Ziua Logo
  Nr. 3203 de marti, 21 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Guvern nou, fiscalitate mai mica
-- Daca noul Executiv nu va fi validat in cel mai scurt timp, reducerea impozitelor promisa in campanie nu va putea fi pusa in practica de la 1 ianuarie 2005
Indiferent de formula politica adoptata, un lucru este cert: noul Guvern trebuie validat in cel mai scurt timp, pentru a putea fi modificata legislatia fiscala. Altfel, promisiunile privind o reducere "soc" a impozitelor din 2005 nu vor ramane decat vorbe in vant. Aplicarea unor impozite noi de la 1 ianuarie nu va fi posibila, daca actele normative prin care ar trebui modificat Codul Fiscal pe 2005 nu vor fi publicate in Monitorul Oficial pana la sfarsitul acestei luni. De altfel, Traian Basescu, presedintele ales, a declarat vineri, la sosirea de la Bruxelles ca noul Guvern va fi format foarte repede. "Voi consulta partidele imediat dupa depunerea juramantului in fata Parlamentului. Consultarile vor dura cel mult o zi si apoi voi desemna premierul pe care l-am anuntat in campanie, respectiv Calin Popescu Tariceanu. Sper sa putem colinda noul Guvern de Craciun", a mentionat Basescu. Purtatorul de cuvant al PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, declara la randul sau ca discutiile principale intre Alianta DA si UDMR vizeaza aspecte legate de reforma fiscala. Alianta DA PNL - PD sustine o relaxare fiscala radicala prin reducerea, din 2005, a impozitului pe profit de la 25% la 16% si introducerea unei cote unice de impozitare a veniturilor de 16%. In ceea ce priveste impozitul pe dividende, Alianta sustine, de asemenea, revenirea la cota de 5% pentru persoanele fizice si pastrarea cotei de 10% pentru cele juridice.
Impozite cu suspans
Reamintim, cu ocazia adoptarii in aceasta toamna a Codului Fiscal pentru 2005, Guvenul Nastase a decis majorarea impozitului pe dividende platit de persoanele fizice de la 5% la 10%. Pe de alta parte, PSD propune in continuare trei transe de impozitare a veniturilor concomitent cu o reducere a contributiilor sociale de pana la 44,5% in 2007. Precizam ca in Codul Fiscal exista o prevedere potrivit careia orice modificare adusa acestui act normativ trebuie anuntata, de regula, cu sase luni inainte de aplicare. Cu alte cuvinte, orice text de lege care modifica a impozitele aplicate in 2005 ar fi trebuit adoptat pana la sfarsitul lunii iunie. Regula nu a fost respectata insa nici de Guvernul Nastase, care a adoptat modificarile Codului Fiscal pentru 2005, abia in toamna acestui an. (M.C.B.)
A r h i v a
  Se scumpesc gazul si lumina    
  Iuganskneftegaz a fost vanduta    
  Valoarea contractelor pentru 2005 - de trei ori mai mare fata de ultimii cinci ani    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 INELUL NIBELUNGILOR (177 afisari)
 Lansare de carte a scriitorului Sorin Cerin (152 afisari)
 Sanctiuni in cazul Tatulici-Molodetiu (90 afisari)
 Operatiunea "Masini pentru SRI" (87 afisari)
 Imnul de pe Universitate, inapoi (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00816 sec.