Ziua Logo
  Nr. 3194 de vineri, 10 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Deshumarea "Tundrea" l-ar putea ingropa pe Ghergut
La Cimitirul din comuna Pojogeni, judetul Gorj, a avut loc ieri deshumarea cadavrului minorei de 14 ani, Mioara Gherasie, violata si ucisa cu bestialitate in dupa-amiaza zilei de 16 iunie 1992. Deshumarea a fost incuviintata de Curtea de Apel Brasov, in cadrul apelului declarat de parchet in procesul de revizuire al lui Marcel Tundrea, cel care a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru omor, fara sa existe probe certe a vinovatiei sale. Scopul deshumarii este realizarea unei noi expertize ADN, care sa ateste valabilitatea unui test ADN anterior. Amintim ca "dosarul Tundrea" reprezinta cea mai grava eroare judiciara post-decembrista a Justitiei romane. Tundrea a executat deja 12 ani in puscarie si a fost torturat in timpul anchetei initiale. De curand, Tundrea a fost achitat de Tribunalul Brasov, in procesul de reviziuire deschis anul trecut de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Gorj, pe baza testului ADN, care a confirmat ca nu el este autorul omorului.
Ieri dimineata, la cimitir au fost prezenti dr. Iuliu Dascal de la IML Gorj, dr. Gheorghe Roman de la Institutul National de Medicina Legala "Mina Minovici", procurorul gorjan Dumitru Parausan, revizuientul Marcel Tundrea si avocata sa Liliana Clima, precum si familia victimei (tatal, fratele si una din surori). S-au prelevat doua randuri de probe (fire de par, dinti si oase), care au fost sigiliate, unul pentru expertiza propriu-zisa si celalalt pentru contraproba. Legistii sunt obligati ca pana la termenul din 16 februarie 2005 sa finalizeze expertiza genetica. Exista insa temeri privind presiunile care se exercita in acest caz - presiuni constatate si de ministrul Justitiei, care a cerut si obtinut stramutarea procesului de la Gorj la Brasov - pentru a-i scoate basma curata pe magistratii care au produs condamnarea lui Tundrea. Printre acestia se numara si actualul presedinte al BEC, Emil Ghergut, care in noiembrie 1997, ca judecator si presedinte de complet la Curtea Suprema, a respins recursul lui Tundrea, inlaturand cu buna-stiinta probele de martor care sustineau ca Tundrea s-a aflat la 21 de km. de locul crimei, la orele producerii acesteia. Daca expertiza genetica va confirma testul ADN initial, Emil Ghergut si ceilalti magistrati, care au contribuit la eroarea judiciara risca sa fie exclusi din Magistratura si obligati la plata unor daune de ordinul miliardelor de lei pentru cei 12 ani de viata furati lui Tundrea.
Avocata lui Tundrea, Liliana Clima, a solicitat sa i se permita prelevarea unui set de probe pentru o contraexpertiza paralela, insa acest lucru i-a fost refuzat in mod inexplicabil de procurorul Dumitru Parausanu, de la Parchetul Tribunalului Gorj. Prezenta in continuare a procurorilor gorjeni (colegi cu procurorul care a intocmit rechizitoriul) in acest caz stramutat reprezinta un semn mare de indoiala asupra bunului mers la anchetei. Avocata Clima ne-a declarat: "Imi exprim speranta ca va fi o expertiza corecta si care va confirma testul initial".
Adina ANGHELESCU Razvan SAVALIUC 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Magistratura si Procuratura dovedesc astfel ASOCIERE in vederea Crimei Organizate... EU si CEDO au DREPTATE....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Ucigasul lui Teo Peter ramane probabil in SUA    10 comentarii
  100 de persoane audiate in crima de la Brasov    
  Landerl-Gaina, condamnat la 18 ani    
  Americanul acuzat de sodomizarea unui orfan roman pledeaza nevinovat    1 comentariu
  "Regele Ferdinand" soseste in tara    1 comentariu
  Romania da extemporal la CEDO in cazul "Ignaccolo Zenide"    
  CSM a trimis dosarul Emil Ghergut la Inalta Curte    
  Stiri pe scurt    1 comentariu
 Top afisari / comentarii 
 Dalai Lama, intervievat de Realitatea TV (119 afisari)
 Analistii politici apreciaza miscarea lui Basescu (28 afisari)
 Doi comunisti (25 afisari)
 Spectacol extraordinar al balerinilor Operei din Viena (25 afisari)
 Noaptea minciunilor (23 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00825 sec.