Ziua Logo
  Nr. 3195 de sambata, 11 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Guvernul promite eliminarea fraudelor electorale
Serban ORESCU 
Experienta ne indeamna la prudenta, cand e vorba de promisiunile actualilor guvernanti - mai ales cand e vorba de alegeri libere. Nu mai putin merita atentie cateva masuri noi pentru prevenirea votarii multiple la turul al doilea, tur de scrutin al alegerilor prezidentiale, care are loc duminica 12 decembrie.
De ce este vorba? Guvernul si Biroul Central Electoral din subordine au acceptat limitarea numarului sectiilor de votare unde se poate vota pe liste suplimentare; dupa cum se stie, aceste liste au permis cu doua saptamani in urma, unora, sa voteze pe mai multe liste, in diferite localitati - asa numitul "turism electoral". Prin reducerea numarului sectiilor de votare cu liste suplimentare s-a facut un pas spre alegeri corecte. De trisat se va putea trisa, dar pe scara mai mica si cu mai multe riscuri, mai ales ca organizatiile neguvernamentale vor avea - pare-se - acces la listele suplimentare.
Acesta e rezultatul protestelor din tara si din afara. Este insa si rezultatul ziaristilor curajosi, indeosebi de la Televiziune, care, riscand sa-si piarda mijloacele de existenta - au facut publice presiunile la care erau supusi, pentru a face propaganda in favoarea Puterii.
Campania de denuntare a abuzurilor Puterii are mult de datorat insa si fostului secretar general al PSD, domnul Cosmin Gusa - in prezent fruntas al Partidului Democrat. Domnul Gusa a facut publice informatii de insider, privind felul in care PSD pregatise falsificarea alegerilor. Daca domnul Gusa ramanea la PSD ar fi fost probabil candidatul acestui partid la functia de prim-ministru. Dar din motive de moralitate politica, domnia sa a considerat necesar sa schimbe frontul - desigur nu din oportunism, de vreme ce trecea de la Putere in Opozitie...
Prestatia domnului Gusa in sprijinul libertatii alegerilor mi-a amintit un caz celebru din vremea Unirii Principatelor, cand o doamna din inalta societate a Moldovei, Cocuta Conachi, care era si sotia caimacamului Vogoride, a denuntat falsificarea alegerilor de catre propriul ei sot - facand astfel posibila anularea lor si, in final, Unirea.
Caimacamul Vogoride, din 1857, a ramas in istorie cum va ramane probabil si actuala Putere, ca factor negativ. In 1858 alegerile falsificate ale lui Vogoride au fost anulate de marile puteri. A urmat un fel de al doilea tur de scrutin, castigat de partizanii Unirii cu mare majoritate. Corpul electoral din 1858 - desi cenzitar - a dat puterii o lectie meritata. Mutatis mutandis istoria s-ar putea repeta. De ce n-ar da si alegatorul roman o lectie prin votul sau de duminica viitoare? Cu observatia ca boerii de la 1858 au votat - alegand Unirea - pentru interesele tarii, impotriva propriului interes, pe cand "boierii" actuali aleg cu predilectie interesul personal...
 Comentarii: 9 Afiseaza toate comentariile  
Gusa, boierii si democratia   de GC
Niste mincinosi nu pot sa mai promita ceva - ei pot numai sa minta !   de ionion
Promitem solemn.... ca si la Strasbourg in cazul Cumpana so Mazare.. The European Court of Human Rights   de CONU
ASTA DA   de pcr-istu
GUVERNUL MINTE! Ce minciuni vin din aceleasi guri de caKA-NAL!   de Radu Dragan
Vin minerii, vin autobuzele...vine comunismul !   de ionion
ar fi bine   de Sobru
Fereste-ma doamne de autobuzele cu votanti PSD multipli   de marianaduval
E cel mai in masura, ca stie unde le-a pus!   de LC
A r h i v a
  Ochi pentru ochi si american pentru roman?    125 comentarii
  Cartierul Primaverii    61 comentarii
  Aderarea europeana - pozitia ghiocelul festelit    6 comentarii
  Romanele lui G. Calinescu    4 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 CORNEL IVANCIUC (167 afisari)
 Romanele lui G. Calinescu (103 afisari)
 Producatorul ciocolatei Primola intra pe piata biscuitilor (90 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (II) (82 afisari)
 Un nou hotel de patru stele in Capitala (62 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.87031 sec.