Ziua Logo
  Nr. 3195 de sambata, 11 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Eveniment
Guvernul vede conditiile UE in sprijinul Romaniei
-- Micsorarea productiei de otel
Pentru a putea incheia negocierile de aderare la Uniunea Europeana, Romania si-a luat, la Bruxelles, sapte angajamente la capitolul "Justitie si Afaceri Interne" si alte patru la capitolul "Concurenta". Neindeplinirea acestor angajamente va putea duce la amanarea cu un an a aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.
Ministerul Integrarii Europene a prezentat ieri angajamentele asumate de Romania in fata oficialilor de la Bruxelles si care se refera, intre altele, la securizarea frontierelor, reforma justitiei, accelerarea considerabila a luptei impotriva coruptiei si, in special, impotriva coruptiei la nivel inalt.
Negociatorul-sef Vasile Puscas a precizat ieri ca Romania va prezenta Comisiei Europene toate proiectele de securizare a frontierelor, inclusiv contractul cu grupul EADS, aceasta activitate facand parte din cadrul cooperarii cu institutiile europene. Totodata ministrul Puscas a precizat ca in cadrul negocierilor cu Comisia Europeana nu a fost abordat subiectul ordonantei de urgenta care a iertat RAFO de datorii.
Romania si Bulgaria vor adera la aceeasi data la Uniunea Europeana, se precizeaza in proiectul declaratiei finale a summitului UE ce va avea loc in zilele de 16 si 17 decembrie, la Bruxelles, informeaza Rompres. Desi textul documentului final trebuie sa primeasca si girul sefilor de stat si de guvern ai tarilor membre UE, proiectul acestui document are un caracter destul de oficial pentru a da indicii asupra concluziilor ce ar urma sa fie luate la apropiata reuniune, noteaza agentia bulgareasca Novinite. Potrivit aceleiasi surse, proiectul de document nu mentioneaza insa data la care Romania si Bulgaria vor deveni membre ale UE, aceasta chestiune ramanand inca deschisa.
Ministrul Vasile Puscas a apreciat ca cele 11 conditii sumate pentru a incheia negocierile de aderare au fost luate "pentru binele Romaniei". Totodata oficialul roman a precizat ca inchiderea mult mai rapida a negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana nu are nici un substrat electoral.
Potrivit angajamentelor asumate de autoritati, CSR Resita si Ispat Siderurgica Hunedoara vor inchide, pana in 2008, unitatile de laminare produse finite cu o capacitate totala de 820.000 tone, au afirmat oficiali din cadrul Ministerului Integrarii Europene.
Aceste masuri fac parte din conditiile asumate de Romania in cadrul capitolului Concurenta. Cele mai multe conditii in cadrul acestui capitol se refera la industria siderurgica. Aici Romania se obliga sa nu mai acorde sau sa plateasca pana in 2008 ajutoare de stat companiilor prevazute in strategia de restructurare a industriei siderurgice. Alte conditii stabilesc faptul ca trebuie asigurat un control efectiv de catre Consiliul Concurentei al oricarui potential ajutor de stat, inclusiv al ajutoarelor fiscale, sociale si ale esalonarilor la plata energiei.
Promisiunile de intarire a frontierelor
Primul dintre angajamente se refera la implementarea, fara nici o intarziere a Planului de Actiune Schengen amendat, conform acquis-ului si conform termenelor. De asemenea, potrivit unui alt angajament, se prevede accelerarea in mod considerabil a eforturilor in ceea ce priveste modernizarea echipamentului si infrastructurii la frontiera verde, albastra si in punctele de trecere a frontierei, precum si continuarea intaririi capacitatii de analiza a riscului, pentru a asigura un inalt nivel al controlului si supravegherii viitoarelor frontiere externe ale UE. Aceasta trebuie sa fie reflectata intr-un singur plan multi-anual de investitii, realizat pina in martie 2005 si care sa permita Comisiei sa evalueze anual progresele pana la data aderarii Romaniei la spatiul Schengen.
In plus, Romania trebuie sa accelereze considerabil planurile de recrutare a celor 4438 de agenti si ofiteri de politie de frontiera si, in special, sa se asigure ca nivelul ocuparii posturilor la frontierele cu Ucraina, Moldova, litoralul Marii Negre va fi realizat cat mai aproape de 100%, pana la data aderarii. De asemenea, Romania trebuie sa implementeze toate masurile necesare pentru a combate efectiv imigratia ilegala, inclusiv prin intarirea cooperarii cu tarile terte.
Reforma judiciara actualizata si integrata
Un alt punct este dezvoltarea unei Strategii si a unui Plan de Actiune privind reforma sistemului judiciar actualizata si integrata, incluzand cele mai importante masuri pentru implementarea Legii privind organizarea judiciara, Legii privind statutul magistratilor si Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii, care au intrat in vigoare la 30 septembrie 2004. Ambele documente actualizate trebuie sa fie transmise UE pana in martie 2005; resursele financiare si umane adecvate pentru implementarea Planului de Actiune trebuie sa fie asigurate si implementate fara nici o intarziere, conform calendarului stabilit. Romania trebuie sa demonstreze, pana in martie 2005, operationabilitatea integrala a noului sistem pentru distributia aleatorie a cazurilor.
Conform documentului, un al patrulea angajament tine de accelerarea considerabila a luptei impotriva coruptiei si, in special, impotriva coruptiei la nivel inalt, prin asigurarea aplicarii riguroase a legislatiei anti-coruptie in vigoare si independenta efectiva a Parchetului National Anticoruptie (PNA) si prin transmiterea anuala, incepand cu noiembrie 2005, a unui Raport convingator privind activitatea Parchetului National Anticoruptie in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt. PNA trebuie sa primeasca resursele financiare, umane si de formare, precum si echipamentul necesar pentru a-si putea indeplini functiile pentru care fost creat.
Combaterea coruptiei
Un al cincilea angajament prevede realizarea unei auditari independente privind rezultatele si impactul generat de prezenta Strategie Nationala Anticoruptie; reflectarea concluziilor si recomandarilor acestei auditari in noua strategie multianuala, care trebuie sa fie un document cuprinzator, in vigoare pana in martie 2005, insotit de un Plan de actiune cu tinte clar definite, cu rezultate care trebuie obtinute, precum si cu prevederi bugetare adecvate; implementarea Strategiei si a Planului de Actiuni trebuie supravegheate de o autoritate clar determinata si independenta; Strategia trebuie sa includa angajamentul de revizuire a procedurii penale, pana la sfarsitul lui 2005, pentru a se asigura ca toate cazurile de coruptie sunt solutionate in maniera rapida si transparenta, pentru a garanta sanctiunile adecvate care au un efect de descurajare. De asemenea, trebuie sa contina masuri care sa reduca considerabil numarul autoritatilor care au atributii de prevenire sau investigare a coruptiei, pana la sfarsitul anului 2005, astfel incat sa fie evitate suprapunerile in ceea ce priveste responsabilitatile.
Mii de posturi vacante
De asemenea, un alt angajament consta in asigurarea unui cadru legal clar privind sarcinile si cooperarea dintre jandarmerie si politie, inclusiv implementarea legislatiei, pana in martie 2005, dezvoltarea si implementarea unui plan de recrutare clar, pana la jumatatea anului 2005, pentru ambele institutii, cu scopul de a face progresel considerabile, pana la data aderarii, in ocuparea celor 7000 de posturi vacante in politie si 18.000 de posturi vacante in jandarmerie.
Ultimul dintre angajamente prevede dezvoltarea si implementarea unei strategii multi-anuale coerente de combatere a criminalitatii, care sa includa actiuni concrete care sa modifice statutul Romaniei de tara de origine, tranzit si destinatie a victimelor traficului si transmiterea anuala, incepand din martie 2005, a unor statistici credibile privind modul in care criminalitatea este combatuta.
George DAMIAN 
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Simplu...   de parazitii_mereu
Referitor la titlul articolului   de Lebenita
Distrugeti totul   de mafalda
orice guvern viitor trebuie sa respecte UE   de johnarmaghedon
Limba de LEMN ! oare la EU se afla translatori pentru Bla-bla-ul politrucilor?   de Aladin
Pentru cei ce vor sa inteleaga ce se intampla cu investitiile Germane (si nu numai) in Romania...$29/hr._ $4.7/hr.   de CONU
PSD a primit pe de-amoaca intrarea in EU !   de ionion
GO Bulgaria   de Froggy
///   de pcr-istu
U.E., Romania si...ZIUA   de N. Grue
Guvernul vede?   de LC
A r h i v a
  Chris Davies: Aderarea Romaniei in 2007 este o greseala    7 comentarii
  Opozitia maghiara vizeaza blocarea aderarii Romaniei    5 comentarii
  Compromisurile si avantajele aderarii la UE    1 comentariu
  Romania, "cele mai dificile negocieri"    1 comentariu
  Ghidul alegatorului pentru turul II    9 comentarii
  Un nou avertisment al APD    1 comentariu
  "Cea mai importanta decizie de la Revolutie"    4 comentarii
  "12 decembrie - sansa romanilor de a trai mai bine"    5 comentarii
  BEC declanseaza scandalul voturilor interzise    4 comentarii
  Publicitate politica pe bani publici    
  Scrisoarea otravita    1 comentariu
  Fraude posibile    2 comentarii
  Iluzia continuitatii PSD    
  Precizare IMAS    
  Cabinetul Nastase dat in judecata    1 comentariu
  Iliescu: Hristos "a ramas un simbol al crestinatatii"    14 comentarii
  Berlusconi a scapat de puscarie    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 CORNEL IVANCIUC (167 afisari)
 Romanele lui G. Calinescu (103 afisari)
 Producatorul ciocolatei Primola intra pe piata biscuitilor (90 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (II) (82 afisari)
 Un nou hotel de patru stele in Capitala (62 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01395 sec.