politia. A fost intocmit un proces-verbal de constatare. LPE a trimis o sesizare asupra cazului la CNCD, insa, desi au existat peste 10 declaratii ale martorilor care au observat incidentul, CNCD nu a gasit de cuviinta sa-i intrebe decat pe patronii localului. Intre timp, se pare ca procesul-verbal intocmit de politist s-a ratacit", a spus Haller. (A.D.)
PUR ameninta ZIUA
Partidul Umanist din Romania (PUR) califica dezvaluirile publicate luni, in ZIUA, sub titlul "Voiculescu la lumina!", drept un "grupaj calomnios", un "atac nedemn" la adresa presedintelui umanist Dan Voiculescu, amenintandu-ne cu "suportarea consecintelor juridice". Intr-un comunicat de presa difuzat ieri de Biroul de presa PUR se apreciaza ca ZIUA "preia si reia aceleasi poncife pe care le-a mai colportat fara succes", tinta atacurilor fiind "prestigiul autentic de care se bucura personalitatea lui Dan Voiculescu". (O.B.)
DA propune prefect de Buzau
Alianta PNL-PD il va propune pe Adrian Mocanu (PD) in functia de prefect de Buzau, daca va forma Guvernul, nominalizarea acestuia fiind confirmata ieri de purtatorul de cuvant al organizatiei buzoiene a PD, Dan Raspopa, informeaza Mediafax. Mocanu are 28 de ani, este de profesie avocat si a intrat in politica in 2002 cand a devenit membru al Partidului Democrat. In prezent, Mocanu este vicepresedinte al Departamentului Resurse Umane din Organizatia Municipala PD, iar la nivel national face parte din conducerea Organizatiei de Tineret. In ceea ce priveste functia de subprefect al judetului Buzau, propunere care trebuie sa vina din partea liberalilor, nu a fost luata inca o decizie, nominalizarea urmand sa se faca in urmatoarele trei zile. (Mediafax)
Premii pentru maghiari
Sase personalitati din tara si strainatate au primit, duminica seara, la Miercurea Ciuc, premiul Julianus pentru contributia adusa la pastrarea identitatii maghiarilor din afara granitelor Ungariei, printre laureati aflandu-se si presedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache. Decernarea premiilor Julianus de catre fundatia omonima a ajuns anul acesta la cea de a 12-a editie, ceremonia fiind organizata la Biserica reformata din Miercurea Ciuc. Au primit diplome si cate o statueta, profesorii din Ungaria, dr. Atzel Endre si dr. Lapohos Andras, preotul Czirjak Arpad din Cluj Napoca, medicul Kallay Oszkar din Belgia, politicianul Kovacs Miklos din Ucraina, precum si presedintele Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, aceasta din urma fiind prima persoana de etnie romana care primeste premiul Julianus. Pana in prezent, au primit premiul Julianus 68 de persoane din Ungaria, Romania, Slovacia, Olanda, Austria, Turcia sau SUA, de-a lungul anilor fiind laureati fostul premier al Ungariei, Orban Viktor, fostul ministru al Justitiei din aceeasi tara, David Ibolya, si episcopul reformat Tokes Laszlo. Julianus a fost un calugar dominican, care la inceputul secolului al XIII-lea a plecat in Asia sa caute originea maghiarilor. (Mediafax)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Pentru Matilda   de california
A r h i v a
  Iliescu si-a laudat realizarile    1 comentariu
  Fostii detinuti politici cer denuntarea holocaustului comunist    7 comentarii
  Ce-nvatam de la Traian Basescu?    1 comentariu
  "Parcul Reconcilierii" de la Arad, pe agenda DA-UDMR    2 comentarii
  Familia Regala la cumparaturi    4 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 INELUL NIBELUNGILOR (177 afisari)
 Lansare de carte a scriitorului Sorin Cerin (152 afisari)
 Sanctiuni in cazul Tatulici-Molodetiu (90 afisari)
 Operatiunea "Masini pentru SRI" (87 afisari)
 Imnul de pe Universitate, inapoi (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00988 sec.