Ziua Logo
  Nr. 3203 de marti, 21 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Parteneriatul Frantei cu Romania continua si sub Basescu
-- Adio, dar raman cu tine
Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Philippe Etienne si-a luat ramas bun, ieri, la resedinta sa, de la jurnalistii romani, dupa doi ani si patru luni petrecuti la conducerea reprezentantei diplomatice a Frantei in tara noastra. Relatiile lui Philippe Etienne cu presa romana au fost, in toata aceasta perioada, de o cordialitate remarcabila. Din punctul de vedere al ziarului ZIUA, i se cuvin acestui diplomat cele mai sincere multumiri pentru franchetea, amabilitatea si disponibilitatea de cooperare pe care le-a manifestat intotdeauna, inca de la sosirea in tara noastra. Etienne s-a declarat "foarte trist" ca paraseste Romania si a precizat ca a trait aici momente de bucurie, amintind in primul rand succesul negocierilor de aderare a tarii noastre la UE.
Incepand cu 10 ianuarie 2005, Philippe Etienne va detine functia de director general pentru cooperarea internationala si dezvoltare din Ministerul francez de Externe. Ambasadorul a explicat ca, in noua functie, va avea posibilitatea si datoria de a urmari in continuare cooperarea dintre Romania si Franta, in toate domeniile, inclusiv in ce priveste pregatirea aderarii la UE, reforma justitiei si a administratiei publice.
"Romania a incheiat negocierile de aderare la UE, iar, cand am venit aici, acesta a fost obiectivul meu prioritar. Sunt bucuros si foarte mandru, pentru ca am putut, ca ambasador al Frantei, sa contribui la aceasta realizare istorica", a aratat diplomatul francez. El a mai amintit ca Romania a fost aleasa pentru a organiza in toamna anului 2006 summit-ul organizatiilor francofone, la care vor participa multi lideri din intreaga lume, printre care si presedintele Frantei, Jacques Chirac.
Philippe Etienne a marturisit ca ii va fi dor de Romania, asigurand ca se va intoarce, cu mult drag, cat mai curand posibil. Referindu-se la parteneriatul privilegiat dintre Romania si Franta, Etienne a mentionat relatiile dintre autoritatile publice nationale, cooperarea economica, investitiile franceze in Romania, cooperarea intre universitatile franceze si cele romanesti, cooperarea intre orase si judete, ca si intre organizatii ale societatii civile.
Ambasadorul Frantei militeaza pentru libertatea presei romane
Philippe Etienne, care s-a dovedit, dupa cum am mai mentionat, un adevarat prieten al jurnalistilor, a afirmat ca doreste ca Romania sa aiba "o presa mai puternica, mai independenta, mai libera, europeana, care sa arate in mod obiectiv ce se va intampla cu aderarea la UE". El a afirmat ca a vizitat, vineri, la Timisoara, redactia locala a ziarului "Evenimentul zilei" , ca l-a cunoscut pe ziaristul Ino Ardelean. In cadrul placutelor intalniri pe care redactorii ZIUA le-au avut, de-a lungul timpului, cu Philippe Etienne, au constatat ca acesata vorbeste romaneste foarte bine. Privind declaratiile sale critice de-a lungul vremii, Etienne a spus ca nu au existat reactii explicite ale autoritatilor romane referitoare la faptul ca si-ar fi depasit mandatul de diplomat si ca a lucrat foarte bine cu toate partidele politice - cu o singura exceptie. Nu a nominalizat exceptia respectiva si nu a facut alte comentarii pe aceasta tema.
Felicitari pentru Basescu
Ambasadorul Frantei a afirmat ca s-a intalnit cu Traian Basescu, in calitatea acestuia de primar, atat inainte, cat si dupa alegerile prezidentiale, mentionand ca noul presedinte al Romaniei a primit felicitari calduroase din strainatate, desi nu este inca foarte cunoscut in afara granitelor Romaniei. Printre cei care l-au felicitat s-au numarat presedintele francez, Jacques Chirac, si premierul Jean Pierre Raffarin. Etienne a mentionat ca Basescu a avut deja o prima intalnire, la Bruxelles, cu seful statului francez si s-a declarat convins ca parteneriatul privilegiat intre Romania si Franta va exista si in continuare.
Despre comentariul presedintelui Traian Basescu referitor la orientarea politicii externe pe axa Washington-Londra-Bucuresti, Etienne a afirmat ca declaratia a fost lansata intr-un anume context intern si extern si se referea, in special, la politica de securitate si de aparare a Romaniei.
Ambasadorul a tinut sa sublinieze ca, desi exista impresia ca Franta si Germania constituie motorul Europei, dar au o pozitie antiamericana, acest lucru nu este adevarat. "Intelegem nevoia de securitate a Romaniei prin integrarea in NATO si UE, iar Franta a fost prima care a sprijinit aderarea Romaniei la NATO, presedintele Chirac fiind cel care a propus la summitul de la Madrid politica usilor deschise, pentru a ajuta Romania", a spus Etienne. El a precizat ca Franta nu este "antiamericana", chiar daca nu este de acord intotdeauna cu SUA si recunoaste acest lucru. Privitor la sensibilul subiect "Miron Cozma", Philippe Etienne s-a declarat surprins de decizia presedintelui Iliescu de a-l gratia pe liderul minerilor, explicand ca nu a inteles nici decizia de gratiere, nici revocarea acesteia, dar a inteles, in schimb, reactia societatii romanesti. Ziarul ZIUA il felicita pe Philippe Etienne pentru promovare si ii multumeste pentru aportul la consolidarea democratiei in Romania. (D.E.)
A r h i v a
  Rumsfeld acuzat ca insulta americanii ucisi in Irak    1 comentariu
  "Solidaritate pentru Delta Dunarii", la Gala Societatii Civile    1 comentariu
  Bulgaria ameninta ca intra in UE fara Romania    3 comentarii
  Putin si Schröder, despre Ucraina    1 comentariu
  "Romania in noua ordine mondiala" iese la iveala    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 INELUL NIBELUNGILOR (177 afisari)
 Lansare de carte a scriitorului Sorin Cerin (152 afisari)
 Sanctiuni in cazul Tatulici-Molodetiu (90 afisari)
 Operatiunea "Masini pentru SRI" (87 afisari)
 Imnul de pe Universitate, inapoi (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01107 sec.