Ziua Logo
  Nr. 3193 de joi, 9 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Isarescu: "Standardul de viata depinde de productivitatea muncii"
Imbunatatirea standardului de viata va depinde, in primul rand, de cresterea productivitatii muncii in economie si nu se va datora influxurilor financiare externe sau aprecierii leului, a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prezent la gala premiilor Piata Financiara. "Inainte de a ne plange ca avem salarii mici, si avem, trebuie sa intelegem ca ele nu pot creste fara performanta mai buna, fara eliminarea definitiva a binecunoscutelor "gauri negre" din economie. Restructurarea se face incomparabil mai usor in perioade de avant economic, iar Romania este in acest moment intr-o asemenea perioada. Sa o fructificam cu intelepciune si curaj", a afirmat guvernatorul BNR. El a amintit performantele economice inregistrate in ultimii ani, dar a avertizat, totodata, asupra nevoii de continuare a reformelor economice. "Este o sansa istorica fara precedent pe care avem obligatia de a o fructifica. Ritmul schimbarilor de dupa 1989 nu a fost intotdeauna la un nivel multumitor, nici comparativ cu alte tari din regiune, nici cu imensul handicap ce trebuie depasit", a mai spus Isarescu.
Declaratiile guvernatorului BNR au venit in completarea unor explicatii privind strategia de curs de schimb a bancii centrale, in contextul unor critici tot mai vehemente din partea firmelor de import-export afectate de aprecierea monedei nationale. Isarescu recunoaste efectele negative ale deprecierii euro pentru producatorii in lohn, aratand insa ca a venit momentul ca exporturile romanesti sa nu mai mizeze pe cursul de schimb, ci pe o competitivitate bazata pe calitate. "Daca nu are loc azi aprecierea leului, oricum maine produsele noastre textile exportate in Europa vor fi inlocuite de altele, realizate cu o forta de munca si mai ieftina, in India sau in China", sustine oficialul BNR, apreciind ca noile evolutii vor avea si victimele lor, insa cei care se vor misca mai rapid si vor fructifica oportunitatile oferite, vor beneficia, de exemplu, de costul mai scazut al importurilor de echipamente si tehnologie.
Ana-Maria VASILE 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
BUNA DIMINETZA, CE CONSTATARE NOUA (ne asteptam la mai mult dela 'mnealui)   de Mos Grigore
A r h i v a
  OMV a adus banii pentru Petrom    
  Controlul fiscal anterior vanzarii firmelor a fost eliminat    
  Van Groningen "Bancherul anului 2004"    
  Romania va intra in UE cu o retea moderna de autostrazi    2 comentarii
  Elevii si profesorii pot descarca acum gratuit de pe Internet 530de lectii electronice de biologie, matematica, informatica, istorie, geografie, chimie si fizica    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Piti intre barbut si familia Becali (113 afisari)
 Acuzatii de malpraxis la Spitalul Sighisoara (80 afisari)
 Elevii si profesorii pot descarca acum gratuit de pe Internet 530de lectii electronice de biologie, matematica, informatica, istorie, geografie, chimie si fizica (72 afisari)
 Sange pentru o poeta si ziarista romanca din Herta (56 afisari)
 Balul Pomilor de Craciun (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00789 sec.