Ziua Logo
  Nr. 3201 de sambata, 18 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Seful IPJ Brasov protejat de Toma Zaharia
-- Chestorul Mircea Bucur controleaza lumea interlopa a Brasovului * Aratat cu degetul de presa pentru averea acumulata si pentru dosarele marilor mafioti tinute la sertar, Bucur a reusit sa promoveze in grad si functie, gratie sustinerii secretarului de stat Toma Zaharia * Fiul lui Mircea Bucur a fost asociat intr-o firma a vestitului Dan Tartaga, prin care s-a facut trafic cu frigidere
Chestorul Mircea Bucur, comandantul Inspectoratului Politiei Judetene Brasov, este un personaj mai mult decat dubios din mediile politienesti. Implicat in numeroase scandaluri publice de-a lungul ultimilor ani, chestorul Bucur a reusit sa se mentina in functie si chiar sa promoveze, datorita relatiilor apropiate pe care le are cu secretarul de stat din Ministerul Afacerilor si Internelor, Toma Zaharia.
Multi ofiteri de politie sunt siderati de faptul ca Mircea Bucur in loc sa fie de mult schimbat pentru scandalurile provocate, a fost cocotat in ierarhie, de la gradul de colonel si functia de comandant al Politiei Municipiului Brasov, la gradul de general (chestor) si comandant al IPJ Brasov.
Mircea Bucur a intrat in vizorul presei centrale si locale inca de la sfarsitul anilor '90, cand s-a publicat pe pagini intregi faptul ca fiul acestuia, Cosmin Mircea Bucur, era asociat in firma SC "90 Com Impex" SRL a vestitului afacerist Dan Tartaga, firma prin care mafia PDSR-ista de atunci derula o adevarata contrabanda cu frigidere, achizitionate preferential de la intreprinderea ARCTIC din Gaesti - Dambovita. Iata ce a scris presa vremii despre acest episod: "Exportul de frigidere pe care Tartaga il face in Bulgaria impreuna cu fiul colonelului Mircea Bucur, de cand au constituit SC "90 Com Impex" SRL este o alta afacere necurata dupa cum arata schema de lucru: se incarca frigidere in camioane, se fac declaratiile de export, dupa care frigiderele se intorc in tara imediat, ca importuri, fiind scutite de taxe, acestea fiind produse autohtone de Gaesti. Actele de import se faceau pe o firma fictiva din Luxemburg in acest fel inapoindu-i-se TVA-ul lui Tartaga pe motiv ca a facut export". De afacerile cu frigidere a fost legat si numele lui Traian Novolan (fostul director al firmei ARCTIC si lider al PSD Dambovita), care la un moment dat a si fost arestat de Parchetul General. In anul 2001, fiul lui Mircea Bucur a fost anchetat alaturi de Dan Tartaga pentru deturnare de fonduri, dosarul fiind inmormantat ulterior.
Vinovat, dar niciodata sanctionat
In 2001, politistii lui Bucur l-au snopit in bataie, cu bocanci in gura, "din greseala", pe italianul Massimo Lucarini, pe care, chipurile, l-ar fi confundat cu un urmarit general. Sub presiunea opiniei publice, Mircea Bucur si-a asumat vina, inclusiv faptul ca ar merita sa fie sanctionat. In final, nu a mai fost sanctionat, pilele sale din MI, dovedindu-se mai mult decat eficiente.
Tot in 2001 a izbucnit un alt scandal, legat de violarea unui baietel de 13 ani, cand pedofilul englez Mason Neal Geoffrey a fost filmat de lucratorii Politiei in timp ce facea sex cu un copil al strazii. Politistii care au realizat "flagrantul" nu au intervenit decat dupa ce pedofilul a violat victima, chipurile pentru a avea astfel "proba irefutabila". Strans cu usa de ziaristi, Bucur, colonel pe atunci, a declarat ca a fost "o metoda specifica". Asa intelegea Mircea Bucur sa intinda "capcane" infractorilor. Cazul a scandalizat opinia publica, iar presa a facut mare tam-tam pe marginea "metodelor specifice", insa Mircea Bucur a scapat neatins si de aceasta data, gratie relatiilor sale la varful Internelor, care l-au propus pentru avansarea la gradul de general.
Curat si sarac
In anul 2003, Mircea Bucur a intrat din nou in vizorul presei, in timpul campaniei legate de vilele de miliarde ale politistilor construite din "salariile de bugetari", cand oamenii legii au inceput sa inventeze ca au primit bani si mosteniri de la rude si prieteni din strainatate, pentru a nu intra sub incidenta legii ilicitului. Bucur a fost si el incadrat la capitolul "sefi de inspectorate", chiar in capul listei, pe lista averilor sale figurand un teren intravilan cu o suprafata de 13.250 de metri patrati, o casa de vacanta si un apartament, ambele fara valoare declarata, un VW Passat nou-nout si conturi ce depasesc 10.000 de euro.
Bucur - aliatul cutitarilor din Brasov
Poate cea mai scandaloasa poveste pentru care Bucur a fost incriminat de opinia publica a fost razboiul armat de acum cativa ani, dintre taberele de "recuperatori", "bisnitari", "valutisti" si "protectori" din Brasov, care au iesit cu sabii, cutite, bate si lanturi in strada, intr-o incaierare de pomina pentru impartirea zonelor de influenta din oras, terorizand populatia.
In loc sa-si faca datoria si sa-i aresteze imediat pe toti purtatorii de arme albe, cu ajutorul fortelor de interventie, pe care le mobilizeaza in bloc pentru orice nenorocit de evadat sau urmarit general, Mircea Bucur s-a dus la "negocieri" cu capii lumii interlope pentru stingerea conflictului, pe motiv ca a vrut sa "evite un carnagiu". Numai o prietenie ascunsa cu capii lumii interlope putea sa determine un sef de politie judeteana sa adopte o astfel de "impaciuire", cu infractori sadea, care atentau la siguranta si ordinea publica si care trebuiau incatusati fara discutii. De altfel, Mircea Bucur si-a manifestat afinitatile nu numai fata de "interlopi", ci si fata de afaceristii judetului, dosarele lui Tartaga, ale revolutionarului-bataus Dorin Lazar Maior (care a tepuit BANCOREX-ul cu 1,6 milioane de marci) si ale altora fiind tinute la "naftalina". Mircea Bucur a beneficiat din plin si de "cumetria" Parchetului, fiind finul fostului procuror general al Parchetului Curtii de Apel Brasov, Nicolae Vasilescu (cel cu scandalul cu Rolex-ul de 15.000 de dolari), care nu s-a sfiit sa-l laude la greu pe Bucur pentru "diplomatia" prin care a domolit bandele de infractori inarmate cu sabii din Brasov. (L.I.)
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
"Administratia si internele" : un afront adus poporului roman !   de Marius Adrian Porojnicu
A r h i v a
  Watergate militar romanesc    3 comentarii
  AVAS obligata la plata in cazul FNI    
  Ucisa de fiu cu paharul    1 comentariu
  Radu Mazare a castigat la CEDO    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Enigma Aurel Decei, sau implicarea istoricului in spionaj (159 afisari)
 Labis, Sorescu, Nichita Stanescu (137 afisari)
 Bisericile rupestre din Romania (III) (91 afisari)
 diligenta cu luneta (65 afisari)
 Zsolt Bayer: sase unguri din zece sunt tradatori de natiune (55 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01036 sec.