Ziua Logo
  Nr. 3191 de marti, 7 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Externe
Lovitura dura asupra extremei drepte de la Budapesta
Ungurii nu i-au vrut pe maghiarii de peste granita
Referendumul organizat in Ungaria in scopul acordarii cetateniei ungare etnicilor maghiari din statele vecine precum si cu privire la privatizarea spitalelor a fost un esec din cauza slabei participari la vot, informeaza Rompres. Pentru validare ar fi fost nevoie de votul a un sfert dintre cei 8 milioane de maghiari care pot vota adica aproximativ 2.008.000 de voturi identice ar fi fost necesare pentru succesul referendumului propus de opozitia ungara. Raspunsurile pozitive, cu toate ca au obtinut majoritatea, au fost mai putine cu 500.000 sub cota minima stabilita de lege, iar drept urmare referendumul a esuat.
Acordarea dublei cetatenii este o idee mai veche a fostului premier ungar Viktor Orban si este sustinuta de FIDESZ, partidul pe care el il conduce. In schimb, guvernul socialist-liberal nu doreste acordarea dublei cetatenii celor 2,5 milioane de etnici maghiari din afara tarii invocand pericolul pe care l-ar reprezenta un vot pozitiv in domeniul securitatii sociale - asistenta medicala, fonduri de pensii si alte servicii sociale. Conform unor studii, guvernul ungar a ajuns la concluzia ca in cazul primirii cetateniei ungare, intre 120.000 si 275.000 de maghiari din statele vecine vor dori sa se stabileasca in Ungaria, fenomen care va produce convulsii pe piata locurilor de munca.
In pofida esecului inregistrat la referendumul de duminica, provocat de neparticiparea la vot, organizatiile maghiarilor din statele vecine Ungariei au anuntat ca vor continua eforturile in scopul obtinerii dublei cetatenii, transmite Rompres. Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca vor fi exercitate presiuni asupra guvernului de la Budapesta pentru a ajunge la un consens, chiar daca "pare o perspectiva destul de indepartata avand in vedere faptul ca formatiunile politice aflate la guvernare au respins aceasta idee". De asemenea, liderul UDMR a avertizat ca rezultatul acestui referendum nu trebuie interpretat din perspectiva ca poporul ungar i-a parasit pe etnicii maghiari de dincolo de granite. Pe de alta parte, senatorul UDMR Puskas Balint a declarat ca rezultatele referendumului arata ca maghiarii din Transilvania pot miza doar pe propriile puteri. "Maghiarii din Transilvania trebuie sa ramana uniti, fiindca in lupta lor nu pot miza pe altcineva. Avem sustinatori, dar marea majoritate a electoratului ungar nu a dorit sa-si exprime optiunea fata de aceasta problema, ceea ce doare", a spus Puskas.
Presedintele Partidului Coalitia Maghiara din Slovacia Bela Bugar a declarat ca mai intai trebuie ca toate formatiunile politice care ii reprezinta pe maghiari trebuie sa se puna de acord asupra unei strategii comune, ulterioare acestui referendum si apoi sa solicite guvernului de la Budapesta sa formeze cat mai repede cu putinta Conferinta Permanenta a Ungarilor, un forum destinat maghiarilor si politicienilor ungari. (G.D.)
 Comentarii: 11 Afiseaza toate comentariile  
Soldat Janos la raport.   de costy
auzi, da' daca facem stat federal cu ungurii si punem capitala la timisoara?:))   de dan toader
smile again   de gigi amoroso
smile   de gigi amoroso
Cat despre articol,   de klapka
Astia inca mai viseaza la refacerea Ungariei Mari   de G.B.
Comentarii   de klapka
DAR ROMANII?......I-AU VRUT PE CEII DIN AFARA GRANITILOR?   de texanu
Asta este - trebuie sa ne gandim serios la retrocedarea Ungariei si realipirea ei la Patria- Mama..   de Omul cu Picioare foarte Paroase
"Ungurii nu i-au vrut pe maghiarii de peste granita"   de Scorilo
Ce deosebire e intre unguri si maghiari?   de neamtu tiganu
A r h i v a
  Iuscenko ameninta cu forta dupa alegeri    
  Rosca: Criza din Ucraina, decisiva pentru viitorul Basarabiei    2 comentarii
  Italia contra embargoului impotriva Chinei    1 comentariu
  Carne tanara in Vest    
  Consulatul SUA din Arabia Saudita asediat temporar    
  Premierul albanez din Kosovo, criminal de razboi    1 comentariu
  Stiri pe scurt    
 Top afisari / comentarii 
 Gabriela Botezat este Miss Romania 2004 (1090 afisari)
 Razboiul reginelor (31 afisari)
 Stefania Mihalache, "Est-falia" (30 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
 Trisorii de la ruleta (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.00969 sec.