Ziua Logo
  Nr. 3193 de joi, 9 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
The Times: "Mostenirea habsburgica bantuie Uniunea Europeana"
Comentand referendumul din Ungaria, cotidianul "The Times" subliniaza ca: "Spiritul Imperiului Habsburgic planeaza inca asupra Europei centrale, in conditiile in care maghiarii au facut o incercare de a oferi cetatenie celor trei milioane de etnici unguri din afara granitelor". Sunt mentionate urmarile unei astfel de decizii, printre care divizarea tarii in doua, supararea vecinilor si perspectiva unui influx de maghiari in UE, la care Ungaria a aderat abia acum sapte luni. "Dar grupari precum Fidesz, partidul de dreapta aflat in opozitie si initiatorul referedumului, este privit ca singurul capabil sa indrepte nedeptatile Tratatului de la Trianon din 1920, care a redus teritoriul Ungariei cu doua treimi prin destramarea Imperiului Austro-Ungar dupa primul razboi mondial", mentioneaza "The Times". Sunt citate in continuare, declaratiile unor persoane publice, dar si ale oamenilor direct afectati. Ferenc Gyurcsany, premierul socialist si opozant al ideii de acordare a cetateniei, a afirmat: "Un astfel de lucru va schimba societatea ungara, dar va schimba si situatia minoritatilor maghiare de peste granite care vor fi intrebate de catre romani si sarbi: Sunteti cetateni maghiari? Ce vreti aici? Nu credenti ca ar trebui sa va intoarceti acasa?". Cotidianul aminteste si declaratia lui Adrian Nastase, care considera o astfel de decizie ca amestec in treburile interne: "Nu vrem ca Fidesz sau alte forte politice din Ungaria sa se joace pe teritoriul Romaniei. Daca vor sa se joace de-a alegerile in Ungaria este in regula, dar ar trebui sa faca acest lucru fara sa implice cetatenii romani".
"The Times" noteaza ca si cei care urmeaza sa primeasca cetatenie au pareri impartite. Attila Cseh, din Targul Secuiesc se declara impotriva: "Sa fiu sincer, cei care au vrut sa se mute in Ungaria au facut-o deja. Dubla cetatenie va constitui un avantaj numai pentru cei care nu vor sa munceasca si vor sa insele ambele popoare".
Ruxandra SANDRU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Rezultatul referendumului din Hu   de internautul
A r h i v a
  NATO nu recunoaste Guvernul Ucrainei    
  Comisia Europeana - optimista fata de aderarea Romaniei    
  Putin cu Batalia Moscovei, Bush cu Pearl Harbor    
  Sprijin german la UE    
  Rumsfeld isi bate joc de militarii americani    4 comentarii
  US Army confirma abuzurile asupra detinutilor irakieni    
  Europa va monitoriza permanent canalul Bastroe    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Piti intre barbut si familia Becali (113 afisari)
 Acuzatii de malpraxis la Spitalul Sighisoara (80 afisari)
 Elevii si profesorii pot descarca acum gratuit de pe Internet 530de lectii electronice de biologie, matematica, informatica, istorie, geografie, chimie si fizica (72 afisari)
 Sange pentru o poeta si ziarista romanca din Herta (56 afisari)
 Balul Pomilor de Craciun (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00796 sec.