Ziua Logo
  Nr. 3193 de joi, 9 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Anchete
Iliescu, "inculpat" in Rechizitoriul mineriadelor
-- Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania a depus ieri la Tribunalul Bucuresti o cerere de despagubire prin care acuza 46 de persoane si sase institutii ale statului pentru barbariile savarsite de hoardele de ortaci la inceputul anilor '90
Asociatia Victimelor Mineriadelor 1990-1991 din Romania (AVMR) a intocmit un adevarat rechizitoriu, prin care acuza 46 de persoane, printre care seful statului Ion Iliescu, fostii premieri Petre Roman, Adrian Nastase sau pe Virgil Magureanu (ex-directorul SRI) si Silviu Brucan (fost lider al FSN), ca au creditat atrocitatile comise in '90 si '91 de catre hoardele ortacilor lui Miron Cozma. Astfel, in nume propriu, dar si in calitate de mandatara a 90 de victime ale mineriadelor, Asociatia a depus ieri la Tribunalul Bucuresti o actiune in raspundere civila delictuala prin care solicita ca paratii sa plateasca in solidar 762.000.000.000 de lei, cu titlu de daune materiale si morale. Actiunea semnata de catre membrii Asociatiei a fost indreptata si impotriva lui Gelu Voican Voiculescu, a lui Bogdan Niculescu-Duvaz, Doru Viorel Ursu, a generalilor (r) Mihai Chitac si Victor Stanculescu, a lui Miron Cozma, dar si a magistratilor Alexandru Tuculeanu, Samoila Joarza, Ovidius Paun si Mihai Popov. De asemenea, victimele mineriadelor solicita instantei sa oblige la plata de daune si ministerele Justitiei, Apararii Nationale, Transporturilor si cel Public. In motivarea cererii lor, victimele mineriadelor arata ca in evenimentele din 13-15 iunie 1990 au fost arestate ilegal, tratate inuman pe perioada detentiei, iar unele dintre ele au fost chiar impuscate, fiind suferinde si astazi. Pe parcursul a noua file, aparatorul Asociatiei, maestrul Dumitru Niturad, a descris calvarul indurat de membrii AVMR 1990-1991, "iad" care nu se poate - opineaza avocatul - disocia de "fenomenul Piata Universitatii", de manifestarile antiguvernamentale pe care exponentii puterii de la acea vreme le-au inabusit cu o agresivitate feroce. "Pana astazi, cercetarile efectuate cu privire la perioada respectiva s-au limitat numai la cateva aspecte. Astfel, nu s-a aplicat legea si pentru cele 1300 de persoane retinute in conditii discutabile de legalitate la UM 0575 Magurele si la Academia de Politie "Al.I.Cuza" din Baneasa, pentru sutele de persoane agresate grav incepand cu dimineata de 14 iunie 1990, pentru cele patru persoane impuscate mortal de fortele de ordine in noaptea de 13/14 iunie 1990, dar nici in cazul devastarii sediilor unor partide, ziare ori universitati", se puncteaza in actiunea AVMR 1990-1991. In plus, victimele mineriadelor considera ca cei acuzati acum de ei ar fi trebuit sa fie judecati pentru genocid si atentat contra unei colectivitati, insa acestia au scapat "datorita presiunilor politice exercitate asupra organelor de urmarire penala".
Adrian ARTENE 
 Comentarii: 2 Afiseaza toate comentariile  
Dreptate si justitie!   de Radu Dragan
Mai bine mai târziu decât ...niciodata !   de Rocky
A r h i v a
  Farmacistele executate in stil mafiot    1 comentariu
  Farmacistii bihoreni cer protectie    
  Conflict deschis intre CSM si Diaconescu    
  Incident grav la Spitalul Judetean Slatina    
  Plangere penala impotriva lui Gabriel Tamas    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Piti intre barbut si familia Becali (113 afisari)
 Acuzatii de malpraxis la Spitalul Sighisoara (80 afisari)
 Elevii si profesorii pot descarca acum gratuit de pe Internet 530de lectii electronice de biologie, matematica, informatica, istorie, geografie, chimie si fizica (72 afisari)
 Sange pentru o poeta si ziarista romanca din Herta (56 afisari)
 Balul Pomilor de Craciun (41 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00815 sec.