Ziua Logo
  Nr. 3191 de marti, 7 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Corespondenta de la Roma de Claudia StAnilA
Italia contra embargoului impotriva Chinei
"Italia a sustinut intotdeauna ca mentinerea embargoului in legatura cu vanzarea armelor in China este contrara spiritului de parteneriat strategic dintre Uniunea Europeana si China"- a declarat ieri ministrul italian al afacerilor externe Gianfranco Fini intr-un interviu acordat "Cotidianului poporului", publicatia partidului comunist chinez, precum si agentiei de stiri "Noua China".
Astfel, Fini care l-a insotit la Pekin pe presedintele Republicii, Carlo Azeglio Ciampi, a anticipat pozitia italiana privind incetarea embargoului impus Chinei de catre Europa in 1989, in ziua ulterioara sangeroasei represiuni a miscarii democratice in cursul careia au fost ucise sute de persoane. Italia se aliniaza, astfel, politicii adoptate de Franta si Germania care s-au pronuntat deja pentru incetarea embargoului.
Unicele conditii impuse de Italia sunt acceptarea unui "cod de conduita" pe care partile implicate - vanzatori si cumparatori de arme - sunt tinute sa il respecte, precum si sprijinul Pekinului privind reforma ONU. Asa-numita optiune B a reformei Uniunii confera, in teorie, Italiei posiblitatea obtinerii unui sediu permanent in Consiliul de Securitate. Afirmatiile ministrului de Externe se incadreaza intr-un interviu mai general dedicat relatiilor de colaborare economico- culturale dintre cele doua tari.
De asemenea, Fini a evidentiat faptul ca parteneriatul strategic dintre Uniunea Europeana si China a fost lansat in 2003, sub presedintia italiana a Uniunii. Vizita intreprinsa de seful statului italian, Ciampi, in China se va finaliza joi la Shanghai.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
Prajitura chinezeasca..   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Iuscenko ameninta cu forta dupa alegeri    
  Ungurii nu i-au vrut pe maghiarii de peste granita    11 comentarii
  Rosca: Criza din Ucraina, decisiva pentru viitorul Basarabiei    2 comentarii
  Carne tanara in Vest    
  Consulatul SUA din Arabia Saudita asediat temporar    
  Premierul albanez din Kosovo, criminal de razboi    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Gabriela Botezat este Miss Romania 2004 (1090 afisari)
 Razboiul reginelor (31 afisari)
 Stefania Mihalache, "Est-falia" (30 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
 Trisorii de la ruleta (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00738 sec.