Ziua Logo
  Nr. 3192 de miercuri, 8 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Financiar
Finantele lasa de izbeliste exportatorii
-- Fondurile pentru sustinerea exporturilor au fost reduse substantial la rectificare, compensatiile pentru majorarea impozitului pe profit nu au fost platite integral, iar capitalizarea Eximbank a ramas o vorba in vant * Exportatorii afirma ca dezinteresul Finantelor a lasat firmele romanesti descoperite in fata efectelor aprecierii leului
Oamenii de afaceri cer Ministerului Finantelor sa ia masuri pentru sustinerea exporturilor, in conditiile in care intarirea leului in raport cu principalele valute exercita o presiune puternica asupra deficitului comercial. "Deficitul comercial al Romaniei, raportat la produsul intern brut, este mai mare in acest moment decat cel inregistrat in Statele Unite ale Americii", ne-a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si importatorilor din Romania (ANEIR) si copresedinte al Consiliului de Export. El a precizat ca fondurile care ar fi trebuit repartizate de la buget pentru programele de sustinere si finantare a exporturilor, in compensatie pentru majorarea cotei de impozit pe profit la 25%, reprezinta numai jumatate din valoarea convenita prin Ordonanta 120/2002. "Daca aceste fonduri ar fi fost alocate prin bugetul de stat pe 2004, exporturile ar fi putut fi mai bine sustinute, dar pentru situatia de criza generata de intarirea monedei nationale trebuie masuri suplimentare", a mentionat Ionescu. El a subliniat, insa, ca, la ultima rectificare bugetara, in loc sa intinda o mana de ajutor firmelor romanesti, Ministerul Finantelor a hotarat reducerea fondurilor destinate sustinerii exporturilor cu 525 de miliarde de lei. Decizia a fost adoptata in ciuda solicitarilor Consiliului de Export privind majorarea acestor sume.
Firme aduse in pragul falimentului
"Daca nu vor fi luate masuri imediate pentru sustinerea exporturilor, se va ajunge la un deficit comercial de 10 miliarde de dolari, si va fi generat falimentul in lant al exportatorilor", a aratat secretarul general ANEIR. El a explicat ca se impune introducerea unor bonificatii pentru dobanzile la creditele de investitii pentru modernizarea unitatilor de productie, dupa modelul bonificatiilor acordate la creditele pentru export. In plus, ar trebui redusa fiscalitatea pe salarii, care, potrivit lui Mihai Ionescu, se plaseaza la cel mai ridicat nivel dintre toate tarile candidate la UE si care au aderat in primul val. "In acest fel, s-ar putea obtine marfa cu un grad de prelucrare mare, de mai buna calitate si la un pret competitiv", a spus el. Secretarul general ANEIR a adaugat ca, pentru a suporta costurile suplimentare la bugetul de stat, ar putea fi analizata, impreuna cu banca centrala, posibilitatea introducerii unei taxe de salvgardare, pentru o perioada limitata, care ar putea, in plus, reduce presiunea importurilor asupra deficitului bugetar. La randul sau, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a subliniat ca trebuie capitalizata Eximbank, pentru a putea fi sustinute exporturile romanesti. "Trebuie sustinute exporturile in special in fostele state ale Uniunii Sovietice", a mentionat el, explicand ca aceste state ar putea reprezenta o nisa de piata foarte importanta in conditiile in care exista vulnerabilitati pe piata financiara. Potrivit presedintelui AOAR, ar trebui, de asemenea, sustinute investitiile romanesti in strainatate, prin crearea unor fonduri de investitii care sa co-investeasca alaturi de oamenii de afaceri. "Toate aceste masuri de sustinere a exporturilor trebuiau luate "ieri" . Date fiind costurile de finantare de 4-5 ori mai mari pntru un intreprinzator roman decat pentru unul strain, nu mai poate fi vorba despre restructurarea intreprinerilor romanesti atunci cand se pune pune problema de competitivitate", a concluzionat Florin Pogonaru. Reamintim, deficitul comercial s-a cifrat in primele 10 luni ale acestui an la 5,23 miliarde de euro, valoare care reprezinta maxim istoric. In plus, operatorii de pe piata se asteapta la adancirea dezechilibrului dintre importuri si exporturi pana la sfarsitul anului, avand in vedere evolutiile monetare, care scumpesc exporturile si ieftinesc importurile.
Meda BORCESCU 
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Exportatorii ar trebui sa mai aibe si ceva moralitate   de Marcu Arcasu
A r h i v a
  Romania a atras 86 de milioane de euro prin programul RICOP    
  BNR emite moneda de aur    2 comentarii
  Electrolux premiaza olimpicii    
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Burse de studii in strainatate 2005-2006 (164 afisari)
 Sase ziaristi din TVR denunta cenzura (119 afisari)
 Nineta Anghelina il pune la punct pe Emil Ghergut (45 afisari)
 Andreea Marin in Tabu (45 afisari)
 "Imi amintesc de tine..." (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00970 sec.