Ziua Logo
  Nr. 3196 de luni, 13 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Stenogramele PSD privind fraudarea alegerilor
Dan PAVEL 
Stenogramele secrete ale PSD din aprilie-noiembrie 2004 demonstreaza indubitabil ca partidul de guvernamant a pregatit minutios fraudarea alegerilor parlamentare si prezidentiale. Sedintele Biroului Executiv Central, Delegatiei Permanente, Consiliului National ale Partidului Social Democrat, precum si diferite alte instante formale sau informale de conducere au fost prezidate de insusi Presedintele PSD si Primul Ministru Adrian Nastase. La ele au participat in diferite momente membrii Guvernului, senatorii, deputatii, prefectii, presedintii consiliilor judetene, primarii, consilierii, secretarii de stat, sefii agentiilor guvernamentale din partea PSD, reprezentantii generatiei "hipopotamilor" stalinisti si ai tinerei generatii de "lupi," "sacali," "pionieri cu cravate rosii", toata floarea cea vestita din cartierul Primaverii, "baronii locali" supravietuitori, consilierii de campanie etc. Nimeni nu este inocent. La intruniri s-au stabilit in detaliu actiunile de fraudare comise de fiecare militant al partidului, precum si de diferite institutii ale statului cu atributii in procesul electoral, fara exceptie. In lumina documentelor, s-au dovedit intemeiate toate suspiciunile si acuzatiile aduse oficialitatilor (de la seful BEC, Ghergut, la primarii PSD ai unor sate din Vaslui, Hunedoara, Tulcea etc.) de unele organizatii ale societatii civile, de minoritatea jurnalistilor independenti, de partidele opozitiei parlamentare si extraparlamentare, inclusiv cererile de anulare a alegerilor parlamentare si prezidentiale, precum si de reluare a acestora.
Paragraful de mai sus intra in categoria "political fiction" sau poate fi considerat un "pamflet politic" (am invatat si eu ceva de la Vadim), care s-ar fi putut dovedi autentic daca intram in posesia si a celorlalte stenograme din tezaurul arhivistic al partidului condus de Nastase si intemeiat de Iliescu. Stenogramele secrete din iulie-noiembrie 2004 ar fi putut fi reconstituite pe cale deductiva si contrafactuala. Avand la dispozitie cele 966 de pagini din cele 3 volume "Secretele PSD" publicate de Editura ZIUA in decembrie 2004, care contin stenogramele a nu mai putin de 25 de intalniri de inalt nivel ale PSD, din perioada martie 2003-martie 2004, se poate deduce continutul unor eventuale intruniri secrete privind pregatirea fraudarii alegerilor. In functie de sentimentele filo-PSD sau anti-PSD ale cetatenilor, fiecare poate sa-si inchipuie cum s-ar fi desfasurat intrunirile conspirative. La ora actuala, nu exista o cultura politica democratica in Romania. E imposibila cultura civica intr-o tara in care institutiile statului sunt subordonate grupurilor de interese oligarhice si unor lideri autarhici. Nu poti avea incredere in Justitie, Guvern, Parlament, Politie, partide politice, Vama etc., din moment ce toate sunt subordonate intereselor unui grup restrans. Or, fara incredere in institutiile democratiei (care reflecta functionalitatea si eficienta acestora) nu e posibila democratia. In 2004, la fel ca in 1990, 1992, 1996, 2000 (anii alegerilor), suspiciunile privind fraudele electorale au dominat discursul public. Doar unii observatori internationali si-au declarat de-a lungul anilor increderea in corectitudinea alegerilor. Insa orice occidental care a studiat desfasurarea alegerilor la noi a observat frauda.
Suntem in decembrie 2004, la 15 ani de la evenimentele tragice si fericite din decembrie 1989, iar principala concluzie este ca lucrurile merg asa cum merg in tara noastra natala pentru ca au pornit gresit de la bun inceput, iar adevarul tot nu a iesit la iveala. Ne prefacem ca suntem europeni si occidentali, formal suntem membri NATO si ne pregatim sa devenim membri UE, ne pretindem prietenii si aliatii SUA, dar in realitate cultura politica predominanta este antieuropeana, antidemocratica, antiliberala si antiamericana. Este suficient sa se produca un eveniment condamnabil, precum accidentul mortal comis de puscasul american impotriva rockerului roman Teo Peter, urmat de stupida scoatere din tara a vinovatului, pentru ca profundul sentiment antiamerican din aceasta tara sa se manifeste in forme aberante, asa cum este el in profunzime. Daca peste vreo luna-doua ni se suspenda vizele Schengen, sa vezi sentimente antieuropene! Atasamentul nostru la democratia occidentala liberala este superficial si oportunist, la fel cum a fost si politica internationala dusa de FSN/PDSR/PSD in toti acesti ani. Nu intamplator sunt atatia sustinatori sinceri ai PSD in Romania, dupa cum multi voteaza cu PRM si CVT, iar daca analizam atent motivatiile celor care au votat in trecut cu CDR, iar acum voteaza cu Alianta PNL-PD, te iei cu mainile de cap. Democratie de carton!
PSD nu putea sa faca in toti acesti ani tot ceea ce a facut daca nu se bucura de complicitatea si sustinerea unei parti importante a electoratului. Liderii fesenisti si pesedisti au avut talentul si abilitatea de a conduce tara nu pentru ca ar fi fost preocupati de interesul public sau consolidarea democratiei si a statului de drept, nu pentru ca se simteau realmente atasati Occidentului, ci pentru ca au gasit formule convingatoare, confortabile si avantajoase de a exercita puterea in favoarea celor care nici nu intelegeau si nici nu aveau chef de democratie occidentala. Pentru acesti oameni, deocamdata, stenogramele PSD (reale sau fictionale) nu reprezinta o sursa morala de stres sau un motiv de ingrijorare politica. In 2004 mi-am vizitat propria tara cu uimirea si socul cu care as fi vizitat un continent recent descoperit sau o pata alba de pe planeta. Oamenii nu sunt pe atat de neinformati si de neintelegatori cum ii cred unii, dar au in schimb o enorma capacitate de a se adapta si accepta nedreptatea. Ceea ce incerc sa inteleg este daca moravurile publice reprezinta doar o variabila dependenta in raport cu functionarea sistemului politic sau raportul este mai complex. Teoria ma invata ca nu, iar exemplele istorice de care am stiinta la fel. Oare de ce mai am indoieli?
 Comentarii: 6 Afiseaza toate comentariile  
TARA DE NEBUNII IN FRUNTE CU VADIM   de texanu
Sa traiti ,Domnule Presedinte !!!   de Marius Adrian Porojnicu
ALEGERII DE CARTON   de texanu
--IPOCRITULL !! ===Dan Pavel ===   de fch41
ai indoieli fiindca nu intelegi de fapt electoratul. dur contactul cu realitatea ha?   de dan toader
Excelent pusa problema!   de exexex
A r h i v a
  Greselile Aliantei DA    21 comentarii
  Marea perdanta, Romania    12 comentarii
  Angajamentele Europei pentru Turcia trebuie pastrate    1 comentariu
  Tom si Jerry    1 comentariu
  La judecata zilei    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Escrocheria Fruvimed Medgidia (73 afisari)
 Greselile Aliantei DA (44 afisari)
 Un matematician total (42 afisari)
 ZIUA, proscrisa in "Tara lui Oprisan" (39 afisari)
 "Bombo, Bombo ne-am intors din Congo" (27 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.86299 sec.