Ziua Logo
  Nr. 3201 de sambata, 18 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Unda verde pentru Romania in UE
-- Basescu a trecut la munca la Bruxelles, lasandu-i deoparte pe Iliescu, Nastase si Geoana
Liderii Uniunii Europene au propus ieri semnarea Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria in aprilie 2005, informeaza Rompres. Aceasta decizie a fost luata cu ocazia unei reuniuni a ministrilor de Externe din statele membre ale Uniunii, potrivit proiectului de concluzii al Consiliului European de iarna, in desfasurare la Bruxelles.
Presedintele ales al Romaniei, Traian Basescu, a declarat ieri seara la Bruxelles in timpul unei conferinte de presa ca "ma angajez sa realizez ceea ce s-a negociat pentru integrarea europeana a Romaniei". La conferinta de presa au mai fost prezenti si presedintele in exercitiu Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase. Presedintele ales Traian Basescu a precizat ca nu va fi redeschis nici unul din capitolele de negociere - "nu mai redeschidem nimic, acum s-a batut in cuie ceea ce a fost negociat", a declarat oficialul roman. Traian Basescu a mai multumit celor care au facut posibila inchiderea negocieirlor de aderare, declarand ca este gata sa se foloseasca de specialistii actualei guvernari in integrarea europeana. Traian Basescu a parasit destul de repede conferinta de presa afirmand ca mai are cateva intalniri pe agenda de lucru, lasandu-i astfel deoparte pe Iliescu, Nastase si Geoana. De altfel, Basescu a anuntat ca va pleca spre tara asa cum a venit: separat de fosta putere.
Inca presedintele Ion Iliescu a apreciat ca stabilirea unei date pentru semnarea tratatului de aderare al Romaniei reprezinta "un moment istoric" si ca aceasta decizie a Consiliului European reprezinta o recunoastere "a transformarilor democratice din Romania". Premierul Adrian Nastase a tinut sa sublinieze ca hotararea de ieri a Consiliului European reprezinta "o zi esentiala pentru istoria Romaniei".
Programul viitoarei presedintii semestriale luxemburgheze a UE prevede o intalnire ministeriala a statelor membre in zilele de 15-16 aprilie 2005, atunci cand cel mai probabil va avea loc semnarea tratatului de aderare. Potrivit proiectului de concluzii al summitului, Romania si Bulgaria, care aspira sa adere deplin la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007, sunt invitate de liderii europeni sa-si continue cu perseverenta pregatirile de aderare la Uniune. Semnarea Tratatului de aderare cu Romania si Bulgaria va trebui precedata de aprobarea Parlamentului European.
Atat Romania, cat si Bulgaria au acceptat clauze de salvgardare pentru cazul in care nu-si indeplinesc angajamentele asumate pana la data aderarii, aceasta data putand fi amanata pana in 2008. Clauza de salvgardare pentru Romania este cea mai dura care a fost impusa vreodata unui stat candidat, amanarea aderarii putand fi realizata cu acordul a doar doua treimi din statele membre, pe cand aderarea Bulgariei poate fi amanata doar cu unanimitatea statelor membre.
Romania va trebui sa raporteze din sase in sase luni
Cu ocazia inchiderii negocierilor de aderare, Romaniei i-au fost impuse 11 angajamente in domeniul Justitiei si Concurentei. Astfel, Romania trebuie sa intareasca sensibil performanta Consiliului Concurentei si sa prezinte un nou plan de restructurare a industriei siderurgice. Subventiile maxime pentru sectorul siderurgic nu pot depasi 51 de miliarde de lei, iar de la sfarsitul acestui an in acest sector nu se mai pot acorda subventii pentru restructurare. Productia de laminate de otel va trebui redusa cu 2 milioane de tone pe an, cu inchiderea unor capacitati. In domeniul siderurgic, Romania va trebui sa raporteze la Comisia Europeana o data la sase luni, incepand cu 15 martie 2005, pana la 15 martie 2009, fiind de asemenea supusa unor evaluari anuale independente. Orice ajutoare de stat acordate din septembrie anul acesta si care vor fi considerate ilegale de UE va trebui sa fie rambursate dupa aderare. Avantajele fiscale pentru zonele libere si defavorizate vor putea continua esalonat pana cel mai tarziu in 2010, dar pentru unele regiuni precum Valea Jiului ele vor inceta deja de la sfarsitul lui 2008. La capitolul "Justitie si afaceri interne" Romania se angajeaza de asemenea sa dea toate informatiile privind contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor, dar si sa accelereze procesul de modernizare a granitelor. Pana la sfarsitul anului viitor, Comisia Europeana va urmari de asemenea functionarea Parchetului National Anticoruptie si revizuirea Codului de Procedura Penala, pentru ca dosarele de coruptie sa fie tratate mai rapid si mai transparent, precum si reducerea numarului diverselor organisme care se ocupa cu lupta impotriva coruptiei. Reforma justitiei si masurile impotriva crimei organizate vor fi alte puncte care vor fi supuse monitorizarii.
George DAMIAN 
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
unda verde a fost esentiala   de manixazi
Basescu-   de cosor ion
Conditiile tratate de PSD sunt mizerabile, dar capitolele fiind incheiate   de ionion
trupa asta de roshii   de crux
Romania nu are sa subventioneze otzelul.....   de traktorist
Unda rosie pentru Basescu   de Tyranosaurusrex
A r h i v a
  ZIUA premiata pentru campaniile Delta si Tiraspol    1 comentariu
  Basescu trebuie sa includa si Bruxelles-ul in planurile de politica externa    2 comentarii
  Organizatiile de presa dezbat viitorul media romanesti Conventia de la Cheia    
  Papa: Terorismul infricoseaza viitorul    2 comentarii
  Zsolt Bayer: sase unguri din zece sunt tradatori de natiune    1 comentariu
  Intifada fara sfarsit    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Aurel Decei, sau implicarea istoricului in spionaj (159 afisari)
 Labis, Sorescu, Nichita Stanescu (137 afisari)
 Bisericile rupestre din Romania (III) (91 afisari)
 diligenta cu luneta (65 afisari)
 Zsolt Bayer: sase unguri din zece sunt tradatori de natiune (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01150 sec.