Ziua Logo
  Nr. 3192 de miercuri, 8 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Pana unde trebuie sa mearga toleranta Occidentului?
Serban ORESCU 
Stirea cea mai importanta a zilei de ieri este ca ultimele doua capitole de negociere cu Uniunea Europeana - competitia si justitia, respectiv afaceri interne - nu vor fi, de buna seama, inchise in timp util pentru ca Romania sa adere impreuna cu Bulgaria la 1.07.2007, la Uniunea Europeana.
In afara elementelor tehnice - tinand de subventiile de stat pentru industrie - au intrat zilele acestea in calculul politicienilor de la Bruxelles, dupa cum era de asteptat, si neregulile inregistrate la alegerile parlamentare din 28 noiembrie. Cum avem de-a face in prezent cu o Comisie Europeana diferita, mai putin culanta cu minusurile si mai putin profilata pe extindere cu orice pret, sansele Romaniei la UE sunt deocamdata in scadere. Dar cine e de vina - Comisia ca isi face datoria sau regimul de la Bucuresti care incearca sa treaca clasa cu lectiile nefacute? Noua Comisie Europeana, avand ca presedinte pe portughezul Barroso, va tine seama de situatia reala de pe teren, fara a consimti, pare-se, rabaturi sau favoruri. Dar aceasta se stia la Ministerul roman de Externe si de catre domnul Adrian Nastase.
Or, tocmai acum - si cine e de vina? - dovezile se acumuleaza ca Romania are o democratie dirijata. O dovedeste scandalul stenogramelor, o dovedeste scandalul de la Televiziune. "Televiziune Romana este condusa cu mana de fier de Adrian Nastase" titreaza Andreea Pora in "Evenimentul Zilei" de ieri. Ce s-a intamplat cu televiziunea e suficient pentru a determina Comisia Europeana sa anuleze pur si simplu candidatura Romaniei. Treisprezece organizatii neguvernamentale au trimis o scrisoare deschisa unor jurnalisti de la principalele televiziuni, intrebandu-i care este pozitia lor fata de restrictiile la libertatea de exprimare in institutiile la care lucreaza. Organizatiile neguvernamentale releva ca, potrivit rapoartelor Comisiei Europene, posturile de Televiziune vizate (Antena 1, Pro TV, Televiziunea Romana si B1 TV) au devenit "o sursa importanta de probleme pentru integrarea tarii noastre in UE". Scrisoarea face apel la jurnalistii de televiziune sa ia exemplu de la colegii lor din Ucraina "care se expun la riscuri mult mai mari".
Desigur ca exista si alte pareri - exista parerea ca interesul de a fi acceptati in UE impune chiar o minciuna, sa-i zicem "patriotica". Un cunoscut om politic - fost ministru de Externe - pledeaza, de pilda, impotriva divizarii societatii romanesti intr-un moment cand interesul general cere ca ea sa fie unita.
Cert este ca sarcina celor care, in aceste conditii, sustin totusi la Bruxelles admiterea Romaniei a devenit mai grea si ca PSD-ul poarta vina acestei situatii.
La 14 decembrie este insa programat la Bruxelles consiliul asociatiei Romania-UE. Recent, presedintele Frantei si cancelarul Germaniei au cerut sa se declare inchise negocierile cu Romania pe 17 decembrie si sa se stabileasca data exacta a admiterii Romaniei si Bulgariei in UE. Cu alte cuvinte, bunavointa fata de Romania nu a incetat. Un lucru este insa sigur: ca opinia publica internationala, si foarte probabil UE, nu vor mai arata intelegere in cazul repetarii falsificarii alegerilor din Romania in al doilea tur de scrutin de la 12 decembrie.
 Comentarii: 8 Afiseaza toate comentariile  
Nici o grija, Romania intra in UE in 2007   de Hello
"toleranta" occidentului,pana la granita !   de Marius Adrian Porojnicu
MAI SIMPLU : JUSTITIA ROMANA SI-A PIERDUT CREDIBILITATEA !!!   de Marius Adrian Porojnicu
Occidentul a tradat din nou pe romani si ne-a vindut Rusiei !   de ionion
Accesul Romaniei in EU se realizeaza prin intermediul "Internationalei Socialiste" si nu prin caile normale....   de Omul cu Picioare foarte Paroase
Vrem in Europa, dar nu oricum   de mcollan
"Nu mai vrem in Europa !"   de N. Grue
Cred ca a-ti omis ceva, Dle Orascu !!   de costy
A r h i v a
  Sa nu cumva sa-i puna dracul!    46 comentarii
  Pragul de sus al PSD    2 comentarii
  2 Decembrie versus 1 Decembrie    1 comentariu
  Gafele americanilor si profitorii politici    42 comentarii
  La judecata zilei    2 comentarii
 Top afisari / comentarii 
 Burse de studii in strainatate 2005-2006 (164 afisari)
 Sase ziaristi din TVR denunta cenzura (119 afisari)
 Nineta Anghelina il pune la punct pe Emil Ghergut (45 afisari)
 Andreea Marin in Tabu (45 afisari)
 "Imi amintesc de tine..." (33 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88606 sec.