Ziua Logo
  Nr. 3193 de joi, 9 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Arma secreta a traficantilor de droguri
-- Producatorii columbieni cultiva arbusti de coca modificati genetic, care produc de opt ori mai multa cocaina
Politia columbiana a descoperit plante de coca modificate genetic, care produc pana la de opt ori mai multa cocaina decat arbustii traditionali si sunt mult mai rezistente la incercarile de distrugere a lor prin ierbicidare, informeaza Financial Times, citat de Mediafax. Descoperirea este prezentata intr-un dosar de contrainformatii in domeniul narcoticelor, intocmit de un departament de politie specializat in acest domeniu si obtinut de "Financial Times". Pentru a obtine un profit mai mare, producatorii de droguri din Columbia si-au facut relatii in domeniul ingineriei genetice, afirma sursa citata, referindu-se la descoperirea unei noi specii de abusti coca in Sierra Nevada.
Guvernul presedintelui Alvaro Uribe se straduieste sa puna capat renumelui de cel mai mare producator de cocaina detinut de Columbia. Metoda cea mai des folosita in acest sens este ierbicidarea din avion a culturilor ilicite, dar, desi statisticile oficiale arata ca suprafata cultivata s-a injumatatit la 212.000 acri (peste 85.000 de hectare), productivitatea pe acru cultivat pare sa fie in crestere.
Cu ajutorul agronomilor straini, producatorii columbieni au dezvoltat un tip de arbust care creste pana la 2,7 metri inaltime, de cel putin doua ori mai mult decat arbustul traditional. Inaltimea si vigoarea plantei o fac mult mai rezistenta la ierbicide. In plus, ea contine de patru ori mai mult alcaloid de cocaina, se arata in raportul politiei. "Arbustul coca pare a fi rezultatul unui proiect pilot, dar el poate produce pana la de opt ori mai multa cocaina. Astfel de culturi, la scara larga, ar face ca ierbicidarile din avion sa fie inutile", a afirmat un ofiter din departamentul anti-narcotice, citat de FT.com. Arbustii de coca sunt cultivati de tarani care culeg frunzele si le vand apoi diferitelor formatiuni paramilitare si de gherila. Lucrand in laboratoare bine echipate, paramilitarii transforma frunzele intr-o pasta din care rezulta cocaina pura, pe care o vand apoi gruparilor specializate in traficul cu droguri si in spalarea banilor. Conform raportului, producatorii de cocaina modificata genetic ar putea apartine uneia dintre gruparile mai mici si secrete, care, in ultimii cinci ani, au inlocuit cartelurile monolitice din Columbia. (D.V.)
A r h i v a
  Ray Charles, nominalizat de sapte ori la Grammy    
  S-a redeschis Scala din Milano    
  Maradona se insoara    1 comentariu
  Vaticanul, ingrijorat de situatia institutiei familiei    
  Mumii acoperite cu aur gasite in Egipt    1 comentariu
  meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Piti intre barbut si familia Becali (113 afisari)
 Acuzatii de malpraxis la Spitalul Sighisoara (80 afisari)
 Elevii si profesorii pot descarca acum gratuit de pe Internet 530de lectii electronice de biologie, matematica, informatica, istorie, geografie, chimie si fizica (72 afisari)
 Sange pentru o poeta si ziarista romanca din Herta (56 afisari)
 Balul Pomilor de Craciun (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00820 sec.