Ziua Logo
  Nr. 3203 de marti, 21 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Cultura
Scriitorii premiati de scriitori
Stefan Agopian (pentru romanul "Fric"), Radu Cosasu (pentru povestirile din "Armata mea de cavalerie", primul volum din "Supravietuirile" reeditate de Editura PRO), Dan C. Mihailescu (pentru volumul de critica "Bucuresti. Carte de bucati") si Domnica Drumea (pentru "Crize", debutul ei in poezie) sunt cativa dintre premiantii pe 2003, desemnati vineri de Asociatia Scriitorilor din Bucuresti (ASB).
Anul acesta, banii pentru cele mai bune aparitii literare ale lui 2003 nu au mai venit de la Guvern (prezenta lui Adrian Nastase la festivitatea de premiere nascuse multe critici dure la editia trecuta), ci de la un sponsor privat, Banca Romexterra, care le-a inmanat scriitorilor, pentru prima data in istoria uniunilor romanesti de creatie, cate un card bancar. L-au primit, pe langa cei de mai sus, Mircea M. Ionescu pentru "La Est de West" (premiul de dramaturgie "Iosif Naghiu"), Mihail Galatanu pentru "Mormantul meu se sapa singur" si Radu Sergiu Ruba pentru "Gratia-Dizgratia" (premiul de poezie), Mirel Brates pentru "Israel fara horoscop" (premiul de proza, alaturi de Agopian si Cosasu), Alex Stefanescu pentru "Ceva care seamana cu literatura" (critica, ex aequo cu Dan C. Mihailescu) - la primul premiu din cariera, si traducatorii Ion Acsan (pentru "Poeme mistice ale Antichitatii") si Nicolae Iliescu (pentru "Fara speranta" de Nadejna Mandelstam). "Am avut rezerve in privinta acestor premii, gandindu-ma la unele presiuni asupra juriului din cauza altercatiei pe care am avut-o cu Eugen Uricaru. Dar ce am crezut ca va face Eugen Uricaru nu a facut", a declarat Galatanu, in timp ce Radu Cosasu (multumind editurii pentru repunerea in drepturi a ciclului de "Supravietuiri" - din care au aparut deja "Ramasitele mic-burgheze", "Armata..." si "Logica") a facut un apel la reabilitarea vorbei - si, deci, a literaturii - in locul faptelor, iar Dan C. Mihailescu s-a declarat a fi la jumatatea drumului, intre premiul de debut primit acum 22 de ani si cel pentru Opera Omnia pe care se pregateste sa-l astepte peste alti 20. Pentru debut (categorie la care apartenenta la ASB nu e obligatorie) au fost premiati Lacramioara Berechet si Mircea Naidin pentru volumele de critica "Mircea Eliade, fictiunea initiatica in proza scurta", respectiv "Literatura Science Fiction", de Domnica Drumea si Denisa Mirena Piscu (aceasta din urma, pentru volumul de poezii "Pufos si mecanic").
Juriul - format din Gabriel Dimisianu (presedinte), Denisa Comanescu, Iolanda Malamen, Sebastian Ungureanu si Radu Lupan - a mai acordat in cadrul ceremoniei de la Casa Vernescu un premiu special pentru editii critice, volumelor "Opere" de Virgil Mazilescu, ingrijite de Alexandru Condeescu, si un premiu de excelenta, pentru poezie, lui Ion Cocora. (I.P.)
A r h i v a
  Piesa "Agnes of God" la Odeon    
  Festival al Egalitatii de Gen, la Sibiu    
  Premiile "Margareta Sterian"    
  Jurnalist in UE    
  "Cele mai frumoase 100 de poeme..."    
  Proiect pentru "invatarea tolerantei"    
  SECRETELE PSD la Editura ZIUA    
  Lansare de carte a scriitorului Sorin Cerin    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
  INELUL NIBELUNGILOR    
  "Angels in America" la HBO    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 INELUL NIBELUNGILOR (177 afisari)
 Lansare de carte a scriitorului Sorin Cerin (152 afisari)
 Sanctiuni in cazul Tatulici-Molodetiu (90 afisari)
 Operatiunea "Masini pentru SRI" (87 afisari)
 Imnul de pe Universitate, inapoi (43 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01021 sec.