Ziua Logo
  Nr. 3201 de sambata, 18 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Impreuna
Training de toleranta interetnica pentru jurnalisti
-- Votul etnic, in an electoral
"Reconcilierea - etnica sau nationala - este imposibila fara mass-media", a apreciat recent directorul interimar al Centrului Regional al Project on Ethnic Relations (PER), Adrian Severin (foto). El a facut aceasta apreciere in cadrul unei intalniri cu presa centrala si locala care a avut drept scop evaluarea programului "Training de toleranta interetnica pentru jurnalisti", organizat de PER si Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI). Proiectul s-a desfasurat in perioada mai-decembrie 2004 si a incercat, prin discutii pe diverse teme relevante pentru dialogul majoritate-minoritati, sa ofere o "alta abordare a relatiilor interetnice si a elementului etnic in presa". Participantii la aceasta discutie de evaluare au subliniat ca media trebuie sa aiba un rol important in explicarea unor probleme in continuare controversate in relatia minoritate-majoritate, iar tratatea acestora trebuie sa se faca analitic, la rece, evitand inflamarea climatului interetnic.
Programul mentionat a avut mai multe module si s-a desfasurat in mai multe locuri din tara. Dat fiind contextul electoral de anul acesta, nu putine dintre discutii s-au axat pe modalitatile in care media si actorii politici pot evita folosirea temelor nationaliste in relatarile, respectiv interventiile electorale.
Primul modul al programului s-a desfasurat la Targu Mures, pe 31 mai, si a avut ca tema "Organizatiile minoritatilor nationale si campania electorala pentru alegerile locale". Scopul principal, potrivit materialelor de prezentare PER-CJI, a fost de a stabili impreuna cu participantii - jurnalisti de diferite etnii din presa locala si centrala - cele mai bune practici pentru a asigura un acces egal candidatilor minoritatilor nationale la presa. Motivul a fost ca, de multe ori, membrii minoritatilor "isi aleg reprezentantii in necunostinta de cauza". Concluziile acestui curs au fost apoi aplicate la dezbaterea "Votul etnic in Romania: intre oportunism politic si drepturile minoritatilor", organizata la Bucuresti pe 21 iulie. Tot la Bucuresti s-a desfasurat si conferinta cu tema "Identitate nationala, etnica sau regionala?" moderata de istoricul Andrei Oisteanu. Ultima parte a programului a constat intr-o excursie in comunitati ale minoritatilor nationale, desfasurata in perioada 26-28 septembrie la Sfantu Gheorghe-Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc si Targu Mures. Scopul principal al excursiei a fost, in opinia organizatorilor, ca jurnalistii sa aiba ocazia de a vizita comunitati maghiare si rome din regiunea Harghita-Covasna-Mures si sa intalneasca experti in problematica minoritatilor si jurnalisti din presa locala de diferite nationalitati. De asemenea, s-a urmarit si lamurirea presupuselor si/sau realelor diferente intre maghiari, secui si ceangai.
PER si CJI intentioneaza continuarea unor programe cu asemenea problematica si anul viitor, pentru a contribui la aprofundarea bunelor practici in domeniul relatarilor mass-media despre minoritati.
Ana DINESCU 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
"Training de toleranta interetnica pentru jurnalisti"   de Scorilo
Director interimat de Severin.. Minoritatile ETNICE- problema explosiva si ultra-delicata in mainile unui MANIC DEPRESIV   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  O zi a minoritatilor    
  Conventia-Cadru pentru protectia minoritatilor nationale    
  "Cetatenie prin educatie"    
  Dezinteres fata de dubla cetatenie    1 comentariu
  Minoritatile in Parlament    
  "Sarbatoarea luminilor"    
  Conventiacadru in Kosovo    
  Lobby german    
  Polonia si-a adoptat o lege a minoritatilor    
  Presa minoritara fata in fata cu cititorii    
  Jurnalism scolar cu sprijinul DRI    
  "Antologia literaturii sarbe"    
  "Sanse egale pentru copiii romi"    
  Departamentul pentru Relatii Interetnice, la bilantul anual    
  "Romania - exemplu pozitiv de intelegere etnica in regiune"    
  Ghid de bune practici privind relatarea despre minoritati in presa romaneasca    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Aurel Decei, sau implicarea istoricului in spionaj (159 afisari)
 Labis, Sorescu, Nichita Stanescu (137 afisari)
 Bisericile rupestre din Romania (III) (91 afisari)
 diligenta cu luneta (65 afisari)
 Zsolt Bayer: sase unguri din zece sunt tradatori de natiune (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00952 sec.