Ziua Logo
  Nr. 3189 de sambata, 4 decembrie 2004 
 Cauta:  
  Detalii »
Magazin
Vinul Tarului
-- Casa de licitatii Sotheby's a scos la vanzare cele mai valoroase vinuri rusesti * O singura sticla costa in jur de 4000 de lire sterline
Vinuri din pivnitele tarilor rusi din secolul al XIX-lea si din colectia lui Stalin au fost scoase la licitatie la Londra, ieri, dupa cum a anuntat Casa Sotheby's, citata de BBC News on-line. Vinuri rare de Massandra, Crimeea, valoreaza pana la 4000 de lire sterline sticla si ocupa un loc important in istoria Rusiei. Multe dintre sticle au sigiliul personal al tarului. In jur de 150 de vinuri alcoolizate si de desert despre care se spune ca sunt cele mai valoroase vinuri rusesti care au aparut vreodata pe piata, au fost vandute la Sotheby's, Londra. Specialistii Sotheby's apreciau ca, in ansamblu, vinurile ar putea sa se vanda cu cel putin jumatate de milion de lire sterline.
Podgoria de la Massandra a fost creata in deceniul al noualea al secolului al XIX-lea pentru a aproviziona palatul de vara al tarului Nicolaie al II-lea, Livadia. Talentul lui Lev Sergervich Golitin, care se ocupa de podgorie, era legendar, insa acesta a luat cu el in mormant multe dintre secretele sale. Chiar si realizarea cramelor de la Massandra a insemnat o munca titanica. Trei ani de zile a durat saparea in munte a celor 21 de tuneluri ale cramelor, fiecare tunel avand in jur de 150 de metri. Acum acestea sunt considerate a fi unele dintre cele mai deosebite pivnite din lume, oferind conditii ideale pentru depozitarea licorilor. Nici pana in ziua de astazi, nimeni nu a reusit sa descopere cum Golitin a creat unele dintre vinurile sale, devenite legendare.
Desi initial aceasta a fost creata pentru scopuri de cerecetare, ulterior a capatat o functie comerciala si a fost utilizata ca "depozit" de vinuri. Astfel, in fiecare an, colectia Massandra se imbogateste cu zece mii de sticle.
In anii imediat urmatori revolutiei din Rusia, Crimeea a trecut prin vremuri grele, de framantari. In acea perioada, colectia putea fi foarte usor devastata sau jefuita, insa intrarile din tuneluri au fost atat de bine incuiate si mascate, incat nimeni nu le-a descoperit. Apoi, cand la sfarsitul anilor '20 Armata Rosie a preluat conducerea zonei, s-a descoperit si colectia Massandra, insa in loc sa o distruga, au adus acolo alte sute de sticle de vin luate din palatele Tarului din Moscova, St. Petersburg si Livadia. Acest lucru s-a intamplat datorita faptului ca Stalin a fost atat de impresionat de calitatea vinurilor pe care le-a gustat acolo, incat a decis sa pastreze atat locul, cat si colectia intacta. Sub directoratul lui Alexander Alexandovich, productia a continuat, iar Massandra si-a mentinut reputatia sa impecabila de producere a vinurilor exceptionale pana in zilele noastre. Astfel, in anii urmatori, colectia Massandra s-a imbogatit constant.
Cu toate aceastea, linistea zonei a fost din nou tulburata in 1941, cand o invazie a nazistilor era iminenta. Pentru a se evita o eventuala distrugere a acesteia de catre nazisti, intreaga colectie a fost impachetata si dusa in trei locatii secrete. A fost o munca titanica si extrem de laborioasa: fiecare sticla a fost inregistrata cu un numar de "iesire" si protejata pentru a fi transportata la loc sigur. Singura pierdere a fost productia din 1941, care nu a mai apucat sa ajunga in sticle, pentru ca vinul nu se facuse, aflandu-se inca in butoaie. Decat sa lase pretioasa licoare pe mana nazistilor, directorul podgoriei, Aleksander Yegorov, a ordonat ca aceasta sa fie varsata in mare si pentru prima data, (si probabil si ultima) Marea Neagra a devenit rosie. Colectia a ramas ascunsa pana in 1944, cand s-a intors la locul sau original. (C.C, B.M)
A r h i v a
  Andreea Antonescu s-a ciocnit cu un tramvai    1 comentariu
  Terra ar putea fi contaminata cu organisme martiene    
  Primarul din Sydney confisca bradul de Craciun    1 comentariu
  Sculptura din piese de arme    
  Insulele Canare, invadate de lacuste    
  A infectat intentionat cu HIV mai multe prostituate    
  Meteo    
 Top afisari / comentarii 
 Duminica a 27-a – Tamaduirea femeii garbove (275 afisari)
 fise de cenaclu online (164 afisari)
 FELIX LUPU (151 afisari)
 Crearea universului (76 afisari)
 Lupta pentru resursele energetice in lumea contemporana (65 afisari)
Valid HTML 4.01 Transitional  Valid CSS!  This website is ACAP-enabled   
ISSN 1583-8021, © 1998-2004 ziua "ziua srl", toate drepturile rezervate. Procesare 0.01009 sec.