Ziua Logo
  Nr. 3198 de miercuri, 15 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Secretele Sfinxului
De generatii, arheologii din intreaga lume au incercat sa rezolve misterul Sfinxului din Egipt, relateaza The Telegraph. Identitatea conducatorului care a comandat constructia Sfinxului, acum circa 4500 de ani, s-a pierdut in negura timpului. Sfinxul are corpul unui leu si capul unui rege sau zeu. Corpul are o lungime de 73 de metri si o inaltime de 20 de metri. Numai labele au o lungime de 17 metri, iar partea din spate are 52 de metri. In trecut, statuia a fost pictata cu rosu pe fata si pe corp, iar capul era vopsit galben cu dungi albastre.
Acum, dupa 20 de examinari ale diverselor dovezi istorice existente si in urma altor descoperiri, Vassil Dobrev, un egiptolog francez, afirma ca cea mai mare statuie de pe Pamant, facuta dintr-o singura bucata de piatra, este opera unui faraon uitat.
Cea mai populara teorie care explica originile Sfinxului este ca a fost construit la ordinul lui Kefren, faraon a carui piramida este construita in spatele statuii.
Totusi, dr. Dobrev este de parere ca Sfinxul a fost creat de catre Djedefre, fratele vitreg al lui Kefren, fiu al lui Keops, creatorul Marii piramide.
Dobrev a declarat ca "este incredibil. Sfinxul este cea mai importanta imagine din Egipt, si totusi nu putem spune cu certitudine cine a construit-o. Acum este prima data cand s-a emis o astfel de teorie, si anume ca Sfinxul a fost de fapt construit dupa moartea lui Keops, de catre fiul sau, Djedefre, care l-a urmat la tron". Kefren, care a construit cea de-a doua piramida de la Giza, si care a condus intre anii 2558 - 2532 i.H., a fost creditat ca fiind cel care a creat Sfinxul. Pe o placa de piatra, este inscriptionata povestea unui print tanar, care a visat intr-o noapte ca Sfinxul i-a promis ca il va face rege daca ii va curata labele de nisip. El a construit, de asemenea, ambele piramide din spatele Sfinxului si cele doua temple din fata acestuia. In orice caz, dr. Dobrev a sesizat ca drumul care leaga piramida lui Kefren de temple a fost construit in jurul Sfinxului - ceea ce inseamna ca acesta exista inaintea lor.
Dobrev mai sustine ca Sfinxul a fost creat de Djedefre, in memoria tatalui sau, Keops, pe care l-a identificat cu zeul Soarelui, Ra. De asemenea, Sfinxul era menit sa reinstaureze respectul pentru dinastia lor.
De asemenea, egiptologul este de parere ca Djedefre era un constructor vizionar, care a construit templul Soarelui la Abu Roash, situat la sase mile de Giza si despre care afirma ca mult timp arheologii au crezut ca acest templu este o piramida.
Acum, Dobrev a reexaminat desenele descoperite de arheologi la un sit denumit Zawiyet el-Aryan si crede ca acestea apartin mormantului lui Djedefre.
Dr. Nigel Strudwick, de la British Museum, este de parere ca "aceasta teorie nu este neverosimila. Insa mai sunt necesare foarte multe cercetari si explicatii, cum ar fi de ce considera Dobrev ca piramida de la Abu Roash este un templu al Soarelui - ceea ce nu prea cred. Nu am mai auzit niciodata ca desenele de la Zawiyet el-Aryan il mentioneaza pe Djedefre. Personal, sunt mai convins de faptul ca Sfinxul a fost construit de Keops". (D.M.)
 Afisari: 214  |  Tiparire pagina  |  Tiparire articol (optimizat)  |  Trimitere pe e-mail 
A r h i v a
  Franta are cel mai inalt pod din lume    1 comentariu
  Eutanasie la cerere    
  Apatridul care locuieste in aeroportul Nairobi    
  Seful NASA a demisionat    
  Motanul Kofi Annan terorizeaza Londra    1 comentariu
  Mirosurile ajuta la diagnosticarea bolii Alzheimer    
  Hitler era fan Mickey Mouse    1 comentariu
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Secretele Sfinxului (214 afisari)
 Fluturica a fost deferit Justitiei (167 afisari)
 O conducere fantoma incearca sa preia Fruvimed Medgidia (128 afisari)
 Franta are cel mai inalt pod din lume (27 afisari)
 Revansa (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00925 sec.