Ziua Logo
  Nr. 3203 de marti, 21 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Traian Basescu a plecat de la Primarie
-- Fostul primar general a promis consilierilor Capitalei descentralizare "cu fonduri cu tot" * "Am vazut pe pielea mea ce inseamna o administratie locala lipsita de autonomie", a spus presedintele ales
Presedintele ales, Traian Basescu, i-a asigurat, ieri, pe consilierii generali ai Capitalei, de autonomie si descentralizare locala, argumentandu-le, in stilu-i caracteristic, aceasta prioritate pe care le-a promis ca o va avea in mandatul de sef al statului: "Am vazut pe pielea mea ce inseamna o administratie locala lipsita de autonomie. Nu va mai fi posibil ca un guvern - fie el si al Aliantei D.A. -, sa intre cu picioarele in administratia locala, care nu are alt obiectiv decat sa munceasca pentru comunitate". Practic, descentralizarea "cu fonduri" a fost visul primarului general Traian Basescu, timp de patru ani si jumatate. Cat a detinut aceasta functie, el a reclamat in repetate randuri ca descentralizarea administratiei locale a fost facuta de Guvern fara asigurarea sursei financiare, ceea ce a insemnat o falsa autonomie locala.
Basescu a participat ieri la ultima sedinta a Consiliului General al Municipiului Bucuresti, in calitate de primar general. Fiind o situatie cu totul speciala, el a purtat esarfa de primar general, iar presedintele de sedinta, consilierul municipal Mioara Mantale, i-a inmanat, din partea colegilor sai, cheia orasului.
Primar la comuna, viitor ministru
Traian Basescu le-a spus consilierilor ca sufletul sau va ramane alaturi de cel de-al doilea mandat neterminat, in Bucuresti. "Aici se afla structura politica de decizie pentru ce s-a intamplat si se intampla in Bucuresti. Mandatul de primar general mi-a dat, in ultimii patru ani si jumatate, o experienta extraordinara. Cred ca n-ar trebui sa existe un ministru care sa nu fi fost inainte macar primar de comuna; este singura structura care face dintr-un politician un om care poate sa rezolve problemele oamenilor. Acest deziderat este blocat de multe ori de legislatie, si din acest motiv voi fi un presedinte pentru administratia locala. (...) Veti fi placut surprinsi de autonomia Bucurestiului, in primele luni ale anului 2005. Legea va va permite sa rezolvati prioritatile orasului. Va asigur ca nu veti fi lipsiti de resurse, pe care Bucurestiul le merita, si care ii va permite sa se modernizeze rapid", a precizat fostul edil-sef al Capitalei.
Fara politica in Primarie
El le-a recomandat consilierilor municipali - atat ai Aliantei, cat si din Opozitie - sa lucreze pentru bucuresteni. "Veti avea responsabilitatea, in primul rand, de a renunta la criterii politice. Decizia trebuie luata in primul rand pe prioritatile comunitatii, cele care sunt extrem de bine cunoscute de fiecare din membrii CGMB. Legea va va permite sa lucrati pe prioritatile comunitatii, nu pe prioritati politice, sa se pastreze echidistanta in privinta sectoarelor bucurestene, indiferent de culoarea politica a primarilor. In spatele unui primar care are o culoare politica sunt oameni; a nedreptati primarul inseamna a nedreptati oamenii. Este o datorie de onoare a majoritatii Consiliului General sa fie echidistant in repartizarile de fonduri la toate sectoarele bucurestene", a spus Basescu.
Fostul edil-sef nu i-a uitat nici pe cei din echipa sa din conducerea Primariei Capitalei - directori si sefi de departamente - si le-a cerut membrilor CGMB sa le mareasca salariile: "In spatele dumneavoastra, in spatele meu, au stat un Executiv format din oameni valorosi, oameni tineri, care trebuie respectati. Oameni la care, atunci, prin februarie, cand veti fi suficient de autonomi, va trebui sa va ganditi sa-i platiti altfel decat cu cei trei milioane de lei, care nu le ajung nici sa ajunga la serviciu. Dar totusi o fac zi de zi".
Autonomie "pe prioritatile comunitatii"
Presedintele ales a anuntat ca autonomia va fi luata "pe prioritatile comunitatii". "Va trebui sa facem din descentralizare si autonomie locala un principiu de viata. De ce sa se stabileasca la Bucuresti prioritatile pentru Arad sau pentru comuna Adancata? Guvernele nu au ce cauta in administratia locala. Nu exista nevoie mai mare pentru o comunitate decat sa-si stabileasca singura si prezentul, si viitorul. Atat timp cat un Guvern controleaza si decide in numele administratiei locale, riscul unor administratii mai putin progresiste este extrem de ridicat", a spus el. Traian Basescu a afirmat ca, dimpotriva, un guvern este cu atat mai puternic cu cat descentralizeaza mai mult. "Nici nu va puteti imagina cat de departe va duce descentralizarea si autonomia locala. Nu va puteti imagina pentru ca nu stiti, parte din dumneavoastra, ce am simtit eu atunci cand stiam foarte bine ce ii trebuie comunitatii si am aflat cu surprindere ca prioritatile unui Guvern sunt altele", a explicat Basescu.
Omul are nevoie sa se simta bine in orasul lui
Potrivit viitorului sef al statului, o administratie locala descentralizata si transformata intr-o administratie autonoma nu poate decat sa contribuie cu multa eficienta la procesul de integrare in Uniunea Europeana. "Acum traim sub impresia ca Romania functioneaza cu un singur motor de integrare si acesta ar fi Guvernul. Eu cred ca cel mai eficient proces de integrare al comunitatilor, a Romaniei in Uniunea Europeana, se poate face cu mii de motoare, iar acestea ar fi comunitatile locale, lasate la un nivel de autonomie care sa le permita sa manifeste. Sunt convins ca procesul de integrare va fi o mare reusita, daca vom descentraliza rapid si vom delega competenta si autonomie catre administratiile locale", a spus presedintele ales al Romaniei. In privinta Capitalei, fostul primar general a afirmat: "Bucurestiul - un oras ale carui standarde coincid cu cele europene - este deja o comunitate puternica, solida, care maine ar putea sa intre in UE. "Dar, inainte de a intra, e bine sa avem in vedere ca fiecare bucurestean are nevoie sa se simta bine in orasul lui".
Comunitati locale cu "alta poza"
In finalul discursului, Basescu le-a garantat fostilor sai "coechipieri" din conducerea Capitalei ca, in februarie 2005, vor avea "o cu totul alta poza" a comunitatii locale, si le-a promis ca va participa si pe viitor, dar in calitate de sef al statului, la multe sedinte ale Consiliului General. "In decursul acestei dupa-amieze, daca se va respecta Constitutia, voi fi validat presedinte al Romaniei. Cu permisunea dumneavoastra, domnilor consilieri, joi, la sedinta extraordinara, in care veti constata incompatibilitatea intre functia de presedinte si cea de primar general, o sa va vizitez voi veni sa mi se constate incompatibilitatea cu functia de primar general. Nu voi incalca atributiile constitutionale, dar va promit ca va voi vizita des", a incheiat Traian Basescu.
Consilierii PSD au votat cot la cot cu cei ai Aliantei
In sedinta de ieri au fost aprobate, in unanimitate, toate cele 12 proiecte de hotarare aflate pe ordinea de zi si propuse de Traian Basescu. Consilierii apartinand PSD, cei mai inversunati adversari ai primarului general in mandatul trecut si in cel de acum, au votat cot la cot cu membrii Aliantei D.A. din CGMB, si chiar s-au purtat curtenitor cu Basescu, "uitand" ca, timp de patru ani si jumatate, nu au contenit sa-l si sa-i blocheze proiectele. Cel mai inversunat adversar al edilului-sef, consilierul Doru Giugula, chiar a tinut, spre amuzamentul intregii asistente, sa aiba un discurs, in care a justificat ca "interventiile percutante" si "discutiile" cu primarul general au fost numai "pe linie politica", si nu "personale". El a anuntat ca PSD are "datoria" sa-si faca "curatenie in propria curte", dar i-a recomandat lui Traian Basescu sa fie "un presedinte al tuturor partidelor la Putere, dar si la Opozitie", si a incheiat, caragialean, parafrazand: "Opozitia a invins. Traiasca Opozitia!"
Magda SEVERIN 
A r h i v a
  Criza politica    132 comentarii
  Nastase, presedinte la Camera    6 comentarii
  Vacaroiu, sef la Senat    3 comentarii
  Traian Basescu a depus juramantul in fata Parlamentului    2 comentarii
  Iliescu, fara Dumnezeu    1 comentariu
  Ultimatumul maghiar    6 comentarii
  NOUA ALIANTA: PSD+PUR+PRM    6 comentarii
  PSD si PRM au vrut sa intarzie juramantul lui Basescu    1 comentariu
  PSD a vrut sa influenteze votul secret din Camera    2 comentarii
  Ce spun regulamentele    2 comentarii
  PUR s-a dat cu PSD    1 comentariu
  Vadim si-a obligat senatorii sa aleaga PSD    1 comentariu
  Scandal pentru secretul votului si la Senat    2 comentarii
  Vacaroiu a uitat sa jure pe Biblie    2 comentarii
  Mortii lui Iliescu    3 comentarii
  Asociatia "21 Decembrie" cere condamnarea criminalilor din 1989    
  Imnul de pe Universitate, inapoi    2 comentarii
  "Revolutia romana: marele bluf"    1 comentariu
  Martor ocular    
 Top afisari / comentarii 
 INELUL NIBELUNGILOR (177 afisari)
 Lansare de carte a scriitorului Sorin Cerin (152 afisari)
 Sanctiuni in cazul Tatulici-Molodetiu (90 afisari)
 Operatiunea "Masini pentru SRI" (87 afisari)
 Imnul de pe Universitate, inapoi (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01273 sec.