Ziua Logo
  Nr. 3201 de sambata, 18 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Filmul orelor de libertate
Joi
Ora 15.45. Fane Spoitoru, finul lui Miron Cozma, soseste la Penitenciarul Rahova. Gardienii fac exceptie de la regula si ii permit acestuia sa-si parcheze masina, un Jeep BMW X5, cu numarul de inmatriculare B-44-CSJ, exact in fata intrarii vizitatorilor. Spoitoru face cateva declaratii scurte, in timp ce-si asteapta nasul. Intrebat de jurnalisti daca considera decizia de gratiere un act de mila, Fane Spoitoru, raspunde, vizibil enervat: "Ce mila, domne. Ce mila. E un act de dreptate", a spus celebrul interlop, dupa care s-a urcat in masina, refuzand orice dialog.
Ora 16.30. Miron Cozma iese din puscaria Rahova. Fara sa faca vreo declaratie, se urca in masina finului sau, in care se mai afla sotia acestuia si o garda de corp. Jeep-ul demareaza in tromba indreptandu-se catre aeroportul Baneasa. Masina a fost incadrata de altele doua, un taxi si un Mercedes, ai caror soferi au incercat sa tina la distanta, cu orice pret, masinile ziaristilor care-i urmareau. La nici 20 de minute dupa ce a parasit puscaria, Cozma a savarsit prima infractiune. Cu toate ca avea interdictie sa intre in Capitala, el a traversat Bucurestiul. Politistii nu au stiut sau s-au facut ca nu stiu ca unul dintre cei mai periculosi oameni din Romania comite o noua ilegalitate. Dupa ce a traversat tot Bucurestiul, Spoitoru si Cozma au ajuns la aeroport. Aici, Cozma a asteptat pana cand sotia lui Fane Spoitoru si barbatul care i-a insotit in masina au cumparat un bilet de avion, pentru o cursa spre Timisoara, cu plecare la ora 18.20. Pana la plecarea avionului, el a stat in salonul oficial al aeroportului, insotit de sotii Titisor si de garda lor de corp.
In jurul orei 18.20, cei patru au parasit salonul oficial. Fane Spoitoru, sotia lui si garda lor de corp au plecat din aeroport cu aceeasi masina cu care au venit, iar Cozma s-a urcat in avion cu destinatia Timisoara.
Ora 19.15. Avionul in care se afla Cozma aterizeaza la Timisoara, acesta fiind asteptat de un important om de afaceri din zona si de fiul sau. Cozma a declarat ca s-a simtit liber in inchisoare si nu stie daca poporul roman a avut vreo satisfactie din faptul ca el a stat inchis. "E greu sa traiesti intr-o tara in care lucrurile nu sunt intelese si oamenii nu sunt intelesi si traim cu senzatia ca suntem liberi. Am fost liber in puscarie, nu stiu daca dumneavoastra ati fost liberi afara...", a declarat el presei. Cozma s-a declarat dispus sa vorbeasca despre experienta prin care a trecut pentru ca "sunt foarte multe lucruri de lamurit". Invocand faptul ca "traim in capitalism", el a spus ca jurnalistii care vor dori sa-i ia interviuri vor trebui sa liciteze. "Sa liciteze cu mine. Primul interviu va costa si voi explica in el tot ceea ce a facut Miron Cozma", a spus fostul lider al minerilor din Valea Jiului. Tot pe aeroport a mai declarat ca nu stie daca romanii traiesc mai bine dupa cei sapte ani pe care el i-a petrecut in inchisoare. "Daca este asa, inseamna ca n-am facut inchisoare degeaba", refuzand sa comenteze decizia presedintelui Ion Iliescu de a-l gratia in ultima zi a mandatului sau. Intrebat in ce directie se indreapta, Miron Cozma a raspuns: "Am familie la Timisoara".
Ora 19.40. Infractorul pleaca de la Aeroportul Timisoara si se indreapta catre periferia orasului. Douazeci de minute mai tarziu, intra in vila fiului sau situata pe strada Ursani.
Vineri
Ora 12.30. Apar primele informatii neoficiale potrivit carora Ion Iliescu intentioneaza sa revoce decizia de gratiere. Ora 12.50. Purtatorul de cuvant al lui Iliescu, Corina Cretu, face o declaratie prin care confirma zvonurile. "Presedintele in exercitiu Ion Iliescu a decis, in urma consultarilor cu premierul Adrian Nastase, revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma si a inca 44 de persoane", a spus Corina Cretu de la Bruxelles.
Ora 13.30. Cozma iese din casa, se urca intr-un Matiz, impreuna cu fiul sau si o femeie si pleaca intr-o directie necunoscuta. Pe drum, masina in care se afla este blocata de doua echipaje ale Politiei. Politistii il scot din masina si ii cer sa-i insoteasca. Cozma vocifereaza, este nemultumit. "Va rog sa va legitimati! Care e problema, nu am voie sa circul in Romania?", le-a spus el. Patru politisti il apuca de brate si il baga in duba. "Va explicam noi mai tarziu care e problema. Acum va rugam sa veniti cu noi", i-au spus acestora lui Cozma.
Ora 14.00. Purtatorul de cuvant al IPJ Timis ne declara ca Miron Cozma a fost invitat la sediul Politiei pentru a se face verificari cu privire la persoana sa, pentru ca nu avea buletinul la el. Doua minute mai tarziu, acesta spune ca fostul lider sindical nu mai este dus la sediul IPJ, fiind transportat direct la penitenciarul Timisoara. Intrebat despre ce acte este vorba, ne spune sa revenim peste o ora.
Ora 14.20. Cozma ajunge la puscaria din Timisoara. Seful penitenciarului refuza sa-l primeasca, spunandu-le politistilor sa le arate un act. Acestia ridica din umeri, il urca in masina si il transporta la sediul IPJ.
Ora 15.30. Fratele lui Miron Cozma ajunge la sediul IJP Timis, unde fostul lider al minerilor este informat in legatura cu procedurile care urmeaza sa se aplice in cazul sau. Tiberiu Cozma s-a declarat revoltat de prinderea fratelui sau de catre politisti, afirmand ca acesta este victima unui abuz. El a spus ca va cere interventia ambasadelor straine in acest caz.
Ora 17.25. Miron Cozma este in continuare tinut la sediul IPJ Timis. Purtatorul de cuvant al IPJ Timis, Dumitru Pavel declara ca documentele pe baza carora Miron Cozma poate fi dus la penitenciar au ajuns la Timisoara. El a spus ca IJP Timis a primit de la Bucuresti "documentele oficiale" pe baza carora fostul lider al minerilor poate fi transferat de la sediul Politiei la Penitenciarul Timisoara, insa nu a oferit detalii legate de aceste acte. Reactia purtatorului de cuvant a venit dupa ce fratele lui Miron Cozma, Tiberiu Cozma, a iesit din sediul IJP Timis si a declarat ca, in cazul in care actele de retinere nu vor ajunge la Timisoara intr-o jumatate de ora, Miron Cozma va fi liber sa plece.
Ora 18.00. Politistii timisoreni incearca o diversiune. Ei anunta ca Miron Cozma va fi dus la penitenciarul Timisoara, insa este urcat in avion, sub escorta, cu destinatia Bucuresti.
In jurul orei 19.30, Miron Cozma soseste pe Aeroportul Baneasa. Este preluat de mai multe masini ale trupelor speciale si dus la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru audieri.
Bogdan GALCA 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Tanatul domn Mironius Cosmius a gresit azimutul!   de Marin Marian Gheorghe
A r h i v a
  Razboi in PSD    80 comentarii
  Tanasescu a fost batut de mineri pe 13-15 iunie    6 comentarii
  Victor Ponta se delimiteaza de Tanasescu    3 comentarii
  "Poate exista si a treia varianta"    2 comentarii
  Am fost un partener corect    
  Presedintele s-a transformat intr-o povara    1 comentariu
  Partidul va actiona unitar    
  "Europa Libera" returneaza medaliile    3 comentarii
  Eugen Mihaescu a cerut invalidarea mandatului de senator al lui Iliescu    2 comentarii
  Iliescu a avut o datorie de platit    1 comentariu
  PSD are nevoie de un alt lider    1 comentariu
  Cozma, din nou intemnitat    1 comentariu
  Nastase cere clementa pentru minciuna    3 comentarii
  Iliescu s-a consultat cu Nastase inaintea gratierii    
  Vadim, bulversat de revocarea decretului    3 comentarii
  PUR s-a intors impotriva lui Iliescu    3 comentarii
  Reactiile clasei politice si ale societatii civile    
  Cozma avea mandat de la Parchetul Inaltei Curti    2 comentarii
  Pozitia e corecta    
  Arestatul a ajuns la Parchet    
  "Revocarea nu este reglementata de lege"    
  Reincarcerarea e in mana Judecatoriei Sectorului 5    
  Ce a facut Cozma la Timisoara    1 comentariu
  Actiunile lui Iliescu i-au zapacit pe europeni    4 comentarii
  Revocarea gratierii lui Cozma nu e reglementata prin lege    
  Iliescu: "Am vazut cum au rabufnit niste instincte"    3 comentarii
  Ambasadorii Germaniei si Frantei i-au omagiat pe eroii Timisoarei    
  Miron Cozma a impins UDMR si PUR in bratele Aliantei    1 comentariu
  Israelul la ZIUA    11 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Aurel Decei, sau implicarea istoricului in spionaj (159 afisari)
 Labis, Sorescu, Nichita Stanescu (137 afisari)
 Bisericile rupestre din Romania (III) (91 afisari)
 diligenta cu luneta (65 afisari)
 Zsolt Bayer: sase unguri din zece sunt tradatori de natiune (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01791 sec.