Ziua Logo
  Nr. 3201 de sambata, 18 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Impreuna
Presa minoritara fata in fata cu cititorii
Minoritatile nationale din Romania au o serie de reviste si ziare, multe dintre ele bilingve. In majoritatea cazurilor, DRI le asigura partial sau complet finantarea.
De asemenea, unele minoritati au si edituri, care publica lucrari ale unor autori minoritari si nu numai. Unele pot fi citite si on-line. De cele mai multe ori, presa minoritara contine stiri si informatii despre viata de zi cu zi a minoritatilor, dar si fragmente ale unor lucrari de istorie si literatura a minoritatilor. In cele ce urmeaza va vom face scurte prezentari ale unor publicatii in limba minoritatilor.
Uniunea Polonezilor din Romania editeaza revista Polonius, color, care prezinta pe larg evenimente din viata polonezilor din Romania sau din intreaga lume, grupaje de fotografii, istorii din viata unor personalitati ale comunitatii, de ieri si de azi. Anul acesta, publicatia Uniunii Armenilor din Romania, ARARAT, ziar bilunar, a implinit 80 de ani de existenta, putand fi consultata si pe interent: www.araratonline.com. Comunitatea Italiana din Romania (www. comunitasitaliana.ro) publica revista Columna, cu aparitie lunara, cu articole in romana si/sau italiana. Multe dintre articole au ca tema si probleme legate de integrarea europeana, din perspectiva lectiilor invatate de la Italia, membru mai vechi al Uniunii.
Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania editeaza periodicul bilingv Zorile, color, format ziar, in care pot fi gasite si informatii despre sarbatorile religioase ale acestei comunitati. Tot a rusilor lipoveni este si Kitej Grad, care se adreseaza in special unui public interesat de literatura. Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania (FCER) publica Realitatea evreiasca, in care pot fi gasite pe larg informatii variate despre evenimentele evreilor din Romania, dar si ale diasporei, precum si activitatile desfasurate cu sprijinul unor prestigioase organizatii internationale, cum ar fi JOINT sau B'nai B'rith. Prietenul Albanezului este periodicul Asociatiei Ligii Albanezilor din Romania. Presa de limba germana este variata: Allgemeine Deutsche Zeitung (www.adz.ro), doar in germana sau Echo der Vortragsreihe, sunt doar doua dintre publicatii, cea din urma, o publicatie lunara a Asociatiei Germane din Resita. Dintre publicatiile romilor mentionam Asul de Trefla - publicatie trimestriala a Partidei Romilor. (A.D.)
A r h i v a
  O zi a minoritatilor    
  Conventia-Cadru pentru protectia minoritatilor nationale    
  "Cetatenie prin educatie"    
  Dezinteres fata de dubla cetatenie    1 comentariu
  Minoritatile in Parlament    
  "Sarbatoarea luminilor"    
  Conventiacadru in Kosovo    
  Lobby german    
  Polonia si-a adoptat o lege a minoritatilor    
  Jurnalism scolar cu sprijinul DRI    
  "Antologia literaturii sarbe"    
  "Sanse egale pentru copiii romi"    
  Departamentul pentru Relatii Interetnice, la bilantul anual    
  "Romania - exemplu pozitiv de intelegere etnica in regiune"    
  Training de toleranta interetnica pentru jurnalisti    2 comentarii
  Ghid de bune practici privind relatarea despre minoritati in presa romaneasca    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Aurel Decei, sau implicarea istoricului in spionaj (159 afisari)
 Labis, Sorescu, Nichita Stanescu (137 afisari)
 Bisericile rupestre din Romania (III) (91 afisari)
 diligenta cu luneta (65 afisari)
 Zsolt Bayer: sase unguri din zece sunt tradatori de natiune (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01141 sec.