Ziua Logo
  Nr. 3191 de marti, 7 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Editorial
Renunta Puterea la putere? Paralele
Petru BOGATU 
Nu inteleg de ce unii colegi de breasla au sarit in capul iscoditor si frumos al ziaristei Lorena Bogza? Dupa interviul ei realizat cu presedintele, mai multe condeie au intrat in erectie pentru a o dezaproba. Un comentator din presa scrisa, cunoscut jurnalist de televiziune in trecut, s-a plans chiar ca pe durata intregii emisiuni de la Pro TV mai n-a murit de urat. Suparat, el a incropit o replica plina de platitudini si generalitati prolixe. Cum sa te plictisesti, domnule, la o emisiune doldora de amanunte picante, burdusita cu vorbe amuzante si vederi nemaipomenite?!
Este adevarat ca autoarea nu i-a pus presedintelui niste intrebari mai chitibusare care se impuneau imperios. Ar fi trebuit sa se intereseze, bunaoara, cine e proprietarul luxoasei vile de la Condrita? Cui ii apartin orataniile pe care le strange el la piept? Cine le ingrijeste si pe banii cui? Din care fonduri sunt intretinuti iepurii si mistretii pe care din cand in cand ii impusca pentru a-si racori sufletul zbuciumat de crancene lupte politice? Daca toate acestea sunt averea lui, sa ne spuna de unde a luat-o? Ca parca n-am auzit de vreo declaratie prezidentiala din care sa rezulte ca e multimilionar. In cazul in care, insa, colectioneaza struti si vaneaza porci salbatici pe seama statului, ziarista de la Pro Tv trebuia sa-l descoase pentru a afla daca nu-i prea gras ca, in cea mai saraca tara din Europa, presedintele sa huzureasca regeste pe grumazul contribuabililor etc.?
Cu toate acestea, Lorena Bogza a reusit sa ni-l prezinte pe Voronin asa cum nu l-am stiut. Ne-a oferit ocazia sa-l urmarim in spatele jaluzelelor vilei prezidentiale si sa constatam ca, desi se umfla in pene, regele e gol. Cu toate ca nu-i lipsit de o anumita dexteritate politica, liderul comunist e un nomenclaturist tipic care ia toata lumea de fraieri. Desi se stie ca a refuzat sa semneze memorandumul Kozak doar sub presiunea SUA si UE, lucru confirmat si de rusi, si de occidentali, el ne-a turnat gogosi din belsug, cautand sa ne demonstreze ca a renuntat in extremis singur si nesilit de nimeni, deoarece ar fi vazut in ceasul al doisprezecelea ca Moscova vrea sa-l pacaleasca.
Dincolo de aceste lucruri cusute cu ata alba pe care ni le-a demonstrat presedintele, el a intrat in niste detalii asupra carora merita sa zabovim. Voronin a spus, de exemplu, ca si-ar dori in fruntea statului un presedinte tanar si energic. Ca formatiunea de guvernamant se va debarasa de unele persoane care la ora actuala ocupa posturi importante, inclusiv in Parlament. Ca pe lista partidului sau vor candida patrioti adevarati. Curios, nu? Ce inseamna toate acestea? Renunta Voronin la putere? In nici un caz. Vorbele sale demonstreaza mai curand ca el isi da seama ca nu are sanse sa intruneasca in alegeri un numar suficient de mandate pentru a se mentine in jiltul de sef al statului. In aceste conditii, Voronin va cauta, pesemne, sa obtina functia de premier sau cea de presedinte al legislativului, bazandu-se pe o majoritate parlamentara relativa.
Totodata, marturisirile facute de liderul comunist Lorenei Bogza confirma un zvon mai vechi: in formatiunea de guvernamant se pregateste o remaniere substantiala. O lovitura de palat, daca vreti. Banuiesc ca, in urma apropiatului congres, PCRM va avea o conducere noua. Mai tanara, mai abila si mai instruita decat cea actuala. In fruntea listei lui electorale vor aparea, se pare, nume surprinzatoare. Vor fi promovate, dupa parerea mea, unele persoane din guvern care nu platesc tribut utopiilor comuniste si nu au facut parte pana acum din formatiunea de guvernamant.
Schimband directia politica, Voronin va cauta sa aduca oameni capabili sa conduca partidul pe acest drum nou. In acelasi timp, presedintele, dupa toate probabilitatile, se va descotorosi de unii dintre camarazii sai dogmatici pe care ii suspecteaza ca, ramanand in slujba Kremlinului, il lucreaza pe la spate din ordinul rusilor.
E o ipoteza la mijloc, desigur. Dar, de la o vreme, ea este confirmata la tot pasul de evolutiile politice ale presedintelui republicii. Dau de gandit, din acest punct de vedere, elogiile pe care le-a adus deunazi Voronin Sfatului tarii, fie si intr-un context politic duplicitar, precum si moneda pe care o bate pe necesitatea studierii limbii de stat de catre minoritatile nationale. Asta ma conduce spre ideea ca PCRM se transforma sub ochii nostri dintr-o grupare bolsevica filorusa intr-un partid national-comunist care isi face un stindard politic din moldovenism.
Toate acestea schimba datele ecuatiei electorale de la Chisinau. Opozitia se confrunta cu o puternica provocare politica. Pentru a se impune, ea va trebui sa gaseasca un raspuns prompt si adecvat.
 Comentarii: 1 Afiseaza toate comentariile  
NU aduce anul CE ADUCE MOS CRACIUN... Dupa ce o sa manace si scoarta copacilor RM va decide SCHIMBAREA...   de Omul cu Picioare foarte Paroase
A r h i v a
  Cu ochii pe fraude    14 comentarii
  Un presedinte care ne dezbina!    70 comentarii
  Ciulamaua de dupa alegeri    4 comentarii
  BNR face experimente periculoase cu exportatorii pe post de cobai    1 comentariu
  La judecata zilei    4 comentarii
  De ce s-a dus Voronin la Putna?    2004-11-22
  Alegerile ucrainene ca lectie pentru Moldova    2004-11-20
 Top afisari / comentarii 
 Gabriela Botezat este Miss Romania 2004 (1090 afisari)
 Razboiul reginelor (31 afisari)
 Stefania Mihalache, "Est-falia" (30 afisari)
 Stiri pe scurt (27 afisari)
 Trisorii de la ruleta (22 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.88695 sec.