Ziua Logo
  Nr. 3200 de vineri, 17 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Scenarii la zi
Finala se joaca nu la Bucuresti, ci la Bruxelles
Sorin ROSCA STANESCU 
Motto: Inainte de a deveni istorie si chiar de a se intampla, multe evenimente majore sunt pregatite in laborator
Traian Basescu, Ion Iliescu, Adrian Nastase, Calin Popescu Tariceanu si ceilalti principali actori politici isi arata muschii in continuare. Aparent, disputa este una singura: cine aduce in propria tabara UDMR si PUR, pentru a forma o majoritate? Dar, Basescu, in calitate de sef al statului, are atu-ul. Cel pe care, cu cateva zile inaintea alegerilor, l-am explicat in ziarul ZIUA si l-am prezentat in interventiile mele televizate. Si anume, posibilitatea de a nominaliza un viitor premier, fara a tine cont de scorul alegerilor parlamentare. Unde mai pui ca Basescu a lansat un argument suplimentar, respectiv ca PSD e pe locul doi, avand cu un mandat mai putin decat Alianta DA. Si socoteala e corecta. Spre deosebire de Alianta, care, fie ca se indreapta, fie ca nu se indreapta catre o fuziune, si-a propus, prin intelegerile parafate, sa construiasca un guvern - deci functioneaza in continuare ca o echipa - Uniunea PSD+PUR nu a existat decat pana in ziua alegerilor. Nici un protocol incheiat intre cele doua partide, pana in acest moment, nu le impune sa stea impreuna. Aceeasi situatie si in ceea ce priveste UDMR. Desi Adrian Nastase, secondat de Viorel Hrebenciuc, s-a grabit sa anunte o formula de guvern care ar fi putut intruni majoritatea, iata ca Alianta DA, prin pozitia noului presedinte al Romaniei, este favorizata. Dar, situatia continua sa stea intr-un echilibru precar. De aceea, fiecare isi permite sa pluseze. Argumentele utilizate de Alianta si de PSD sunt pe cat de interesante, pe atat de rationale, daca faci efortul de a te plasa mental in tabara respectiva. Ce se va intampla, totusi, in urmatoarele zile?
Conform unui calendar dictat de prevederile Constitutiei, vremea formarii adevarate a guvernului inca nu a sosit. Pana cand nu va depune juramantul in fata Parlamentului, presedintele nu poate, in mod oficial, angaja consultari. In schimb, poate sa-i sperie pe toti cu anticipatele. Si sa-i garanteze lui Tariceanu ca se tine de cuvant. Intre timp, insa, are loc un eveniment extrem de important la Bruxelles, unde Consiliul European stabileste data pentru semnarea tratatelor de aderare cu Romania si Bulgaria. Probabil va fi in luna mai 2005. Asa cum se prezinta lucrurile, numai izbucnirea unei crize politice majore in Romania poate sa ne impiedice sa ne indeplinim cele 11 angajamente privind Justitia si Concurenta, pe care Guvernul Nastase le-a dat pentru incheierea tehnica a negocierilor.
La Bruxelles, insa, se mai poate intampla si altceva. Si chiar si in aeronava prezidentiala, unde Iliescu si Basescu vor avea, in cazul in care vor face drumul impreuna, posibilitatea sa combata. Atat la dus, cat si la intors. Intervenind in disputa pentru formarea unui viitor guvern, Ion Iliescu a sugerat o formula apropiata, daca nu cumva chiar identica cu cea prezentata pentru prima data de ziarul ZIUA. Si anume, ca s-ar putea realiza o coabitare intre principalii actori, Alianta DA si PSD, cu un prim-ministru tehnocrat, agreat de ambele parti si cu membri ai Cabinetului reprezentand, intr-un mod relativ egal, ambele formatiuni. Si care ar trebui, in nuantarea lui Iliescu, sa faca parte din linia a doua, fiind persoane in afara oricaror banuieli legate de coruptie. Ce l-ar impiedica oare pe Iliescu sa incerce sa-si foloseasca intreaga forta de persuasiune si abilitatile sale de om politic pentru a-l convinge pe Basescu? La dus. Si, la inapoierea spre casa, in aceeasi aeronava, in functie de mesajele transmise de oficialii Uniunii Europene, acest demers ar putea deveni mai insistent. Dar, care ar putea fi pozitia reprezentantilor statelor unite ale Europei?
Sa nu fim naivi. Sa nu lasam ca nebunia alegerilor prezidentiale, cu deznodamantul ei spectaculos, sa ne intunece mintile. In timpul campaniei si chiar in ziua care a urmat victoriei lui Basescu, acesta a lansat doua mesaje tulburatoare. Care au starnit frisoane in UE. Primul se refera la posibilitatea redeschiderii unora dintre capitolele negociate, intr-o tentativa de a stabili pentru Romania conditii mai bune, legate de aderare. Numai ca, acum, Romania e in contratimp. Redeschiderea unor capitole ar putea deveni catastrofala. Si orice intarziere in actul de aderare ne poate fi fatala, pentru ca nu se stie cat timp vom mai putea beneficia de o conjunctura geopolitica favorabila. Dar si ideea unei axe politice Washington-Londra-Bucuresti a avut efect. E clar ca nu asa ceva dorea sa auda UE de la Bucuresti. Jucand cartea aderarii, UE va investi eforturi si bani in aceasta tara. Si vrea sa aiba aici un partener. Si un guvern puternic. Si stabilitate. De aceea, nu este exclus sa descoperim, dupa invalidarea primului guvern Tariceanu, ca Basescu, constrans, devine, la randul sau, partizanul unui executiv de larga coalitie.
 Comentarii: 35 Afiseaza toate comentariile  
Axa politica Washington - Londra - Bucuresti   de roy
shadow - second time to send it!!!! - si am alte treburi de facut!   de !!!!
Guvern minoritar PNL-PD   de Tudor Vlad
pt Marius Adrian   de ionion
Varza de Bruxelles   de Tudor Vlad
Basescu anti-european ???   de S
SaRS , lasa-te !   de trinity
nici pac...si rata nu cade   de romulanu
Care finala ?   de re_creatie
iar pe langa   de George-Felix
Ce-i cu limbajul asta de gura de canal?!   de Olive
Megalomania, salveaza Romania!   de RazvanM
Cu ce este mai rau CVT decat Ion Iliescu, domnilor?   de exupery
Dl SRS nu este nici naiv si nici un strateg ...   de Rocky
Se intrevede un guvern PSD+PUR+PRM cu Miron Cosma prim ministru   de dacman
Finala se joaca tot la Bucuresti   de Tudor Vlad
Nu credeti ca am facut in Europa prea multe compromisuri pentru bolsevici ?   de ionion
logica ilogica   de cosor ion
NIci de aceasta data,nu ai nimerit-o...   de pcr-istu
SOLUTIA NECESARA : BASESCU !   de Marius Adrian Porojnicu
mediatorul s-a dus la culcare   de !!!!
Analist de trei parale   de bursucu
Aiurea.....   de Roxana
DANE DE CE INSISTA ATAT SRS PE COABITARE ?   de SHREK
ce-i ala priministru "tehnocrat"?   de !!!!
ma intreb jocul cui face puta asta de a scris articolul   de mikez75
Bai Domnule stanescu bati campii cu graftie   de Dragu
SRS   de cosor ion
Regruparea social-democratilor: o imposibilitate?   de Ion Temp
???!!!???   de adlisita
sorin rosca stanescu = cristian tudor popescu   de data
Ba nu nene SRS-ule, finala s-a jucat deja.... pe 12 Dec a.c. !!!   de motanul incaltat
coabitare   de ivan naica
eu cred ca naivi sunt aia care baga DA in groapa si cu asta toata sandramaua daca ii preseaza sa coabiteze.   de dan toader
Analistul lui peste prajit   de Sobru
A r h i v a
  Cine poate mai mult, poate si mai putin    7 comentarii
  Pe sine nu se poate gratia    9 comentarii
  Miracolul alegerilor    13 comentarii
  Povestea lui Basescu    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
  Guvernul in doi timpi. A doua varianta    2004-12-16
  Guvernul in doi timpi. Prima varianta    2004-12-15
  Guvern de trei parale sau de larga uniune nationala?    2004-12-14
  Greselile Aliantei DA    2004-12-13
  Ochi pentru ochi si american pentru roman?    2004-12-11
 Top afisari / comentarii 
 Cozma, preluat de finul Fane Spoitoru (62 afisari)
 Cantecul de lebada al "cucuvelei" (47 afisari)
 Povestea lui Basescu (38 afisari)
 Reactia Romaniei (35 afisari)
 Goma il acuza pe Iliescu de tradare de patrie (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.37995 sec.