Ziua Logo
  Nr. 3193 de joi, 9 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Acordarea premiilor Nobel alternative
Gabriel ANDREESCU 
In lume se intampla si alte lucruri relevante, in afara de alegeri politice menite sa stabileasca seful statului, ca in Romania si Ucraina. Chiar astazi, 9 decembrie, la Parlamentul din Stockhlolm are loc ceremonia de inmanare a premiilor "Pentru o viata mai buna" (Right Livelihood Award): premiul de onoare si premiul in bani. Mai sunt cunoscute drept "Premiile Nobel Alternative". Analogia merge destul de departe. Premiile au la baza tot o donatie, a unui alt filantrop, marele filatelist Jakob von Uexkull, care si-a vandut colectia pentru a asigura resursele financiare. Sumele acordate "premiatilor in bani" sunt, de asemenea, foarte mari: doua milioane de coroane, ceea ce inseamna aproximativ 220.000 de dolari.
Von Uexkul a inteles ca traditionalul (deja) premiu Nobel ignora o mare parte din genul de activitate si tipul de cunoastere care umanizeaza viitorul. El a avut in vedere personalitati care gandesc neconventional, implicate in actiuni care presupun deseori un curaj efectiv si care isi dedica viata binelui fiintelor umane. Iata de ce premiul a fost acordat mai ales pentru merite in sprijinirea drepturilor umului, sociale si de mediu. Componenta juriului spune si ea cate ceva despre ideile initiatorului. Intre cei 11 membri ai juriului ii gasim pe faimosul explorator Thor Heyerdahl, pe Monika Griefen, fondatoarea Greenpeace-Germania si, mai tarziu, ministru al Mediului, pe Zanuradha Mittal, fosta directoare a Institutului pentru politicile de hrana si dezvoltare s.a.
Perspectiva juriului asupra a ceea ce merita publicitat se vede cel mai bine din selectia pe care acesta o face an de an. In 2004, premiul de onoare a fost oferit unor personalitati religioase ale Indiei, Swami Agnivesh si Asghar Ali Engineer. Premiul in bani a fost impartit de Memorialul din Rusia, Bianca Jagger din Nicaragua si Raul Montenegro din Argentina.
Swami Agnivesh provine dintr-o familie hindusa. A renuntat insa la avantajele mediului prosper in care s-a nascut. A fondat o miscare avand la baza principiile "spiritualitatii sociale", elaborate intr-o carte publicata in 1974. In 1975 a fost arestat in urma deciziei Indirei Ghandi, atunci prim-ministru, de a dizolva partidele de opozitie. A stat 14 luni in inchisoare. Ulterior, a devenit ministru al Educatiei. Inalta functie l-a facut sa aprecieze cu atat mai mult miscarile de justitie sociala, carora li s-a dedicat. A militat impotriva muncii fortate, in special a copiilor. Circa 172.000 de muncitori au fost eliberati in urma initiativelor sale. In 1987 a condus un mars lung care a durat 18 zile, de la Delhi la Deorala, pentru a protesta impotriva obiceiului de a sacrifica vaduvele pe mormantul sotului - moment cand a mai fost intemnitat o data. A lansat campanii impotriva infanticidului, care au avut ca efect o schimbare de legislatie. In 1988 a condus o miscare care sa permita celor "de neatins" sa intre in templele hindu. A promovat valorile ecologice, iar in anii '90, a initiat forumuri multireligioase menite sa infrunte manifestarile fundamentaliste.
Asghar Ali Engineer s-a nascut intr-o familie de musulmani. Din 1980 editeaza reviste pe teme islamice si seculare. A publicat 47 de volume dedicate armoniei in viata comunitara, explicarii islamului pentru neislamici, conexiunilor dintre islam si terorism. Critica pe care a facut-o unora dintre manifestarile religiei sale si opera sa progresiva de interpretare a scripturilor l-au pus in conflict cu clerul musulman ortodox. Prin asta si-a asumat un mare risc personal
Memorialul a fost creat la sfarsitul anilor '80, ca o miscare larga in cateva mari orase ale URSS. Uniunea grupurilor regionale ale Memorialului a fost prima organizatie neguvernamentala creata sub regimul comunist sovietic. Primul lider a fost Andrei Saharov. Astazi, Memorialul cuprinde 87 de organizatii din Rusia, Ucraina, Polonia, Letonia si Germania. Activitatea sa este dedicata memoriei istorice privind crimele comise de regimul sovietic, asistentei sociale pentru victime, promovarii drepturilor omului in Rusia de astazi. Juriul a apreciat meritul membrilor Memorialului de "a fi aratat, in conditii foare grele, si cu un mare curaj personal, ca istoria trebuie inregistrata si inteleasa, iar drepturile omului, respectate peste tot in lume...".
Bianca Jagger s-a nascut in 1950 in Nicaragua. Rand pe rand a investigat si acuzat regimul corupt al familiei Somoza, a infruntat escadroanele mortii din El Salvador, a ajutat copiii din Bosnia si a adus la cunostinta lumii crimele savarsite acolo, a strans probe privind epurarea etnica din Kosovo. In anii '90 a revenit in America Latina pentru a ajuta populatiile indigene. Juriul i-a recunoscut "indelungata ei abnegatie si dedicatie.... incluzand abolirea pedepsei cu moartea, prevenirea abuzului fata de copii, dreptul popoarelor indigene la mediul in care traiesc si prevenirea sau stingerea conflictelor armate".
In ce-l priveste pe Raul Montenegro, acesta s-a distins prin "munca sa remarcabila cu comunitatile locale si popoarele indigene pentru protejarea mediului si conservarea resurselor naturale din America Latina si in alte parti ale lumii". A lansat campanii impotriva energiei nucleare, a creat sase parcuri naturale, a mobilizat oamenii impotriva poluarii. A salvat 500.000 ha de padure, a initiat proiecte pentru o mai buna gestionare a resurselor de apa, a imbunatatit legislatia Argentinei privind protectia mediului. Intre 1987-1989 a devenit presedintele Greenpeace. Prin organizatiile pe care le-a condus, a implicat in actiuni de mediu peste 1.000.000 de copii.
Lista meritelor nu se opreste aici. Ca si in cazul celorlalti laureati, viata lui a fost prea bogata pentru a putea fi sintetizata aici. In fiecare an, decernarea premiilor Right Livelihood Award ofera ocazia sa povestim viata incredibila a unor personalitati de exceptie, sa reflectam ca in lume se intampla si alte lucruri relevante decat cele care ne ating pe noi in prezentul imediat.
 Comentarii: 3 Afiseaza toate comentariile  
Premiul Nobel ????   de motanul incaltat
alternativa la realitate? Editorial G.A.   de kora
KKT! spatiu tipografic ocupat degeaba! asta nu e tot cenzura?   de LC
A r h i v a
  Un guvern fantoma si un guvern de opereta    59 comentarii
  Argumente pentru un presedinte    1 comentariu
  Cine castiga din slabirea euro?    5 comentarii
  Arca lui Putin    1 comentariu
  La judecata zilei    3 comentarii
  "Adiministratorul"    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Piti intre barbut si familia Becali (113 afisari)
 Acuzatii de malpraxis la Spitalul Sighisoara (80 afisari)
 Elevii si profesorii pot descarca acum gratuit de pe Internet 530de lectii electronice de biologie, matematica, informatica, istorie, geografie, chimie si fizica (72 afisari)
 Sange pentru o poeta si ziarista romanca din Herta (56 afisari)
 Balul Pomilor de Craciun (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.91126 sec.