Ziua Logo
  Nr. 3203 de marti, 21 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Rumsfeld acuzat ca insulta americanii ucisi in Irak
-- Scrisorile de condoleante adresate de secretarul Apararii familiilor militarilor americani care si-au pierdut viata in Irak au fost semnate cu un dispozitiv care imprima semnatura lui Donald Rumsfeld * Familiile considera ca gestul este "o insulta" adusa memoriei americanilor ucisi pe front
Controversatul secretar al Apararii SUA, Donald Rumsfeld, este din nou acuzat ca isi bate joc de militarii americani din Irak, insa se pare ca nici acest nou scandal nu il clinteste pe acesta din functia de sef al Pentagonului. Zilele trecute, Donald Rumsfeld a recunoscut ca nu a semnat personal cele peste 1000 de scrisori de condoleante adresate sub numele sau familiilor a peste 1000 de militari americani care si-au pierdut viata in razboaiele din Irak si din Afganistan. Secretarul Apararii SUA a dezvaluit ca semnatura sa a fost imprimata pe aceste scrisori cu ajutorul unui dispozitiv automat, transmite BBC. "Nu am semnat personal fiecare scrisoare, dar am dat indicatii ca in viitor sa o semnez pe fiecare in parte", a precizat duminica Donald Rumsfeld, intr-o scrisoare trimisa ziarului Armatei SUA, "Stars and Stripes".
Numeroase familii ale militarilor americani ucisi in Irak au criticat ferm faptul ca Donald Rumsfeld nu a semnat personal scrisorile de condoleante, apreciind ca imprimarea semnaturii lui Rumsfeld printr-un dispozitiv automat reprezinta o lipsa de respect a Pentagonului si a conducatorului acestuia fata de militarii ucisi in Irak. "Pentru mine acest lucru este o insulta, si nu o spun ca unul care a pierdut pe cineva drag, ci o spun ca o persoana care a luptat in Irak", a comentat militarul american Ivan Medina, al carui frate geaman a fost ucis in Irak vara trecuta, relateaza BBC.
Chiar si colegii de partid ai lui Donald Rumsfeld l-au criticat pe acesta pentru acest incident. Senatorul republican Chuck Hagel, veteran decorat in razboiul din Vietnam, a declarat ca in urma acestui scandal "nu mai are pic de incredere in domnul Rumsfeld". "Problema cu secretarul Rumsfeld care nu a semnat personal scrisorile de condoleante este socanta pentru mine", a declarat duminica senatorul republican american. Astfel, el a amintit ca in cazul scrisorilor de condoleante trimise de presedintele SUA George W. Bush, acesta semna el insusi aceste mesaje.
Saptamana trecuta, Donald Rumsfeld a mai fost criticat pentru faptul ca i-a raspuns sfidator unui militar american in legatura cu situatia din Irak. Atunci, soldatul Thomas Wilson l-a intrebat pe Rumsfeld de ce militarii americani din Irak sunt obligati sa foloseasca in lupte numeroase vehicule care nu sunt blindate, Raspunsul ministrului american a fost foarte cinic: "In razboi lupti cu ce ai, nu cu ce vrei".
Casa Alba, de partea lui Rumsfeld
Pe de alta parte, congresmenii republicani americani l-au criticat din nou in termeni duri duminica pe secretarul Apararii Donald Rumsfeld, cerandu-i "sa asculte criticile" si "sa isi reevalueze proiectele" din Irak, in timp ce Casa Alba si-a exprimat din nou sprijinul fata de seful Pentagonului, transmite Mediafax. "Este inacceptabil faptul ca nu a pregatit trupele" americane pentru Irak, a declarat senatorul Chuck Hagel, acuzand "o lipsa evidenta de pregatire informata, clara si directa privind situatia din Irak dupa inlaturarea lui Saddam Hussein". Subliniind ca situatia din Irak este mai grava decat oricand, Chuck Hagel a apreciat ca actualul context "reprezinta manifestarea unei acumulari de erori de judecata". "Exista din ce in ce mai multe intrebari privind dorinta lui Donald Rumsfeld de a isi ajusta pozitia atunci cand lucrurile nu se desfasoara potrivit planului sau de lupta", a declarat si senatorul republican Susan Collins. "Cred ca este foarte important ca Rumsfeld sa isi reevalueze si ajusteze planurile, pentru a fi siguri ca luam in calcul ipoteza continuarii insurectiei", a adaugat Susan Collins.
Secretarul general al Casei Albe, Andrew Card, a salutat insa activitatea lui Donald Rumsfeld in Irak, pe care a numit-o "spectaculoasa". "Presedintele are foarte mare incredere" in secretarul Apararii, a conchis reprezentantul Casei Albe.
George COMAN 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Nerecunoscatorii americani   de Val
A r h i v a
  Parteneriatul Frantei cu Romania continua si sub Basescu    
  "Solidaritate pentru Delta Dunarii", la Gala Societatii Civile    1 comentariu
  Bulgaria ameninta ca intra in UE fara Romania    3 comentarii
  Putin si Schröder, despre Ucraina    1 comentariu
  "Romania in noua ordine mondiala" iese la iveala    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 INELUL NIBELUNGILOR (177 afisari)
 Lansare de carte a scriitorului Sorin Cerin (152 afisari)
 Sanctiuni in cazul Tatulici-Molodetiu (90 afisari)
 Operatiunea "Masini pentru SRI" (87 afisari)
 Imnul de pe Universitate, inapoi (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01128 sec.